Thursday, September 2, 2010

Weather, (Little) Woman, Work

Lama aku x hapdet. Even ayahanda aku di Msia pon tanya kenapa sket je hapdet lately nih. Nak kata busy, mungkin jg, tp x lah sampai keterlaluan sgt. Tp mungkin penat kot. Dan jg sbb kurg masa. Paham2 je lah, Ramadhan kan. Especially since siangnya panjang dan malamnya pendek, tidonya kurg jam tp tetap kena menjalankan urusan harian spt biasa. Alhamdulillah sihat sejahtera semuanya, cuma Hubs la masih x brp betul hidung nya, mungkin jg sbb kurg air.

Lately ni terasa mcm quality penulisan merudum (chewah mcm la ada entry yg berkualiti pon sblm ni eheh). X de la, maksud aku, kalo tulis pon ala2 nak cpt and I didn't really put much thought or effort into it. Tgk aje lah last entry, ntah apa2, aku baca pon x brp paham sbb masa tulis tu mata dah nyaris kena tongkat dgn mancis sbb ngantukkkkkkk sgt. Kalo ikutkan byk aku nak tulis tau, semuanya pon brewing dlm kepala ni. From the Ramadhan experience this year, to the Eid preparation yg tgh2 buat sket2, to the bargain hunting baru2 ni sempena Clearance of the Summer Sale (betul u ols, leh dpt T-shirt branded harga GBP3 lg!), to the guests we had entertained last weekend (awaiting gmbr drpd kamera org2 lain, tp satu ke hapah pon x de yg pass ke sini or tag diri ini di FB - maybe diorg jg busy - so no pic lah), to the changing season from summer to autumn yg bakal berlaku ni, cerita psl Aisyah punya development and antics of course lah berlambak2, heck even cerita dia punya breast weaning process pon dah lama terkarang tp x siap2 jua. Macam mana nak buat eh?

Truth is, esok ada perjumpaan dgn SV, byk giler kerjanya tp still x siap2 lg, yet masih ada hati nak tulis blog plak. Ribu riban dataset nak kena process and analyze, guano cerito? Adeh... Hopefully lps esok ni or maybe lps raya, mood and yg lebih penting, MASA utk menulis itu kembali spt biasa. Tp kalo remain takat gini jgk, maknanya aku dah kena syndrom third year student lah kot eheh (lom 3rd year lg, next October bakal - don't remind me, I'm shakin' in my boots already).

Cuba nak summarize kan entry2 yg disebutkan td. Bab masih summer kah di UK? Well, it can be quite nippy at times but otherwise still very pleasant. Gmbr2 ni diambil on the way to Uni satni. Ni kawasan park sebelah UoP. Gmbr cam senget sbb ianya hilly, not representing my state of being ye, mind that.







Psl persiapan raya plak, well itu hari ada la bakar kuih sket2, tp dek kebusukannya yg nyata, it doesn't merit an appearance here (agak rentung sbb share oven yg sama semasa membakar ayam, tp I put the cookies in the lower rack, honest!). Siapa lah ngajar bole buat mcm ni, killing two birds with a stone la konon, sudahnya ada perfectly roasted bird and some stone-hard cookies. Hah! . Ntah knp this year rasa smgt nak buat kuih raya, kalo kat Msia tu main kuih cap tunjuk aje. Maybe sbb dah 2nd raya kat UK kot. Kalo tahun lps mcm blur2 x tahu mcm mana sambutannya sbb x leh imagine and underprepared. Kalo ikut pengalaman org, by the time dah masuk 3rd raya ke atas, dah jemu (or maybe jg terlajak busy ngan PhD plus smgt nak balik Msia?) plak sampai tahap x rasa apa, so maybe that's why la kan. Smgt sampai dah siap beli all the essentials needed utk buat raya cookies tau. Tp dek kerja menimbun ni, ku pendamkan dulu niat suci murni ku. Jaga ko, weekend ni aku belasah baking cukup2. Bukti smgt: ni ha, peti ais aku. Penuh ngan resipi cookies dah okeh? Buat nya aje idakkkkk.


Psl development cik Aisyah plak, Alhamdulillah she's fine and dandy as you can see below . This was taken today. Pilihan baju adalah di atas choice beliau sendiri. She doesn't let me pick her clothes anymore, independent thing that she is. (PS: skirt and sepender dia dah bole pakai sendiri unassisted, shirt kena tolong sbb lekat di kepala). Btw, rambut beliau adalah naturally bergulung ala2 ringlets di zaman Victorian gitu.







Ok, that's all for today. Doakan smg aku siap, at least partially. Pengsan ah malam ni, sure x tido punya, qiyamullail habis nak menyudahkan. Status at the moment: drowning in data....




7 comments:

WaNNi said...

rocknye ayah baca blog. aishah dah besar lagi seronok nak beraya. tp bila dia masuk nursery nnt dia akan lebih excited nak xmas.

mast@work said...

summer kat jepun adalah terlampau panas.. nasib tak panjang waktu posanya..

selamat berjuang dengan data2 mu itu.. hihihi

yatie chomeyl said...

selamat menyiapkn kijo :)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

comeynya aishah..dah bsr..cute sgt2..:D suka baca development aishah..amboi dah pandai ner si tecik ni..

isabelle said...

i suka rambut ala2 victorian age gitu. standard la kan... kalo rambut straight, gatal nak curl. rambut curly, gatal nak rebond.

tun said...

aisyah is adorable!! n she does have an eye for fashion. that out fit she chose is cute!

Oyis said...

k wanni:
hehhee... ayah n family mmg selalu baca blog, tp blog ni je lah, nak tgk cucu punya psl hehehe... tp kalo ayah ada blog sendiri, hah tu mmg rock habis la...

mast:
tu la, kita dgr mmg bahang dia lain mcm eh kat sana? sini wlaupon harinya pjg, tp suhu juat nice la kalo hari yg cantek tu, mcm duk dlm aircon yg x berlebihan hehe..tgh berjuang ngan data la nih, taking a break jap huhu...

yatiechomeyl:
tenkiu2... muga slmt belako

mamadanish:
hehe,.. kita pon rajin jg nengok pekembangan danishm diorag sebaya kan? seronot tgk mcm2 baju and kasut danish ada utk raya, ni aisyah duk jauh mmg x de la shopping2, baju kurung pon hasil ihsan mereka di msia yg belikan hehehe... tp x pe, janji meriah :)

isabelle:
tu la kan. i dulu x brp minat nak curl kan rambut, but skang nmpk nya the curls are coming back la. kalo kena gayanya sgt lawa. tetiba nak curl kan rambut jgk, tp x sanggup nak tido pkairoller and pins!

tun:
thanks tun. dia skang langsung x mahu pakai jeans, i am wondering how we are going to get through winter, sbb asyik nak pakai 'stettttt' (skirt) aje. hari2 mintak stetttt and mlm plak nak pakai shorts. so far we have been lucky coz the weather is on our side but come november, nak buat camne ah?