Monday, November 30, 2009

Menulis dan menulis lagi...

Selagi report ni x siap, selagi tu rasanya mcm busy sgt2... Even dah pergi lab on weekends and also start writing up early in the morning pon, still x dpt siap lg. Benar lah, writing is the hardest part, kena ada both kekuatan mental and fizikal.

Oh well, life must go on, terperap n berduka cita stress x pasal pon x guna, so itu yg hari ni kluar jap ngan Hubs gi town and membeli brg2 dapur sket, dgn brg keperluan lainnya. Nak pegi minggu lps, hujan x henti2. Nak gi semalam (Ahad), Hubs plak x sihat ala2 kena food poisoning gitu. Mungkin bahana nak habiskan makanan raya la kot. Mungkin aku jg yg silap reheat food x betul2, kesian Hubs mcm perempuan kena morning sickness hehe... Alhamdulillah lps mkn Pepto-Bismo (ubat heartburn n nausea) dan minum dioralyte utk mengembalikan mineral dalam badan, the throwing up stopped, tp dia melepet lah kecapekkan.

Anyway, ini nak justify kenapa ke town semasa hari bekerja sebenarnya. Sbb smlm x leh gi, hari ni buat ganti hehe. I got myself a pair of cheapo boots (ladies boots la, bkn wellies mcm Phua Chu Kang eh?), coz skang asyik la hujan, x tahan la asyik stokin basah sbb air masuk dlm trainer. And also a few pairs of socks as well, yg colourful gitu, sbb nya I realized that I had only black coloured socks sbb I am boring and practical that way, but I thought I needed more colours in life and went crazy, so amik ko, purple, pink, hitam, navy blue, belang2, corang-coreng, semua aku rembat dah haha.

Then pegi beli groceries plak kat kedai oriental 88 dekat Barbican. Ni kedai org cina Msia dan sempat la borak2 ngan tokei dia in BM. Beli ikan selar frozen dgn sotong, bg variety sket lauk sbb hari2 mkn ayam, udah daging mahal 9 pound sekilo ko... x mampu den... udah la x dok org wat Qurban sini, so idak la teman meraso daging Qurban itu ye..

Ok ni gmbr depan kedainya. Aku suka area Barbican ni, sebab tepi pantai. Tiap2 kali jalan sini hati mesti tenang, there's just something about the water lah aku rasa. Nmpk yacht2 mahal yg tersadai di marina buat hati jd hepi, walhal sah2 la tu harta org lain dan maybe sampai ke tua pon x mampu aku miliki hehe .. ntah apa2 ntah... But area tu mmg lawa, and ni aku share gmbr building sekitar nya yg ala2 era lama English, dgn jalan raya nya diperbuat daripada batu batan cobbles, hingga lah bangunan nya yg mcm ala2 Tudor pon ada. Very interesting.










Oh ye, last skali aku nak tepek jg di sini sbb tiap2 kali aku lalu nak gi Barbican pon aku n Hubs gelak, tp tiap2 kali mesti la tertinggal kamera ke, bawak kamera x bawak memory card ke, handset bateri mati la, adaaaa je reason x bole amik gmbr kedai ni. Bkn apa, kedai video ni namanya E.T Video's. Hah, glamer ko ET. X sangka ko ada kedai video kat Plymouth ye. Jgn sewakan video porno udah la ye hehe..




Then we parted la me & Hubs. Dia gi Sainsbury's, aku gi lab. Ni baru lps mkn microwaved pasta and minum kopi se-mug. Aku skang dah minum kopi on a daily basis kat lab, sungguh gaya postgrad yg tegar gitu. Ye la, dah masuk 2nd year you, confidence and gaya mesti mau kasi up sket hehe. No lah, sebenarnya sbb utama aku start drinking coffee ada lah skang dah sejuk gila babeng dah, dah 6C hari ni, so yes, dgn ada nya kopi tu, panas la sket badan... Last year masa nak start, Aisyah was still exclusively breastfed, x berani nak minum kopi, just minum hot choc. Skang dia pon dah mkn mcm2, Insya Allah x de kesan...

