Sunday, September 12, 2010

Our Raya 2010 :)

Recapping hari raya Aidilfitri baru2 ni...

Thursday, 090910
To be honest, I had really thought that Eid was going to fall on the Thursday, cuti semua dah amik in anticipation to this. In fact dah budget2 pon nak buat Open House on that Thursday, kiranya on Raya pertama la kan. So tup2 bila dpt tahu pada Maghrib nya yg Eid adalah jatuh pada hari Jumaat, aku terus kelam kabut la. Mana x nya, lemang dah bakar, ayam dah bawak kluar, things have been prepped, sampaikan lauk utk sahur pon aku dah x amik pusing sbb ingat dah x payah sahur dah kan esoknya, and not to mention aku dah mentally and physically psyched utk menyambut raya esoknya. Even most of the Malaysian students kat UK pon rasa budget raya Thursday kot, so teramatlah tepat komen yg Tun tinggalkan di FB aku yg berbunyi, 'Ramalan kita semua salah, raya Jumaat weih!!!!"

Tp benarlah, kita merancang, Allah merancang, dan Allah sebaik2 perancang. Peringatan utk diri sendiri supaya lain kali, 'don't count your chicks before your eggs hatched' pun ye jg :P Apapon, Alhamdulillah, Allah bg peluang berpuasa satu hari extra lg, sesuatu yg aku harus bersyukur jg, almaklumlah, amalan sendiri pon bkn lah byk mana pon to begin with huhu...

Tp sejujurnya, a part of me rasa excited jg dgn 'raya-tak raya' situasi ni, rasa mcm zaman kecik2 semula meneka2 bila kah hari raya dan smgt menunggu the 'pemegang-mohor-besar-man' appear di kaca TV masa zaman kanak2 dulu. Now kat Msia it's almost always fixed posa utk 30 hari mengikut kiraan Falak, so dah x rasa debaran and suspen lg di situ.

Okay, since Thursday x jd raya, maka teh day began as usual la, starting with sending Aisyah to nursery. Kelebihannya, dpt la mengemas rumah and a few hours to myself utk prep up staff nak masak2 tu kan. Oleh sbb dah nak raya, pakai kan dia baju gown comeiii sket, kasi naik smgt :)


Satu lg hikmah raya sehari lewat ialah tart nenas gulung yg aku order tiba sblm raya. Ni order dari Nottingham mari, GBP3.50 utk 30 biji. Biskut lain aku wat sendiri, yg ni sbb tekak teringin sgt, acuan gulung dia plak x de. Ni hasil promotion drpd Kak Suzie di Notts sendiri. Thanks! Tercapai gak hasrat.


Sekembalinya Aisyah drpd nursery, bg dia mkn lunch in her high chair, sengaja hadapkan ke TV, so that dia x bosan (sket bad di situ on my part), and delegated tugas potong memotong sayur2an utk buat lodeh kpd Hubs di living room sambil2 dia tgk movie and tgkkan Aisyah.





Meanwhile, situasi di dlm kitchen. Ya rabbi, no komen.





Nasi himpit. Kacau kak, kacau. Naik lenguh lengan aku ok. (Aku mmg sejak dtg UK x rebus nasi himpit, tp buat sendiri yg cap tindan).



Skali masuk Hubs, terus dia suggest suh guna food masher yg guna masa buat mknan baby Aisyah masa baby dulu. Cpt sket hancur. Tp kalo atuk moyang kita tgk ni, mau pengsan diorg. Sapa lah ngajar amik shortcut mcm ni, hand-held blender dlm rice cooker! (Tips: tahun ni x secantik tahun lps nasi himpit nya, agak lembik. Next year kurgkan sket sukatan air, and jgn over blend sampai nyaris jd bubur nnt nasi susah nak lekat! Even better, jgn amik shortcut)



Habis masak around 11 pm.



Friday, 100910
Bgn pkl 4 pg utk gosok baju raya, call my parents yg baru je sudah sembahyang Raya di Msia and potong2 condiments and other stuff yg still perlu buat (or maybe jgk sbb terbiasa bgn sahur, automatically terbgn jam tu).

Hubs gi solat raya kat Plymouth Islamic Education Trust Centre kat Greenbank Road pkl 10 pg. Ni gmbr beliau selesai solat raya. Lengkap bersampin you, x sia2 I bgn menggosok pkl 4 pg.



Spt biasa, Shue jd un-official family fotographer kitaorg. Tp ini tahun Aisyah was just not into taking pics. Semua pon x leh pakai utk hntr Salam Perantauan tahun dpn. Bkn salah mu, Shue.





Around 11 pg, people started to arrive. Kitaorg mmg jemput utk post-Solat raya pon, sebab in the evening ada satu family lain plak wat Open House.

















Juadah aku: Nasi Himpit, Kuah Lodeh, Rendang Daging, Sambal Udang, Ayam Bakar dan jg Mee Kari.



Up close and personal sket.






Aisyah suka sgt dgn babies. She would definitely make a great big sister. Dlm gmbr ni with Baby Yusuf yg comel lote.



Kalo kata baby Zarin ni anak aku org caya x? Just kidding, marah mak bapaknya yg betul. Tu yg pakai baju Melayu purple tu ayahanda kpd baby kiut ini.





Lg gmbr budak aktif, rosak abih gmbr sbb dia gerak2 x leh duk diam. Kamera pon satu, lambat no nak charged a flash.









Ni on the way nak gi umah Wak n Mal plak, beraya di belah malamnya.



Al-juadah nya. Sedap gilos.



