Friday, September 3, 2010

On Applying 'Raya' Leave

Extract drpd email


Dapat la cuti from Wed - Friday next week buat cuti raya. Tp tgk, nak results on Tuesday ye, as much as possible plak tuh. Haa... so sesapa kat Msia yg tgh bersedih cuti x dpt lama ke, bonus x dpt ke, jgn la kuciwa sgt, at least dpt jg balik korg kg and beraya dgn sanak sedara. Mungkin bole tutup buku / laptop at least seminggu. Kalo dah nama nya student PhD tu, tambah2 plak SV nya org asing ni, mmg x dpt la ye.

Apapon, esok tetap nak membakar kuih raya! Yeehuu..

PS: Alhamdulillah baru habis meeting ngan Prof satni. Yg buat bertungkus lumus spt dlm entry smlm tu, x la dpt siap semua pon, but dpt hasilkan 2 je drpd 8 results yg di anticipated kan. Lega sbb dah setel at least some part of it, tp feeling kurg seksi sket sbb result x menyengat dan ada yg kena buat semula, malah feeling seksa lg ada bila dpt tahu another batch of results is expected next Tuesday. Adehhh... tp still bersyukur lps Tuesday minggu depan dpt bercuti dgn aman nya, sbb bkn curi2 ponteng lab. Also bersyukur sbb x de pressing matters on the said days, sbb nya bila di negara org ni payah la kan sbb bkn cuti by default, buatnya ada konferens ke, or worst, viva pada tarikh raya tu, kan lg naya.... :P

Btw, my SV is a really cool guy okeh, and for him to grant me these off days adalah sgt baik of him, especially dgn result aku yg suam2 kuku tu, mmg x padan la sbnarnya. Saja je nak tulis konon2 x dpt raya sakan hehehe...


7 comments:

sumpit said...

uish, ko kena mintak cuti ek?

MRM said...

Salute la Noris. I wish I can be like that, dalam results suam-suam kuku & results 2 of 8, boleh ceria lagi. Don't get me wrong, to me that's a good thing coz if I were in that situation, mesti dah rasa macam it's the end of the world (padahal it's unneccesarily pun). So please oh please teach me how to have that kind of balance in life coz kita ni sangatlah cepat panic and always taking things too seriously. Oh, ku tidak mahu kena itu P.H.D (the REAL permanent head damage) sebelum habis PhD...huhuhu...

walpolpo said...

Yay!!!! Dapat cuti .... I belom apply lagi nih... Isnin baru nak minta cuti .... Selamat hari raya in advance to you, lil aisyah and family .... Kuih raya pos sini skit ... Wink wink ;)

Queen of Pirus said...

hehehee..akak tak yah mintak cuti tapi 8/9 ada meeting ngan SV & tgh sibuk buat report ni...as a PhD student, mcm yg Norriz cakap tadi, eventhough raya...tapi keja tetap kena on..so siang raya...& mlmnya still continue doing our work...tak de cuti sebenarnya....tak mcm time undergrade dulu2 @ master...ada cuti khas & time tu la nak bersantai2

Oyis said...

eti:
a ah, Sv aku jenis x suka kalo student dia x masuk lab. even kalo aku x sihat or nak buat kerja from home, aku akan inform dia (tp ada jg yg x ckp, kes nak gi lab asalnya, tp last2 lambat sgt x muncul2! hehe..). plus, kalo kita ckp nak raya (religious matters), harap2 la dia x expect byk sgt from me, konon meraih simpati, tp mcm backfire la plak, sbb dia nak result tu BEFORE aku cuti. hmmm.. tahun dpn kena pikir taktik lain :P

MRM:
haha, alamak malu i, result x menyengat pon bole berkua ria hehe. dulu masa MSc kita mmg stress2 and x leh fikir lain selain kerja, even nak baca buku cerita ke, gi jln mana2 ke mesti rasa guilty satu mcm, tp this time i decide to do it differently mas. 3 years is a very long time utk continually berada dlm keadaan stress, and somehow dpt mentally block hal ehwal kerja bila dah di luar ofis hour hehe. mcm yg Dr Ramlan ckp dulu la kan. lg satu, it would be very unfair for my family kalo kita stress2 selalu, sbb nya nanti asyik nak snap dkt saiful and marah2 kan aisyah, walhal dia dtg nak manja2 and seek attention aje (aisyah, not saiful :P). kalo tips plak, hm.. i've been reading quite a few books on zen (Wisdom2.0 is a particularly good one), and stress management and also towards happiness and increase sense of well-being, and those books sorta help coz they promote ways to reduce stress and anger. tp kdg2 terbabas jgk hehe. hopefully this laid back approach ni x la hindering me from getting my PhD, takut jg kalo2 jd easy-going sgt kan. apapon, bab raya ni, raya hanya setahun 2 kali, and since dah posa 30-x hari (where x=hari uzur syar'ie), rasanya we all deserva a few days off utk bersuka ria menyambut hari kemenangan ni kan. slmt hari raya aidilfitri mas, and maaf zahir batin. jgn stress2 tau over raya ;)

Oyis said...

walpolpo:
apply jgn x apply! slmt hari raya aidilfitri jg utk u guys sekeluarga. kalo nak raya biskut raya, kena la dtg beraya kat plymouth hihihih...

QoP;
8 sept pon still jumpa SV, wah caya lah kak. ingatkan kaw ramai muslim diorg by default dah memahami, rupanya x jg ye. apapon, don't get too overworked, and try to enjoy hari raya jg regradless ye :)

yatie chomeyl said...

i x mintak cuti lg..x tau nok oyat gano sbb takdop result nk tunjuk.aiseh...harap2 jumaat tu leh cuti la..kalu dop, berayo dale lab laaa uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa