Saturday, September 18, 2010

Our Exeter Trip

Hari Khamis hari tu gi jalan2 Exeter, konon2 nya as a reward la kan. Nak jalan jauh, mahal and time-consuming, jd nya malas nak break work momentum, so me and Hubs decided utk pergi la melawat Bandar Exeter yg sbnarnya hanya lah 35 miles from Plymouth, tp x pernah2 gak sampai. Typical lah, yg dekat2 tu x melawat dulu la konon2 nak gi bila2 pon bole. Tp biasanya kalo tangguh2 gini last2 dah nak balik esok langsung x jejak kaki ke sini. So kitaorg pon amik la peluang ni utk jalan2 x de pasal...

Naik Crosscountry train je, every half an hour ada. Perjalanan mkn masa sejam, tukar train dkt Exeter St. Davids, then naik tren kecik 2 gerabak aje menuju ke Exeter Central. Mula2 sampai tu ingatkan Exeter ni mcm Plymouth aje luasnya, tp besar rupanya town dia. And sbb Exeter ni bandar terdekat dgn Plymouth, kitaorg ingatkan lebih kurg sama la gaya bangunan, jalan, etc, rupanya silap gak. Exeter ni mmg terlalu byk historic buildings dia, and jalan raya pon byk lg pakai cobbles so mmg feeling2 purba lah hehe. Pastu bersimpang siur and sesat lg menyesatkan jalan2 dia. Baru aku paham kenapa Che Fadh kata Plymouth ni mcm pembangunan terancang masa beliau dtg melawat, sbb mmg ia pon, kat tempat lain x mcm tu sgt. Almaklumlah satu Plymouth ni kena bombed masa 1st World War, so itu psl la pembangunan selepas tu terancang and pakai grid system yg lebih teratur. Tp bangunannya mmg very buruks la di Plymouth, ala2 bangunan kerajaan Msia tahun 60-an gitu, hok kita dok tgk dlm cerita2 P Ramlee lah basically. Very the bleurgh oneee kan?

Anyways, kita stop psl history and continue psl entry jalan2 ni. Plan asal nak ikut Walking Tour, tp tour start pkl 11 pg, so tour apa kebenda bertolak pon lambat nyeh nyeh. So kitaorg pandai2 je la cari jalan sendiri lps amik map drpd Tourist Information Centre dia. Aku tempek gambar2 je la eh, yg agak2 ok tu aku share. Gmbr pon x de menarik sgt sbb Hubs malas nak amik gmbr church bagai, but Exeter ni terkenal dgn berpuluh churches and cathedrals, so d'uh.. gmbr apa aku nak tepek ha?

[1] Baru sampai...


[2] Cathedral Yard & Hall of the Vicar's Choral





[3] Berjalan dlm bandar. Mkn buah langsat byk jg sini (sesat). Tp Exeter bagus utk shopping2 kalo byk duit. Byk jg kedai2 yg xde di Plymouth ada di sini. Ulu betul tempat kitaorg duduk ni rupanya ish ish ish...












[5] Lunch di Burger King mkn Bean Burger aje and Cheese Balls sbb x jumpa kedai makan Halal. Rupanya ada berlambak kedai kebab tp di kawasan Muslim, about half a mile away. Tu pon terjumpa sbb mencari2 masjid lps mkn tu.



[6] Mencari masjid. Masjidnya di York Road, should you guys dtg sini and nak cari tempat solat. yg pic kedua yg ada pintu merah tu adalah masjid dia yg lama (but still in use). Gmbr lps tu masjid baru dlm pembinaan diorg, besar, mcm kat Msia dah rasanya! Nmpknya komuniti Islam dia lebih kuat dan hebat di Exeter la (if the size of the mosque is the indication)







[7] Bergambar di Riddle Statue. Bole posing berdua sbb Aisyah tertido dlm stroller masa ni hehe...





[8] Exeter Old Bridge










[9] Quayside. Kawasan ni cantik... perumahan sekitar pon nmpk mcm kawasan org2 berada aje, ye la, mana x nya, view cantik kan. Mmg tenang je facing the water. Having lived in Plymouth for a good while now, kitaorg suka sgt duk kaw dkt2 air, x kira la, lake ke sea ke, mmg aura dia best semacam. I don't know mcm mana la bila balik Msia nanti duk rumah kitaorg tuh yg so far away from all this. We will sure miss the water!























