Sunday, January 3, 2010

Oyis Corner

Smlm keluar gi town kejap (asyik2 gi town je ek?). Tp tgk la muka Aisyah, x kesian ke tgk dia ala2 kebosanan tu? Sampai bertenggek kat tangga dapur dah ha... huhu




Tp skali pergi town, hamboih2, usik sana, usik sini. Siap eksyen nak naik basikal tayar empat lg kedai. Padahal basikal tayar tiga dia kat rumah pon x lepas lagi nak kayuh!




Erm usik apa tu? Lambat lg nak guna Tampax tuh. Don't be too eager to be an adult sayang. Nanti dah jd umur Ibu baru la nak reverse balik ke alam youthfulness!




Sempat gi Kedai Oriental kat Barbican. Dapat la merembat ikan kerisi, punya lama x makan. Pastu beli ikan kembung dgn sotong, wat stock sampai 2 minggu, Insya Allah. Ni la dia lauk mlm td.




Sila pay attention pada lauk yg ini. Sotong masak x tau apa nama ni, dan rupa pon x la menggiurkan sgt, tp sedap gila babeng, I must say!




Rahsianya? Sos ni - Hot Basil Sauce. Tinggal tumis bawang, masukkan lauk, and mixed vege. Haha mmg cheat sket la, nak godek sendiri I la x pandai kan? Sebijik rasa mcm sos yg kalo kita kat Msia order nak makan Siakap 3 Rasa tuh. Wallaweh, terangkat!... pedas kaw2, pastu ada rasa asam sket2... cukup la semuanya! Terubat la sket rindu nak mkn kedai Seafood mcm zaman kat Msia dulu2 tuh... Ntah2 org kedai pon pakai sos ni x? Mana la tahu kan...




But if u have a small child like me, kena la masakkan kuah yg lain utk dia (I made her Sup Sayur je hehe). Kalo x, konfem melalak la weh. Kita yg dewasa ni pon makan masa winter siap rasa panas nak berpeluh, budak2 apatah lg. Tp berbaloi... *thumbs up*

Next time gi kedai oriental, sila cari. Cari jgn x cari.. hehe. Jgn konfius dgn sos yg ini udah le, tp kalo terkonfius pon xpe, sos ni best wat cicah ngan keropok ikan, keropok lekor, popia, chips, hot chicken wings, dsb nya hehe...




Tinggal lain kali nak beli ikan Seabass la, ala2 siakap gitu. Goreng rangup2 then curah kuah tu atas. Pastu sotong wat celup tepung goreng, bole cicah ngan kuah Mae Ploy tu. And instead of sup sayur, gantikan dgn Tom Yum Campur utk Aisyah... Gerenti malatoppp! *drool, drool, drool*

Hmmm... mcm mana la azam nak kurus utk 2010 tu nak terlaksana? Among the first few posts pon dah membebel psl food, food, food... Aiyo!

PS: Semua sos ada certified Halal by the Islamic Committee Office of Thailand


7 comments:

walpolpo said...

salam oyis...will try to find this source kekekkekekek 3, 2, 1 siap dah dinner...:P

suka la tgk aisyah yang comel ...hugs!!!!

Oyis said...

walpolpo:
sila2... tp jgn ter over bubuh sos tu ye, nanti kepedasan yg keterlaluan hehe... slmt mencuba!

Oyis said...

walpolpo:
sila2... tp jgn ter over bubuh sos tu ye, nanti kepedasan yg keterlaluan hehe... slmt mencuba!

isabelle said...

when we were young, we couldnt wait to grow.
but now, we'd try to lie, saying that we're 18. forever 18 (that's what i do when my students ask)

walpolpo said...

oh ok..thanks for the tips!!!

chefadh said...

best baca entry ni..sungguh ceria and motivating..tak sia2 aisyah buat muka bosan..huhuu

Oyis said...

isabelle:
why 18? bcoz legally adult punya age ke? i always like to say i'm 17 hehehe... sweet 17 gituh..

walpolpo:
ur welcome :)

che fadh:
hehe.. kalo bkn aisyah yg buat muka, ibunya yg buat muka sama. mmg boring teramat la kalo weekend tu che fadh. sini dah la x byk aktiviti kejiranan mcm kat bristol, mau mati kutu kalo terperap je dlm umah hehe

ps: mung cuba la carik sos tu. sedap weh