Monday, December 7, 2009

Vocab Aisyah


Ni adalah catatan utk diri sendiri supaya di hari tua bole tgk balik speech development of my beloved daughter and senyum2 kambing sendirian. Masa tu mungkin Aisyah dah besar dan pandai ckp, mungkin even pandai 'berdebat' dgn Ibu nya dah. Then I will miss the days yg mana dia baru2 nak bole bercakap like now... Haish.. berangan betul aku nih... hehe

Anyway, Aisyah dah masuk tahap bole bercakap la sket2, aku rasa. These are the words in her spoken vocab (words utk pemahaman dah byk x terbilang rasanya), campur aduk BM-English:

1. Ayah - Ayah
2. Ai-tah - Aisyah
3. Oto - Oso (as in cartoon Special Agent Oso)
4. Nak - Nak
5. Ni - Ini
6. Yeah - Yes
7. No - No
8. Aner? - Mana? (Insiden kelakar - dia makan breakfast, tp mata sibuk nak tgk TV, so kitaorg sorok pancakes dia, pastu dia tercari2, tgk kanan, tgk kiri, siap cari bawah pinggan dia and tanya 'Aner?!' dgn nada panic hehe)
9. Chee - Chips (as in Fish & Chips, bkn potato chips, di UK kita panggil crisps yg itu)
10. Meymey - Susu
11. Eee, eee - Lagi, lagi (as in give me more food, or do it again)
12. Nak air - Nak Air
13. Nanak - Tak nak
14. Angan - Jangan

Ibu je dia lom leh sebut lg, walaupun umur dah nak masuk 18 months dah T_T

Ok tu je yg aku ingat. Kot ada tiba2 menerpa dlm pikiran kang aku tambah. Nak go back to writing report nih. Udah ada 5311 words, almost 3 chapters conquered. Tggal a little more to add on review, then nak kena describe the methodology and development stages in my prototype system. Konfem lebih 6000 words nih hehe.. Semoga Allah permudahkan segalanya ... Amin!


7 comments:

sumpit said...
This comment has been removed by the author.
sumpit said...

wow! bole xfer masuk thesis ni!
another half-way to go.
cemerlang!

ummiluqman said...

tahniah aisyah! dah pandai bercakap dah..nanti jenuh ibu nak melayan aisyah pok pek2..oyis buat phd bidang apa? nanti balik kerja kat uni mana?

isabelle said...

wallawei...cutenya!!!
tau pulak dia pancake dia ilang.hehehe.

enjoy while we could. esok2 dah pandai sgt bercakap, xlarat kita nak layan agaknye.

btw, re the report-well done. keep up the good work.

ME's Delight said...

salam noris...huhuhu..dh besar pun anak2 kita kan??khadijah pun lebih kuranglah..perkataan tu juak..cara sebut pun sama..tp skrg ni kalau kita solat..dia tahulah kita nk solat..angkat takbir gak.."oooh..abart.."..Allahu akbar..kuikuikui...pastu kalau nk ulit dia tido, mak dia selalu lah dodoikan dia ngan "laa ilaaha illaAllah.."..dia pun nk nyanyi sama gak..tp yg butirnya.."..lallah.."..ape2 je lah ye sayang...janji maksudnya sama...congrats on ur report..or whatever u call it...( x tau..thesis kut..)keep it up...n good luck!

Oyis said...

sumpit:
hoh, org lain sampai 40 - 50 muka surat (approx. 20K words) ko, lagi ganaz... aku kira minimal dah ni hehe

ummiluqman:
hehe, buat masa ni lom jenuh lg. tggu la nnt2, tp x sabar rasa nak berckp2 ngan dia... kita amik bidang computer music, attached dgn UPM

isabelle:
a ah, tahu sgtttt! dia tu, belom paham concept sharing is caring. semuaaaaaa dia punya. pastu kalo yg dia punya hilang / x cukup satu (ibu tolong ngap kan), mmg dia tuntut.

ME:
sama la E! btw, mcm tahu2 je hari ni kita nak publish entry psl aisyah solat plak hehehe

Anonymous said...

http://lumerkoz.edu really great sites, buspar chaplin reinvigorate furosemide side effects beatriz misc ezetimibe dnsps middlechile nolvadex skalski metronidazole gullivers ruths