[10] Ni tempat paling best of the entire trip - says Aisyah. Playground la, apa lagi...







Overall mmg best trip ni. Tgk aje la si Aisyah, nangis2 x mo balik. Alahai... (ps: bkn dia terjatuh ni, tp menunjuk perasaan)



Kitaorg balik pon after dah dining dkt La Tasca and then solat Maghrib dulu. Sampai rumah dah pon pkl 10 mlm. Tp nmpknya kena dtg lg, sbb byk area x sempat nak melawat pon, like the famous City Wall or Exeter Castle. Maybe next time nak ikut walking tour dia, then masa dkt Quayside, naik water taxi ke pusing2 canal tu best jgk. Peringatan utk diri sendiri:

1. Sila bertolak awal. Walau pon perjalanan hanya sejam lebih aje, tp tour start awal pagi dan kena bg margin kesesatan yg besar sbb bandar nya besar x mcm Plymouth

2. Kalo sampai lewat di bandar nya, mcm2 benda dah terlepas spt naik boat, masuk Underground Passage or museum dsb nya tutup / last entry around 4 pm mcm tu. Even tho summer dan matahari masih bersinar memancar, servis2 ini adlaah tidak berfungsi lg

3. Walking time estimation yg diberikan di papan tanda di Exeter itu adalah penipu. Sila gandakan 2 atau 3 kali ganda drpd masa yg ditulis, mungkin sbb langkah kita pendek atau pon berat stroller atau keduanya sekali termasuk margin kesesatan (lagi)

4. Jalan2 masa winter adalah x seswai di sini sbb masjid jauh drpd town (winter=hari pendek=waktu solat cpt habis / dkt2 sgt). Kalo dari Plymouth lg la x payah sbb distance nya x sampai 2 marhalah ok, so no jamak qasar

5. La Tasca adalah kedai makanan bertemakan makanan org Spanish, bkn Italian. Masuk ingat nak mkn spaghetti (to coax Aisyah into eating sbb hari tu dia x mkn proper sgt, takut perut dia masuk angin, kalo spaghetti komfem dia mkn coz it's her fav food). Sudahnya spaghetti pon x nampak byg, mkn la paella. You'd think I'd knew that already huh, having spent a week in Barcelona this summer? Tp tidakkkkk... nak ckp Thank you in Spanish pon dah lupa la mlm tu (it's Gracia, btw). Hampagasssss!







4 comments:

mama zharfan said...

suka me baca citer ni :)
oyis pernah sampai notts tak?

shady said...

masa winter pun boleh solat Jamak. tapi tidak boleh qasar. walaupun pergi ke county sebelah. takyah lebih 90 km pun takpe. asalkan luar kawasan. Saya ada rujuk buku Fiqah di luar Negara.

nih salah satu pages yang org lain dah scan

http://www.scribd.com/doc/7276345/Rukhsah-Jamak-Solat-Yang-Dipinggirkan

shady said...

saya baca daripada buku. Tapi bile surf Internet ada juga yg support

Ya! Qaul qodiim boleh solat jamak bila keluar sejauh 2 atau 3 km dari sempadan kawasan tempat tinggal

source: http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6134

Hanya jarak sahaja tidak syarat 2 marhalah

Lain-lain syarat kekal
iaitu keluar kawasan ketempat tertentu yang diketahui arahnya
2.Ada hajat (tujuan
3.Tujuan yang wajar pada syarak

dan lain-lain

Ini dinamakan musafir dekat
Harus diingat khilaf dalam Mazhab Syafi`e ini hanya pada jamak
Sebaliknya qosar solat tidak dibenarkan dalam musafir dekat tanpa khilaf

Oyis said...

mamazharfan:
pernah, tp 10 tahun dulu la... dan skjp je, smlman rasanya, so belom habis pusing la kata org. hajat di hati nak gi jgk tu ke notts suatu hari nnt sblm abis belajar, moga2 tercapai. kalo sempat ngan kak suzie, dpt la kita berjumpa face-to-face, ehhehe...

shady:
thanks for the links. dah pernah dgr org ckp bole jamak masa winter, tp x pernah tgk / jumpa sendiri hujah nya, so x pernah la plak diamalkan. tp Alhamdulillah, lps ni lebih konfiden la nak buat andai terpaksa. terima kasih :)