Sunday, September 5, 2010

Tooting My Own Horn :)

This Ramadhan has trained me to be even more domesticated than I thought I could ever be. We're not just talking about lauk pauk, but also including the additional kuih muih juadah berbuka, and even home-made kuih raya. Siapa sangka, huh? Alhamdulillah... Older and wiser, hopefully...

As Hubs would say, 'Terasa mcm kita dah tua2 plak buat kuih raya sendiri'. Eheh. Al-maklum lah, selama ni kuih cap order, lauk pon cap tunjuk kat Param.

Ok tu saja. Sengaja nak toot my own horn, buat kenang2an, kot esok balik Msia kembali ke asal nya plak dek diserang penyakit 'M' (harap2 nya x la, coz now I know how cekik darah sungguh org jual kuih can be, gile byk dia bole mark-up cari untung. It's wayyyyy cheaper buat sendiri la, pendek kata, albeit huduh sket).

Speaking of tooting, here is Aisyah, tooting her brand new toy saxophone. This was taken on Saturday. Satu Tesco bole dgr dia pett.. pet... pet.... (it's playing just one note however you blow it). Totally Aisyah Selamat... (as in Kassim Selamat in P.Ramlee's Ibu Mertua Ku).





8 comments:

Jordan said...

Next thing you know she'll be playing it like Lisa Simpson.

isabelle said...

"Best betul dia tiup saxofon. Macam kasim Selamat!"

"Kasim Selamat, awat chek tukaq nama... nama kasim selamat kan ka baguihh?"

Hehehehe. Maka kantoi la di situ.

mama zharfan said...

bab2 balik msia and then back to normal ie suka beli2 mkn2 kat luar, me rasa me memang akan jd gitu lah...sbb hecice routine..kat UK ni tak bz2 keje etc

chefadh said...

haha...terkena pulak tang masak2 and rasa tua2 tu..dahle buat kuih2 tradisional pulak tu...which kat (which kat mesya berlagak kata banyak santan la..lemak la..manis la..byk kaler la..chett..tak sedar diri)..hehe mmg agak terasa jugak la secara fizikal dan mentalnya dah tua okeh..masuk 2011 dh 3 series le kita...so in this sense kalau ada org kata dia tak tua2 lagi or tak tua2 lagi maknanya dot dot dot le tu..heheh..hisy aku ni sempat lagi mengata org bulan2 puasa ni...anyways, sgt cumil la si aisyah tu menrompet gitu..mu takde teringin ke? mu kan suka muzik2 ni..hehe (dok bayang noris usha and nak tiup trompet tu)

WaNNi said...

kat sini baru la tergedik nak buat kuih cara la, kuih bakar la, pdhal kat msia tak mkn pun kuih2 tu. kelebihan dok jauh ni tu la blk nnt dah layak bukak kedai makan

Oyis said...

Jordan:
cool, i actually love the episodes in The Simpsons where Lisa plays her sax, especially with that guy, 'Bleeding Gum'. Oh jazzman!

isabelle:
hmm.. lama x tgk cerita P Ramlee nih. tp citer yg ni i rasa lambat sket nak tgk, sbb nya sedih & takut (bab cucuk mata ngan garfu). x payah CGI apa, black n white pon terasa efek dia fuh, hebat x hebat P Ramlee!

mamazharfan:
harap2nya x la, mamazharfan. kiranya PhD ni training jgk la dari segi domestics, selain academics. tp x tahu nak kata la, kat sini x de godaan, balik msia kalo nmpk jln yg lebih mudah itu terbentang (kedia mkn berderet2), sah2 la tewas jua lambat laun!

chefadh:
tu la, aku pn rasa ala mak2 gitu. bila masak nak masak yg anak n suami suka, ingat sedap diorg order la, penat tp happy gak dpt memenuhi permintaan. pastu bila tgk si aisyah ni lps satu, satu dia gomol biskut raya dgn penuh seleranya, abg sepol siap komen, 'mcm ni la perasaan mak bila abg mkn biskut makmur yg mak buat sendiri dulu2 dgn byknya sblm raya. patut la x kena marah walau mkn byk mana pon, sbb puas hati rupanya dpt tgk anak2 suka mkn hasil tgn sendiri'. tua or what?

bab trompet tu, i'll stick to percussions je la mek. traditional percussions at that. aku bab tiup2 ni x lulus, nafas pendek, mengaji pon berenti bereapa kali daaa nak ngabiskan satu ayat!

wanni:
tu la kan. kiranya training jgk la ni. moga2 balik msia kurg la bab2 beli luar dah...

Alfian_Troxion said...

Tahniah Noris!!! :D Rupanya kau telah berjaya membuat kuih sendiri dengan banyaknya!!! :D

weh, ko nye sv nama dia EM? Macam nama algorithm pulak. hehehehe

Oyis said...

pyan:
byk tu x la byk, utk wat mkn sendiri ok la. k wan ko lg hebat, siap amik tempahan tu... businesswoman betul :)