Btw, sebut bab 2nd Year, aku ada mixed emotion pasal ni. Takut sbb panic, panic! But at the same time mcm rasa excited pon ye jg, especially sbb dah siap prototype and tgh writing transfer report, so lps ni mmg full speed la with research. Konon nya la. They've told me that tahun dua mmg x kan sempat bernafas la, and skang pon dah rasa permulaan nya. Apa pon kena la take everything dalam positive stride kan?

Oh, oh, and dalam lab aku ada 2 org budak baru, so kiranya aku dah naik pangkat jadi kakak senior la sket hehe. They started late October baru2 ni, satu dari Austria, satu lg dari Germany, dua2 pon lelaki, dan rasa cam lg tua drpd aku jek, tp x pe, yg penting aku tahun 2 ngehehe. Yg sorg tu, Haans (Hubs gelarkan dia Hans Gruber mcm citer Die Hard) tu, skema, dtg awal pagi, balik pkl 5 macam tu. Sorg lagi tu Peter (Hubs gelar kan Peter Parker mcm SpiderMan), dtg lewat tghari, balik lewat malam. Kdg weekend pon dtg. Aku yg nosey parker ni mmg tertanya2 gak, apa yg dia buat ye 1st year dah begitu tekun skali, cuak sungguh. Especially diorg adalah org Industry, so mesti laju je kan dia buat programming? Silap2 nanti dia siap dulu, oh malu! malu! Mcm2 la imaginasi aku utk mempanic kan diri, last2 kena basuh ngan Hubs, apa pasal la busy body ngan masalah org lain... X paham2 PhD ni bkn a race between individual, tp sendiri adalah meng-set kan milestone. He he... lupa boss. Tu psl kena ada suami yg remind :P

Dgn addition nya mereka itu, lab aku drpd jadi majoriti budak Brazil dah jadi majority budak German-speaking plak (Tom yg ajar LyX tu post doc tu pon dari Germany). Kalo diorg start speaking German, ha.. x leh nak menyampuk ko org lain... hehe... I imagine it's the same kalo org Msia start ngomong dlm Computer Security Lab sana (4 org Msians, 1 Indo). Best kan, bole tunjuk samseng sket ngan bahasa kita hihi...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Before terlupa, nak catat fakta utk bg smgt utk diri sendiri dan jg all postgrad lain nya - masa gi briefing Transfer Report hari Jumaat lps, Dekan Graduate School tu bgtau beberapa fakta menarik, antara nya:

- Transfer Process ni adalah utk monitor progress after one year. It is actually an indication for the completion time and completion rate later. Dalam byk2 kes, 90% akan lulus, 10% will be recommended for improvement, and a little under 1% will have to continue with MPhil. Interesting, pecahan utk viva esok pon sama, 90% lulus dgn minor correction, 10% lulus dgn major correction, and nauzubillahi min zalik la ada antara kita tergolong dalam yg 1% itu.

- Ni adalah resonance of what Tun has said to me dalam komen, tp ni plak dari Tuan dekan sendiri "To be told that you have to work harder is a very humbling learning process" ~ so jgn despair!

- Finally, mengikut statistik yg dibentangkan oleh Tuan Dekan, jika anda:

1. pelajar International
2. mengambil jurusan STEM -Science, Technology, Engineering or Maths
3. menerima biasiswa
4. dan pelajar Full-Time,

peratusan utk lulus dan mendapatkan PhD (completion rate) adalah 85%. Tp yg kurg best nya, average time (completion time) di UK ialah 4 Years. Adus. Smg kita tergolong dlm golongan yg berjaya itu kengkawan, Amin!!!!

Ok nak go back to my report writing. If only I could write as many words as I did for this blog entry dalam masa sesingkat ini jg utk report, alangkah baik nya!


12 comments:

MRM said...

Hmmm, ada lagi ke tempat yang on average boleh siap in 3 years? Rasanya mana2 pun 4 years kot (UPM lagi la patut declare 4 years terus since dah burn almost 1 year for classes :( ).

He he, kelakar tengok kedai video tu. Tetiba rindu la plak kat E.T!!!

