Thursday, January 21, 2010

Of Moving and Moving On

Busy nyer!

Lately ni letih2 badan sampai ikutkan new life routine ni. Hoepfully alah bisa tegal biasa. But I'll blog about the reason why later la ye. Right now nak cerita psl my fren Eton and Mael yg dah nak balik Msia. We all satu Plymouth ni small community aje, so tumpang2 excited and kalut sama la, nak2 Mael and Eton la yg betul2 first family yg balik Msia. Before this semua single2, so brg2 yg nak bawak balik Msia idak la ter'compare', kata org hehe...

The night before last night, we went over to see how they were doing, sambil bawak light dinner and gave little presents for them la kan. It turned out byk lg yg belum settle with their packings, so we stayed and helped sampai pukul 10 pm mcm tu. Mmg it brought back memories la, mcm mana the state of the house was dgn masa kitaorg satu family masa my Dad habis PhD dulu and nak balik Msia. Semak sgt, tp terpaksa la tinggal jgk dlm keadaan mcm tu. Dah la masa tu aku tgh exam final A-Levels. Hishhh...

Anyway, we stayed and helped out with the labeling, and Hubs helped wrapped the larger structure like the dining table, bed head, and such. Kesian sgt, sbb Eton plak tgh 6 months pregnant. So it was nice to have lent a hand. Budak2 plak (Aisyah and Aqil), woh woh, seronot la... main sesama x de sapa halang. Main selotape la, main kotak la, lari2, kejar2, main kertas, main laptop, ewah2.... x tahu esok lusa dah nak berpisah tu dua org best pren tu *sob*

The next day plak dtg la kontena mai picked up the stuff. For the life of me aku x ingat masa kat Luton dulu dgn family aku mcm mana. So ni dpt la tgk sendiri. Besar gak, dgn brg2 yg byk tu and kereta sebijik dah masuk pon ada berlebih2 lg. Pendek kata semua la yg bujang yg kawen menolong semlm, kitaorg je yg sampai lambat, sbb aku ada kerja and Aisyah plak napping lama.

Ptg ni nak balik awal sket, sbb nya nak gi rumah hntr diorg ke train station. Plymouth ni gile jauh dari London, so kena la naik tren mlm ni utk catch a flight tomorrow kat Heathrow. kena prepare je la utk adegan air mata mlm ni sob sob uwaaaaa!

Ni dia gmbr2 sekita kemas2 brg diorg. Yg last two tu gmbr kontena kalo2 sesapa nak tgk. Nasib la jalan dia parked kontena tu one way, so x crowded sgt.













*****


Speaking of one way, ni dia budak yg dah bole buat two-way communication with.

[Epilog: Aku tgh baring di sofa bagai kan couch potato kerana penat sgt. Hubs di dapur goreng chips utk Aisyah. Aisyah berlari2an dari dapur ke sofa aku sambil mkn chip]

Aku: Aisyah makan apa?
Aisyah: Cheee (Chips)
Aku: Sedap ke?
Aisyah: Yeah! *angguk*

OMG! X sangka okeh. First time rasanya dia menjawab pertanyaan yg bkn Yes or No, or geleng or angguk. Kena dgn konteks plak tu. Teruja sgt!!!!

Ni budak yg dah bole bawak bercakap. Masa ni dia tgh pakai hat yg Hubs baru cari dari kotak2 lama. Hat ni kepunyaan Tok Ayah Aisyah (my Dad). Pemberian kpd Hubs sempena kitaorg nak gi UK dulu. Topi ni my Dad pakai selama dia duk UK. Maybe I should wear it, kot2 senang sket nak dpt PhD, pakai 'bekas' org buat PhD juga. Kot2 la geliga berbekas kat hat tu. Ye ye je hehe.. Tp buat masa ni Aisyah feeling2 dia cute la tu pakai topi tu. Gitu la dia, suka benor buat kelako.










8 comments:

lin muhamad said...

syok kan bila anak-anak dh faham apa yg kita cakap?pasni jenuh nk melayan borak dia la..hehe

#Muhammad Faris Taqwim dalam kenangan..........al-fatihah

yzmahoney said...

chomelnye aisyah menggayakan topi tuk ayah die tuh... a ah skrg mmg seronok sgt sgt tgk anak membesarkan.. rayyan pon dah byk vocab die..yg plg kite suke bile die pgl kite..mama! mama!..ala..rase mcm nk nangis jer..nangis kegembiraan.. :D

isabelle said...

wah..pandainye diaaa...
eee...eeee... *aunty menahan geram nak cubit pipi aisyah*

nanti i nak pinjam topi tu ye. biar dpt berkat org PhD pulak..hehehe

Oyis said...

lin:
a ah. bersedia aje la utk memberikan jawapan2 kreatif kpd soalan2 cepu mas diorg esok hehehe..

yzma:
ooo bestnya. aisyah lom reti panggil ibu lg (mmg mak kita dah ckp pon, kalo bahasakan ibu mmg lmbt la budak nak sebut). but kalo ma ma or ma mi (mummy) tu dah pernah la terkeluar. kalo ayah, masa 6 bulan dah bole sebut dah. nama dia sendiri pon dah bole, ai-sha. tgh tggu ibu je la ni.

tp apa2 pon, mmg seronot bila kita call abg sepol dari lab pon dgr suara dia menceceh2 kat background. byk mulut dia, ngikut ibu dia kot hehee...

isabelle:
ok, nanti i pass dkt u hehe... bole tambah ur hat collection, sambil menyelam minum air hehe... ;)

Nabil said...

wah..lps ni balik bawak kontena gak ke? :)

Ammi Sara said...

aishah...cutenyer pakai topi tu, nmpk cheeky je.

sedih kan Noris tgk org balik, masa time k sara balik dl pun lg sedih, time to preggy 7bln, hormon tgh x stabil, betmbh sedih, huhuhu..

walpolpo said...

comei nyer aisyah...hugs ...muahs....bila la nak jumpa yer...

Oyis said...

nabil:
x nak lah bawak balik kontena. bawak balik brg dlm kontena tu insya Allah la hehehe... tp x de apa pon yg dibeli lg wat masa ni, so x tahu la. ntah2 balik dgn beg2 yg sama aje spt mana yg dtg hari tu...

kak sara:
hehe hobi dia la tu wat kerja2 cheeky mcm tu. alahai... sedihnya cerita kak sara... betul2 mcm kawan saya ni la, tgh pregnant. pergh mmg penat la ek... mana nak kemas lagi, nak jaga anak2 lg, yg dlm perut lg... korg wat balik brg dgn kontena gak ke itu hari?

walpolpo:
thanks. insya Allah akan jumpa jua tu. bila nak dtg plymouth? U dah kenal ramai dah plymouthians dah ni, dah bole dtg dah tu. accommodation insya Allah dah x de problem :)