Tuesday, September 7, 2010

Raya Mode: ON

Baru selesai meeting ngan SV. Sebenarnya x berapa sure td sepatutnya ada meeting ke x, sbb ingatkan dia setakat nak kan .wav file nya aje through email. Tp td I was working from home, skali check email masa pkl 1 lebih gitu, dpt email drpd Prof cakap nak jumpa pkl 2.30 ptg! Wallaweh.. tergesa2 la solat Zohor then mencecet ke Uni.

From last week nya meeting, I was expected to redo all of the stuff yg tunjuk kat dia hari tu, sbb nya tersilap segmentation size la plak. In other words, size aku adalah agak besar hari tu, and he wanted it to be more fine, secara x langsung menyebabkan data yg aku terpaksa urus bertambah 400% in size. Pengsan mak!

So I tried to pull as much as I could, tpnya perjumpaan hari ni hanya sempat siap sebahagian aje. Nasib baik SV x kisah sgt, sbb result kali ni adalah much better than before. Plus aku dah berjaya convert my playlist to .wav file (itu hari lupa nak buat mcm mana), so the output music is no longer jerky, tp kdg2 still bole dgr clicks, x pasti la esok2 kalo ada masa nak add transformation sket or a simple fade-in fade-out effect between each sound segments to cure this.

One good outcome from participating for the Music Festival this time, aku dah decide utk tidak lg menggunakan dataset aku yg sebelum ni (around 500 songs), but instead sticking to his sonata that I am working for the Music Festival, ala2 killing two birds with one stone. Although it is much larger, it is more reliastic, and also it sounds nicer la, psl it's from one genre aje - Classical, instead of caca marba trying to cover different genres. Itu psl lah proses ni amik masa yg agak lama, sbb development kali ni bkn lah mengambil kira isu composition sahaja, tp jg aku dah add sket2 scientific measure, spt memberikan peratusan accuracy of target to the source match. Sempat jg diskas dgn beliau psl the algo that I choose for the match, and he has okay-ed everything, so a big Alhamdulillah there. Walau pon masih kena bekerja over the next few days, tp kira bole la. Next meeting pon next Tuesday, so hopefully, bole siap semua dah la this time. Malu weh!

Ok enough psl kerja. Nak cerita psl raya plak. Sbb bertungkus lumus membuat kerja these last few days, maka td konon2 nya nak treat myself la kan, so gi mencari2 top yg passible la utk dibuat baju raya. Bkn x de baju raya nya tahun ni, tp this is the situation - Hubs mintak adiknya belikan dia baju melayu, and she did, in green. Out of her love for her niece, dia jg membeli baju kurung hijau utk Aisyah. But since she knew my mom ada beli baju utk myself, she didn't get any for me. And yes, my mom DID get a couple for me, but none in green.

Now my mom plak, she got the three of us set baju raya kaler lavender. BUT, dek tersalah measurement, Hubs punya seluar baju melayu does not fit. He would have to make do pakai baju melayu purple that was made three rayas ago that we brought with us here.

So that leaves us to the third pair of baju rayas courtesy of my mom again, which is in pink, tpnya, Aisyah x de baju kurung pink (unless she wears last year's). Instead I bought her a really beautiful gown in the same shade, tp tu la, x best la kan kalo x de baju kurung. X seswai la nak pakai raya pertama.

Kesian kan al-kisah baju raya kitaorg? Tp x pe, setinggi2 terima kasih kpd mereka yg mensponsor abju2 raya tahun ni :)

Anyway, aku pon bergegas la meneruskan misi mencari baju hijau, even kalo ada cardi hijau pon ok la,nnt aku pandai2 alter kasi nmpk mcm kebaya ke sket (kalo bole la!). Tpnya, susah gila nak cari kaler hijau muda lembut ni ni, sbb dah nak masuk autumn, and kaler hijau yg aku ada ni kaler summer. The only greens left are the earthy coloured one, or the lime green ones yg tgh clearance. Aiseh..

Ada la terjumpa maxi kaler hijau ni from New Look. Warna cantik, kain lembut, harga plak dah reduced to 50%. Molek dah, siap dah try dlm fitting room pon, BUT... upon wearing it, I realized that there is a slight chance that kalo aku pakai org akan speculate aku pregnant (I never could pull off a maxi dress anyway with my frame). Which is SO NOT GOOD kalo nak mingle2 ngan org melayu reramai2 time raya ni kan, paham2 je la, soklan cepumas tu mesti diorg tanya, apatah lg Aisyah dah pon 2 tahun, kira sampai haul dah la nak dpt adik. So forgeddit je la baju tu :P

After one hour or so, still x jumpa2 gak. Tgk la, esok resume sket la pencarian. Hopefully ada la yg berkenan dan bersesuaian. Btw, esok aku dah start cuti drpd lab, so yay to that, altho tetap la kena jalan kan experiments to jgk. Kalo x jumpa jgk baju tu esok, hmmm... pakai la apa yg ada aje, sbbnya mungkin lusa dah beraya, mengikut the European Council of Fatwa and Research (klik gmbr bawah and enlarge utk baca semua).




Ok, nak balik and masak utk Iftar. Maybe spaghetti bolognaise je la kot. Hujung2 ramadhan idea pon tarak dah nak masak hebat2. Esok niatnya nak continue dgn buat kuih raya jgk, ada lg dua jenis, x termasuk yg kena top up sbb ada yg rajin menyebat sekeping dua tiap2 kali masuk dapur. heh, tandanya sedap la tu (ok perasan).

Lega sbb temporarily leh lupa psl kerja. Tinggal fokus pada Ibadah, and then Raya!

You can't see me, but I'm grinning like this at the moment.



7 comments:

Tun fatimah said...

alahaiii kiutnyer aisyah grin!! sweet tapi nampak cheeky jugak! btw, baju raya kitorang pown konsep air batu campur je uolsss.. ini kes recycle baju lama.. takpe, belasah aja asalkan meriah!

Queen of Pirus said...
This comment has been removed by the author.
Queen of Pirus said...

akak pulak tak sabar nak jumpa SV pagi ni..pas tu nak rayaaaaaa...hoorayyyy.

Jordan said...

Selamat Hari Raya to you and your family. Maaf zahir & batin.

yatie chomeyl said...

i x jumpa SV lg ni...xde result nak present..malu nye nk mintak cuti hr raya nanti huhuh

mama zharfan said...

cutenya pic aisyah tu...
jom la dtg beraya kat notts..singgah umah me jugak tau...me nak pegi plymouth tp keta me buruk, takut tak sampai ajer kalau drive..nak naik train/coach leceh plak :p

Oyis said...

tun:
konsep air batu campur - i like that. nnt org tanya i nak pinjam that phrase la, glamer gitu hehe..

QoP:
slmt berjumpa SV... kemudiannya slmt membuat preparation raya! agak2 kita raya khamis ke kak anim? langsir x basuh lg ni hihih...

Jordan:
slmt hari raya n maaf zahir batin jg to u and your family. raya di muar tahun ini? :)

yatiechomeyl:
eheh, mintak aje. i'm sure diorg paham punya. x buat tupat daung palah ko tahun ni yatie? wat hok versi japang la hehehe...

mamazharfan:
kalo ikutkan mmg suka nak beraya area ramai melayu mcm kat notts tu, tp apakan daya, jauh sgt. kat plymouth ni ada dlm 5 family je postgrad skang ni, so x le semeriah kat sana. alahai kak suzie, kereta buruk ke? xpe, at least ada gak kereta nya. kami x berkereta langsung, lg kesian... dah nak masuk 3 tahun kat sini, ke mana2 menapak aje, or bussing it :)