Good luck with the report writing!

noris said...

thanks mas.

a ah, tgk kedai video tu mmg giggle2 mcm budak2 high school, teruk betul hehe

x tau la ada ke x institution yg bole claim average siapkan PhD is 3 years, but KPT i heard is getting stricter about extending the scholarship after a years, despite all this, which is real bad news! tp buat je la setakat termampu, nak pikir2 byk pon x guna je ek?

noris said...

oops, typo

" but KPT i heard is getting stricter about extending the scholarship after a years"

a = 3 years

Queen of Pirus said...

sama mcm I kat sini..semalam tak keluar mana2.memerap kat umah, sbb sejuk & hujan...today, it reach 3 celcius in the morning & 5 celsius in the evening. open house pun tak gi semalam..so hari ni dpt text dr tuan punya open house..tanya kenapa tak dtg. so hari ni pun, kami kat sini buat groceries shopping..hampir 50% my story sama ngan ur story, cuma i still new with my PhD, belum peringkat menulis mcm u lagi.hopefully boleh nasihat dr senior utk panduan i akan dtg. :)

Oyis said...

QoP:
hehe ada jg yg like me rupanya... :)

rasanya mmg dah bertukar musim for good dah, dah masuk winter.in plymouth the temperature is not so bad compared to the midlands or further up north, tp bila dtg angin laut, sejuk ya rabbi! sama2 la kita kuatkn smgt yek!

Mummy Harith Hannah said...

Seronoknya baca ke'kelam kabut'an Oyis kat sana.. hehehe.. Err, maksud yang positifnya, macam seronok jerr student life yg havoc sebegitu. Hihi.

"Takpe, havoc2 berisi. Nnt balek bawa PHD." - best tak pantun? :P

Kiter doakan yang terbaik untuk Oyis di sana. Insya Allah. :)

sumpit said...

wah, kedai aku!

Oyis said...

arnie:
thanks. moga makbul doa arnie tuh. kdg2 rasa best jg bila schedule penuh, but sometimes rasa mcm i need a break, help! :)

et:
u really should come to plymouth and see it for urself. lg best, ckp kat tokei kedai, "hello, i'm et." hehe

keindahanalam said...

wah semangat la ko. aku nk pinjam semangat kobar mung nih....hihi aku tgh pulihkan semangat waja aku neh...bkn senang wo....erm..PhD is not a race between individual..huhu..aku yg dh thn 3 ni rasa malu sama ko yg begitu energetic..hehehe kene pinjam kuasa sakti ko sket nehhh

Oyis said...

energetic ke shue? hehe... energetic sbb dah kena 'basuh' ngan sepol. sblm tu mmg aku PEMALAS giler... pastu ada borak ngan member aku psl belajar2 ni, and the realization tht everyone pon go through the exact same thing, menyebabkan aku buang perasaan negatif tu jauh2. tu yg jadi up semula la. x pasti berapa lama it will last, but ayuh! kita kemabli berjuang 100% all in!!! ganbatte!

Liyana said...

Kat Sweden mmg PhD is 4 yrs. Anyway, even though it seems that PhD students are in the same boat, tapi cabarannya lain2. Ada yg dapat SV ok, experiments go well as planned etc..etc. But others don't. Susah nak compare kan. Well, sama-sama lah kita kerja kuat :).
When think of it, we are using taxpayers' money. So, wajib cemerlang... just a reminder to myself too.

Oyis said...

liyana:
a ah, masa dlm briefing tu my dean ckp jg, kalo european countries is 4 years, and even longer in the states. Allah Maha Adil, so semua org pon ad bahagian nya ek? Cabaran semua berbeza, tp matlamat nya tetap la sama :)

tang taxpayer's money tu, mmg hari2 pon we are reminded of it betul x? not a single day has passed yg bole buat kita terlupa kan? not only tht, sacrifices drpd keluarga (e.g. my hubby is on unpaid leave, income yg he could have had, etc), mmg cumulative la efek dia. tht's why susah ke senang ke, kena pick up balik diri tu cpt2 rite? insya Allah semua berjaya dgn cemerlang, amin!!!