Wednesday, December 9, 2009

"When Can I See Your Report?"

Kejang abes rasa jari jemari nih. Tulang belakang rasa cam dah lenguh2. Betis naik crammed duk menghadap lappy x abes2. Bila dah try menulis dgn cpt, ayat2 pon jadi macam haremmmmm..... heheh... tp bak nasihat Azri, tulis je dulu, jgn niat nak jadi perfectionist, so haremmm pon haremmm la, janji content tip top.

Alas, cite2 ku nk siap kn hari ni x kesampaian, masih byk lg nih, mcm mana nk buat pon x tahu lah, pasrah aje la jwb nya... Writing ni adalah such a daunting task... Argghh!!! Tp pasrah x pasrah, kena berusaha dgn lebih gigih lagi, sbb nya SV dah tanya by email, “When can I see the draft of your report?”. Ahem ahem ahem... telan air liur gak nak jawab email tu. X mungkin nak mintak extend lg, oh tidak... malu la I...

Speaking of malu, minggu lps my co-SV nak ajak meeting, dia ni mmg sekali je pernah jumpa sebelum ni, so kononnya nak diskas la apa2 yg patut before my Transfer Process. Bcoz dia approach aku one-on-one dlm email, aku pon cari la tarikh yg sesuai utk jumpa, yg mana dua2 party available. Ok, dah set2 everything, tiba2 dlm email yg sama spt (email tanya bila nak siap report), my SV tanya, "Bila2 Geoff ajak jumpa, please let me know. I want to be there".

Alamak, aku lupa terus nak ajak SV aku skali. Terpaksa la terkocoh2 mintak mahap n bgtau dah ada dah tarikh perjumpaan tu, and asked dgn muka tebal, 'is the date okay for you too?'. Nasib baik la dia jawab 'That's ok'.

Dua kali terkena pedas ini hari. Apa nak jadi Oyis!!!!

Tp ada sedikit berita best la ini hari. 2 minggu lg ada 4th Digital Music Research Network One-Day Workshop kat Queen Mary, London, and I have been given the green light by my SV utk pergi. Ho ho ho, Alhamdulillah, suka gile dlm hati. Peluang nk menimba ilmu tambahan mcm ni mmg ditunggu2, apatah lg pergi ditanggung transport dan registration secara unconditional (read: x yah publish apa2 in return). Plak lunch adalah di sponsor dlm event tu atas tujuan networking, Syukur!

Apa pon, buat masa ni mmg kopak sbb kena dahulu kan duit sendiri dulu. Registration fee GBP50, tiket train + tube London Underground dlm GBP 52. Botak, botak... tp ni lah dia namanya investment... dah book semua, and esok nk hntr borg claim plak. Smgt!

Sbb smgt ber dooh buat kerja ni (urusan booking, setelkan form itu, form ini) tu yg agaknya Prof tanya mana report tu hehe. Bkn la excited x hengat dunia, tp sengaja wat cpt2 sbb nya harga tiket akan lebih mahal bila tarikh tu dah dkt, tu yg kelam kabut buat yg ni dulu tu. Harga atas tu kira dah murah sgt dah tu kalo nak ke London, siap termasuk rate discount sbb aku ada Rail Card dah tu. Dah la peluang mcm ni x byk. Last itu hari pegi symposium adalah di University of West England, Bristol, tu pon bulan March yg lps.

Yg kurg syok nya, London takes 3- 4 hours to reach, depending on the speed of the train, stops it makes, etc. Berkematu bontot nak tunggu sampai.Tp syok la jg, coz it's London, baby!!! hehe... Sejak sampai, lom pernah pegi, and last time jejak kaki kat kota London pon more than 10 years dulu.

Originally, nak pegi satu family, and perhaps spend overnight kat London tu. Especially dekat2 nak Xmas ni, London Xmas Lights mesti cantik2. But then, I have work commitments, and Xmas means every B&B pon mesti dah up kan harga room dia, so balik hari je la. Byg kan la mungkin 8 jam on the train pergi-balik. Wah wah wah, atas nama ilmu, ku gagahkan jua. Huhuhu...

Ok la, nak sambung kerja. Semoga ilmu yg bakal ditimba ni membawa keberkatan kpd diri ku. Amin...




5 comments:

MRM said...

Oh sama! I'm also broke sebab kena dahulukan utk conference kat Austria!:( And can only claim it after the trip, uwakkk! (tapi tu la, memikirkan investment, so takpe la...takpe.....uhuk!uhuk!...takpe.....takpe...)

isabelle said...

at least dlm kesibukan/semak kepala tu, there's still an escape. bestnya i terbayang XMas kat sana.

Oyis said...

MRM:
wow! austria tu... mesti lg kopak nak kena dahulu kan everything. if u don't mind me asking, conference apa ye? bila nya ke sana? travel solo je ke, azrin ikut skali? nnt singgah la UK terus Mas, alang2 dah dkt tu. Bole kita jumpa awak, pastu jumpa Che Fadh ke, Bristol dlm 2 jam je dari plymouth kalo naik tren. dah lama kita2 x meronggeng bersama, hehe...

isabelle:
mengenangkan escape tu je la kuatkan diri nak buat kerja jgk tu. ikutkan badan n minda, dah mmg lesu dah. apatah lg bila lab mates semua dah nak balik beraya jumaat ni.. ye.. lab akan kosong dah next week, tggal i terkontang kanting. dan adik2 undergrad pon ramai amik peluang balik msia saja2, jeles tau. byk duit undergrad nih, agaknya melimpah ruah x usik duit elaun. mmg rasa nak ber holiday jg, tp apakan daya...

walpolpo said...

oyis....all the best, what else can I say since I am in the same boat as yours, lagi-lagi dah masuk 3rd year nih..:), was thinking to have fun jugak tapi pokai dah sekarang..:P

Oyis said...

walpolpo:
i am not allowing myself to even think about wht 3rd yr is gonna be like. so far, 2nd yr mcm nk pengsan dah! beza antara 1st yr n 2nd yr adalah AMAAAAAAATTTTT jauh skali rupanya huhu....