Saturday, January 30, 2010

10 Things About My Darling Aisyah

Lately ni mcm jarang bercerita psl Aisyah kan? Kesian dia, mcm kena overshadow dgn kerja PhD plak. Ok so entry ni dedicated to writing about her latest development psl dia, and written for families and frens (and readers jg kalo ada!) yg lama x dgr citer psl Aisyah dah. Ni dia 10 things about Aisyah skang:

1. She will be 1 year and 8 months in February

2. Dah ada 13 batang gigi (8 gigi dpn, 4 geraham, 1 taring)

3. Understands English words and instructions better than Malay, for some reasons!

4. Suka bergoyang dan berjoget (tiru sapa nih?)

5. Talks in her baby-language non-stop (very cute)

6. Likes to run around the house with no clothes on (if she can get away with it!)

7. Can now drink chocolate-flavoured soy milk without spitting them out, but breastfeeding is still going strong

8. Rambutnya lebat dan lembut, but Masya Allah, has a mind of its own <-- maknanya sikat berkali2 pon sometimes x guna hehe

9. Very independent; makan suap sendiri, kasut pakai sendiri (dah bole pakai kasut, provided that kita regangkan dulu kasut tu bg ada width sket, and help her flip the toungue of the shoe. Oh, and help her with left or right, sbb konsep tu dia belom master lg), nak nenen amik bantal sendiri, jalan sendiri x mo naik stroller dah (smlm jalan dari town ke Barbican ok, jalan kaki. Jauh tu, utk budak x sampai 2 tahun), gosok gigi sendiri (tp follow up jg, mesti nak ada org tua gosokkan lepas tu), minum dari cawan x de muncung sendiri... dsb nya

10. Is very generous when it comes to hugging and kissing. Best gile bila dia rangkul leher kita and cium pipi kita sampai kemek2 hidung dia, pastu siap mcm nak sesak nafas kiss kita sbb dia punya hidung tu kan dah tertepek kat pipi kita. Punya la passionate anak dara I nih! hehe












Pesanan dari penaja: 'Cherish your loved ones now, for in an instant, they may be gone' (the Hanson brothers, 1997)

Reiterating the point that my friend Mas Rina made in her FB, 'A PhD is not everything, but family is'.

And sadly, the people you really care about don't really care about your PhD. So enjoy life and don't be too boggled up by work! (if you can) ;)


7 comments:

NaniRostam said...

Teringat my first baby dulu, everbody adore her. Budak baik.....anak pertama harus begitu untuk jadi ikutan.

Ammi Sara said...

Byk dah achievement aishah ye, dah big girl dah! lepas ni mintak mummy adik baby pulak, hihi..

Study dulu la ye, if pandai target, dah nak abis tu beranak la 1, kena ada 1 UK baby at least ;-) (memandai je k sara ni, bukan dia yg belajar,kena diri sendiri br tau susahnye study mommies ni kan!)

ummiluqman said...

dah besar dah heroin ni..lama betul tak bertandang kesini, baru balik dari malaya.. sejuk lagi kat sana?

Oyis said...

kak nani rostam:
sungguh berbesar hati saya kak nani singgah sini. gitu la kak. hrp2 nya rajin spt anak2 akak jg. impressed saya baca entry akak psl si kakak bole menjaga ibunya dalam pantang dgn begitu baik sekali.

k sara:
kak sara doa2 la kan biar kita ada kelapangan masa, tenaga, dan rezeki utk ada satu kat sini esok2. menarik jg tu hehe... kecil tapak tgn, kain lampin kita tadahkan... hehe

ummiluqman:
a ah, sini masih sejuk lg. itu hari mcm nak spring dah, alih2 snow balik hari mggu yg lps. best x balik msia? hrpnya setel segala urusan passport n visa itu hari :)

chefadh said...

hehehe..aku pong baru nak tanya..aisyah ada mintak adik tak? wakaka..sedap je aku mengusik mu ye cik is..aku br je habes neves sbb ingt hr tu jadi le khairah mcm hint2 je..sekali bendera merah daa..haha..

zafi said...

i takde anak teruna la nak dijodohkan.. sebab i belum berpunya... heheheheheh :P nak kene ngorat aishah lah pas nih.. :D

Oyis said...

chefadh:
setakat ni belom ada tanda2 mintak adik lg hehe. dia nmpk suka sgt jd single child (at the moment). kalo berjalan2 kat town tu, perghhh... siap jalan tengah2 antara ibu ngan ayah dia, sebelah pegang tgn ibu, sblh pegang tgn ayah. pastu senyum2 bangga2 heh. hopefully bila tiba masanya dia akan terima darjat 'kakak' tu dgn hati terbuka. insya Allah...

zafi:
ngorat aisyah? meaning nak jadi anak menantu aku ke? wah... x rela!!!!!!... kita kan sebaya. nanti nmpk aku tua sgt masa tu. imagine ko cium tgn aku sok2, aiyo! hehehe