Sunday, January 17, 2010

123 Jump!

Dah lama sebenarnya planned nak gi ke 123 Jump! ni, tp asyik la ada aral nya. Mainly, sbb jauh sket dari rumah la (kat Crownhill), byk kerja la, cuaca x elok la, and also sbb nak adjust biar kena dgn waktu solat. Alhamdulillah, sampai gak kitaorg kat tempat ni smlm.

123 Jump! ni sebenarnya indoor play centre utk kanak2. Rasanya kat Msia pon ada kot, panggil MegaKidz eh, kalo x silap la... Anyway, kat sini, dia dah bg kan siap2, kalo umur 1 - 3 tahun tu ada area khusus lah, yg selebih nya utk 4 ke atas tu lebih la ganazzz sket kan permainan dia. Mmg best la tempat ni, especially di musim winter ni, sbb nya Aisyah pon dah lama x pergi park main swing. Patutnya umur budak2 baya ni diberi kebebasan petang2 bermain, berlari dsb nya, tp nak buat mcm mana, tgh winter dgn angin nya, suhu nya, snow nya, malam cpt nya, sungguh la x seswai langsung. Dah la kat Plymouth town centre ni x de tempat2 macam cafe or McD yg ada children play area or arcade tu. So kesian sgt kat dia. Tu yg dah lama psg niat nak bawak dia dtg sini tu. Berbayar sket pon x pe la, mmg nya winter2 ni kitaorg x cuti2 berjalan ke mana pon kan.

Anyway, tempat ni bkn sahaja kita kasi chance utk anak kita bermain2, tp kita sendiri pon bole release tension as a family hehe... Siap berguling, merangkak, berlari, ala2 berenang dalam ball pool, turun slides sama tu... Being a shorty, I could still pass as a teenager kot, so x la malu pon haha... Almaklum la, bila dah jadi parents and jauh pada ahli keluarga sendiri mmg ke mana2 bertiga la. Nak kena cari la stress outlet yg bole fit ketiga2 org yg mempunyai kehendak and needs yg berbeza tu.. Nak tgk wayang, x seswai langsung bawak budak kecik masuk panggung. Nak main bowling, mcm dangerous la plak sbb ada budak yg tgh lajuuuuuuuuu je kaki dia skang, kang main pon asyik masuk longkang x leh fokus. Nak tgk panto kat theatre, hmmm... masak la, 3 jam, konfem ada org menjerit2 kebosanan (plus mmg sound efek dia kat theatre terlalu kuat la, dah testing). Nak ke beach, ooo tidak la, tunggu summer baru ok, x kuasa nak mengharungi the elements. So this is one of the best options yg ada :)

[1] Entrance

Kat pintu masuk. Dia bg tag tgn kat Aisyah mula2. Utk identification kot2 hilang ke hapa kan, dgn budak2 ramai nya dlm tu (nauzubilah)





[2] Kitchen Hut

Kalo dah nama nya anak dara.. Byk2 mainan dalam tu, main pondok2 jgk yg best. Suka la sgt dgn kitchen hut ni, ada dapur, ada sinki...







[3] Tree Top

Pastu baru perasan mainan2 lain..










[4] Wheelbarrow

Terjumpa wheelbarrow la plak... Dah sibuk mengusung benda tu ke hulu ke hilir






[5] Ball Pool

Ni namanya extreme participation





[6] Participation

Nasib baik 123 Jump ni encourage parents to join jg.. :)





[7] Slides

Main slides pulok... (Hok ni ulang seratus kali pon x pe, dia suka sgt!)









[8] Bouncy Castle

Tp Aisyah takut sket, sbb terumbang ambing





[9] The interior...

Mmg agak kosong sbb dah nak closing masa ni. Plak tu, kat UK mmg undang2 dia x leh amik gmbr kanak2 lain, just anak kita sorg, so tu yg nmpk cam Aisyah sorg je yg main, padahal ada la beberapa budak lain yg main sama...








[10] Video2 bermacam slides yg ada..

Tinggal yg tinggi2 and berpusing2 nanti aku Aisyah cuba lain kali hehe...

video


video


video


Insya Allah nanti nak dtg lg. Seronot! X pon nak try satu lg indoor play centre mcm ni dkt Estover, under the name 'Drake's Den' <--- teka siapa lebih teruja ni sebenarnya? :)


6 comments:

Nabil said...

dah lama teringin main sorok2 dlm bola banyak2 tu :P

dulu masa kecik tak dapat main :D

azzamoro said...

macam lagi best je 123 jump daripada kidzsport kat sini.. huhu

Oyis said...

nabil:
sebijik la my Hubs ckp mcm tumasa duk main dlm tu. dia kata, 'kecik2 x sempat main benda ni, nak main skang'. hehe

azza:
ye ke? i x pernah pergi yg kat msia, tp baca2 blog org yg me-review gitu je la. oo kidzsport eh nama dia. silap i la bg info kot. x sure nama apa yg kat msia tu :P

isabelle said...

kdg2 i terfikir, normal ke kalo i x bwk adam pegi tempat2 mcm ni?
sbb dah byk parents bring their kids to play-place like this.

abe_84 said...

Wah, seronok btul Aisyah..X pe, bla blk malaysia, Ayah Pa akan bwk Aisyah g Kids Sports & Gym kat One Utama ek..

Oyis said...

isabelle:
normal je. kitaorg bawak pon sbb it's in the winter, the weather is pretty bad and unpredictable. plus aisyah x de rakan sebaya kat sini, anak2 msian lain dah 3 tahun ++ and aisyah lom masuk nursery so we want her to interact with other kids (altho not shown in pics for legal reasosn). if it was in the summer, rasanya better la main kat park je, free hehe.

thing is, my fren ckp, kat msia tempat2 mcm ni jadi port utk tinggalkan anak2 dgn maid, whilst the parents go shopping. she didn't even fancy going again sbbnya kiri kanan pon semua maid and she felt out of place (kata dia la). i was quite appalled to hear this, sbb i think if ur going to take ur kids here, at least play with them, and don't take it as a drop off centre. my 2 cents :)

abe:
ok. abe bayar utk parents aisyah sekali, beres.