Tuesday, September 14, 2010

Lega Sementara...

Alhamdulillah, dah siap hntr kat SV pon compilation yg dibuat sejak berminggu2 lps itu. Smlm mmg pulled an all-nighter lah, kira hebat at this age and with existing responsibilities (anak, cooking, part-time job, etc). well, actually a few nights dah pon terpaksa kurg kan jam tido to catch up with the deadline, tp the last few hours sblm submit ke SV tu adalah tetap terasa sgt spt nak terkencing dan terberak, x tahu sempat ke x siap nya. Ahhh... bkn nama nya student kalo x melalui days like these...

Sesak jg bila buat projek yg collaborate ngan others ni. Especially bila org lain punya part hanya bole bergerak after kita siap kita punya part. Mula la diorg nak breath on the back of your neck, kejap2 tanya, kejap2 tanya dah siap ke belom. Pastu kalo dah siap plak, diorg scrutinize betul2, x kena size, or bunyi, or teknik, re-do la jwb nya. Even dah siap pon still nervous2, sbb nanti org lain judge plak ok ke x ok sbnarnya hasil tu. Or lg pelik kalo org ajak berdebat psl cara lg best nak approach kerja kita tu, ah sudahhh...

Harap2 the sounds produced will be of use dan diperdengarkan as part of the Music Festival nanti. Kalo2 SV kata ianya adalah crap, maka sedih jgk la dah invest masa kat situ. Apapon, still bermanfaat, sbb at least through this dpt tahu kelemahan sistem ni so far, which includes:

- segment saiz nya besar nya (1st run hari tuh)


- limited audio features je yg bole extract so far


- how to deal with value yg sama, but from many different segments


- how to deal with tiada value yg sama langsung (force match)


- jika ada more than one equal value yg jarak terdekat, nak amik yg mana?


- jika ceiling value source adalah lebih rendah daripada many segments pada target, nak buat mcm mana?


- allow repetition?


- mcm mana nak implement kan accuracy measurement


- mcm mana nak convert from playlist (.pls) to .wav file


- dan mcm2 lg...

Benarlah, kalo belajar sesuatu ni, makin dpt jawapan, makin byk persoalan yg timbul. Pikir2 penyelesaian nya esok2 lah, udah, nak balik tido, perut pon lapar, I skipped lunch you semata2, sanggup tu.

Dah, gmbr pon x de la hari ni. Terketar2 lapar dah ni, x kuasa nak amik gmbr.

I totally deserve a reward kan? :)


2 comments:

mama zharfan said...

me plak totally on my own..me yg terhegeh2 mcm siput :p

Tun Fatimah said...

Bagusnya! hard working sangat uolsss! Deserve sangattt hadiah! Sila beli hadiah untuk diri sendiri ye! I dah lama tak reward myself sebab tak rasa deserving lagik.. hehe, tunggu chapter ni habis br boleh pikir nak reward diri sendirik sebab by then baru half thesis written. erk, half thesis deserves a reward kann? :p