Yang Berhormat Wak bg duit raya kat budak2.



Yang Comel Tuanku Aisyah Nurzahirah mkn biskut penuh mulut.




Saturday, 110910
Hari ni gi beraya kat Plymstock plak, rumah Dr Azli. Ni gmbr dlm teksi on the way there.



Juadah2 nya.



Gmbr AJK Hal Ehwal Wanita Plymouth. Oh, nak cerita jgk, akak yg pakai baju hitam in the first foto with her cute daughters yg pakai gown pink ala2 fairies tu adalah K Emi, family terbaru di Plymouth yg tiba shortly before Ramadhan drpd Msia. Upon introduction by K Ad, Kak Emi tu ckp, 'Oh ni yg ada blog tu yeh?'. Heh. Apparently, ada org googled Plymouth, and keluar blog I you. Bermanfaat jgk eh kalo org nak search psl life in Plymouth ni agaknya *kembangs*





Bestnya rumah besar ada back yard yg luas ni. Budak2 x puas2 berlarian2 main kat blkg ni.



Siap psg bouncy castle lg. Aisyah mula2 takut2, x padan kat rumah asyik melompat2 and shout 'Jump! Jump!', tp gmbr last tu dah mula tunjuk berani sket.







Gitu le lebih kurg nya raya kat Plymouth ni. Bole tahan meriahnya. X sama beraya dgn ahli keluarga tercinta di Msia, tp kira boleh la sbb nya kawan2 yg ada ni semua mengharungi benda yg sama, so kira mcm ni la adik beradik dan saudara mara terdekat. Especially bila dah buat everything from A-Z sendiri, it got you occupied and x fikir sgt psl kesedihan beraya di perantauan.

In fact, masa tgh bertungkus lumus berpeluh2 ketiak di mlm raya, terasa mcm Mak2 betul. Baru la faham kat mana dtgnya energy mak2 kita di mlm2 raya tu, tido lewat menyiapkan juadah, dan bgn super early nak siap kan anak2 pulak. Sbnarnya family, especially anak tu la penguat smgt utk terus siapkan segala2 nya, biar la penat, asal suami dan anak dpt beraya dgn sesempurna mungkin. Hati paling berbunga bila anak nmpk kemas and molek menggayakan baju kurung, dan hati berlebih2 kembang mekar bila Hubs ckp, 'Feels like home' sebaik mkn suapan pertama nasi himpit berlkuahkan lodeh dan rendang. Cheh, sappy plak penulisan aku. Drpd aku terus melalut, I better stop here. Lg pon in an hour nak gi umah Shafie dan Kam plak, nak attend Open House diorg.

Gitu la sket sbyk rupa hari raya kitaorg. How was your raya? I look fwd to read your blogs plak. Mesti lg gempaqs than mine kan? Apapon, smg everyone just as good a time as we did :)

Alamak, esok dah kerja. Lusa dah kena submit my work to Prof. Arrggghhh!!!!! So. Not. Looking. Forward *sigh*


7 comments:

mama zharfan said...

jemputlah beraya kat notts ni :)

Fazlinil Irma said...

salam..

oyis.. dah 3 tahun sy beraya di sini. biasa sy guna basmathi rice- boil in the bag. tak kira la jenama morrisons ke.. asda ka.. sainsburry ka.. rasanya kat bahagian beras dorg letak.

mmg jd.. tp kena masak lama dan tambah air bila kering.

alhamdulillah. menjadi..

yatie chomeyl said...

pandai nyo buat nasi kapit sendiri..i beli yg segera je hehe

tun fatimah said...

oyis sedapnya ayam bakar tuh! nyum nyum.. btw i pon terlebih budget raya khamis, memang lemang semua dah start masak (sbb terbayang berapa batch nak kena kukus tuh) hihi.. takpelah nak buat cemano.. hihi.. nasib baik 1st day raya licin habis all my lemang, ketupat and rendang, so tak risau basi ke apa the next day.

tun fatimah said...

oyis sedapnya ayam bakar tuh! nyum nyum.. btw i pon terlebih budget raya khamis, memang lemang semua dah start masak (sbb terbayang berapa batch nak kena kukus tuh) hihi.. takpelah nak buat cemano.. hihi.. nasib baik 1st day raya licin habis all my lemang, ketupat and rendang, so tak risau basi ke apa the next day.

3yearshousewife said...

Selamat Hari Raya Oyis.
Raya mmg le gempak makan tak hengat dunia, tapi I miss raya kat Bristol.

Oyis said...

mamazharfan:
adoi la mamazharfan, mcm mana nak smpai notts tu ye.. x pe la, janji jemput jgk kami, tu tanda nya ingat :)

irma:
thanks for the tip. sblm ni mmg dah tau ada, tp ingatkan brand asda je yg org2 plymouth ni duk beli. kalo asda tu jauh drpd rumah, and memandangkan kami x de kereta, so x pernah la nak beli. skali lps irma ckp kat sainsbury ada (yg ni walking distance je), terus tgk, and ada rupanya. nnt kalo dah try n jadi, well post it here hehe. thanks!

yatiey:
terpaksa punya psl, nak wat guano... hehe

tun:
itu la psllllll.... x pe la, i think raya lewat sehari lg ok drpd salah budget ingatkan x raya lg, skali lepas berbuka posa tu br dpt tahu esoknya raya and nothing is prepared at all. lagi haru!

K As:
olololo... sian dia rindu bristol. betul la kata org, tempat jatuh lg dikenang... meh la dtg raya sini next year K As :)