Friday, March 27, 2009

Creative Thinking in PhD

Nak minta pendapat dan nasihat ramai yg tgh study la... Camne ye nak dptkan idea2 kreatif tu utk wat research tu? I mean, sometimes rasa mcm hampeh sbb tiada langsung idea utk buat next step. Most of the time tunggu SV ckp apa, buat. Tu pun kalo bole buat. Sometimes x bole buat jugak or buat tp lmbt giler dpt hasil (kes kurang skill, i.e. programming). But so far, rasa x puas hati ngan diri sendiri sbb ala2 angguk, angguk, geleng, geleng, etc. X ubah mcm paku dgn tukul besi. Patut nya kita yg handle research ni ye dok? And aku rasa SV aku sgt flexible, hanya la kalo aku bole berpikir sendiri... huhu...
Kalo tgk member research lain, fuh... berbuih mulut benda yg nak di diskas ngan SV tuh. Hangat sgt la gamaknya. Jeles aku. Dah la budaya diorg x mcm kita yg terus jd alim2 kucing dpn SV (at least bajet hormat SV la kan). Diorg x, mmg wat mcm colleague betul la. Duduk mcm org sila panggung, tp yg dicakap kan tu mmg ada isi la, x la plak mcm sembang ptg di warung kopi. Camne nak jd cam diorg ni? X nak la sampai SV menyesal amik kita bwh supervision dia kan?
Sungguh la budaya open-minded ni susah nak dipupuk sbb dah tua bangka dah, x jadi apa. Mmg aku salahkan kurikulum sekolah yg byk mengamalkan spoon-feeding kpd murid2 di bangku sekolah. Sudahnya, dah dekat 30 tahun baru nak kikis? Hmm... mimpi la...

Tp, tiada apa yg mustahil, maka nak cuba ubah diri sendiri ke arah kebaikan la ni. So camne ek? Aku tau kena buat LR byk2, tp kdg2 baca, xde kena mengena la plak. Aku ni plak jenis yg x puas ati kalo baca paper x paham, so usually spend quite lama on each paper, but in the end Insya Allah paham la content. Cuma kdg2 x applicable sgt. Pulok doh :(

Pastu kan, korg ada x rasa guilty bila baca paper lama2? Aku kalo lama tinggal coding, or writing, or analysis, semata2 nak baca paper, kdg2 timbul rasa bersalah. Mmg semua tu nak kena wat secara parallel, tp sbg manusia baru belajar ni, kdg2 rasa overwhelmed gak. Ada pointers?
Lab mate aku yg sorg ni tgh mood rajin letak kata2 semangat atas dinding dia (spring cleaning la katakan, meja dia pon dah kemas). Antara yg paling merentap perasaan ialah kata2, "It's better to have a lot of ideas for some of them to be wrong, than to be right all the time because of no ideas". Terkesima jap sbb mmg belum mampu nak come up with idea bernas.
Ada gak terpikir, ke aku ada aje idea tp takut nak suarakan takut x mampu nak carried out idea cerdik, bijak, pandai tu. Kalo ye begitu, itu dah masuk bab sub-conscious la plak,eh? Sendiri sabotage diri supaya x de idea... Is it?
Any advice is deeply appreciated. Aku nak bertolak ke Bristol dah ni. Esok ada Music Technology Symposium kat University of West England. Excited sbb ni first symposium aku sejak wat PhD kat UK. X present apa2 pon, sekadar menimba pengalaman, tp SV bermurah hati byr kan kos pengangkutan. Fuh... lega. Bole la aku tgk research culture kat sini.

Dan bertambah best lg aku ada chance reunited ngan Che Fadh. Bole la merendek and meronggeng like the old times, hihi. Nanti satu mlm aku spend kat umah cousin aku, then the rest kat umah Che Fadh.

Ok la. Gtg. Please tinggal advice eh.




4 comments:

keindahanalam said...

Erm nak nasihat ke? Aku pun blur2 ekekek.. tapi cenggini la..aku dulu pun rasa mcm tu. First year aku memang angguk2 geleng2 dgr je apa SV kata aku ikut. Tapi salah aku time angguk2 tu tk fikir lak akibat kalo main angguk je sbb mmg ada effect dgn future project. So boleh angguk2 but at the same time, think of future effect kalo angguk sekarang. Mmg mcm tu prosesnya. Kena sabar. Aku pun jenis slow mellow..tapi kdg2 ada sebab kenapa kita slow. Sebab tu kita kena fikir ijtihad sendiri. Insya Allah doa byk2 pasti akan jumpa jugak pearl of the knowledge tu..cuma lmbt cepat je.

Mcm aku dh masuk 2nd year ni..SV aku dh byk lepas kt aku. Sekarang masa utk mereka tanya aku apa yang aku nk buat..tengah kelu kelat segala la ni..tp takpe..baca lagi2 dan lagi2 dan kena start diskas ngan kwn2 baru kita nampak. Sekarang aku terasa sgt stereng keter PhD proj tu aku yang pegang. Aku nk kona mana aku la tanggungjawab. SV aku dok tepi je tanya and observe ala2 JPJ time kita exam driving tu...nanti 3rd year lagi kita kena take over the project because this is our project.. Oh pjg la plak..tkpe ko balik nanti kita smbung laie..mueheehe..

sumpit said...

aku rasa ko patot bersyukurla sbb SV ko ada bg direction. Aku ni nak angguk geleng apa pon tak leh, sbb dia ckp2 bg idea n pendapat yg punya la broad, last2 dia pon kata tu pon is just something for me to think about, tp takde pon suruh aku buat pape.

mana taknya aku still lost smpai sekarang, tp tuesday ni dah nak kena present topic n direction kat dept. aku dah cuak tahap nak terkencing dlm seluar dah ni sebenarnya.

Alfian_Troxion said...

ideas... mmg quite hard to come by.

aku rasa, kalau nak come up ngan idea2 kan, mmg kita kena faham betul kerja... n oso literature. Bila benda tu, dah at the back of our heads... mmg rasa2 senang nak add tu ini itu ini ... ataupun nak look at it from another angle.

aku personally pon BELUM sampai tahap tu lagi. Dan aku rasa normal for us all yg lajar kat mesia ni (I mean lajar dari kecik kat Mesia). Normal... but not necessarily good tho :( Kita2 semua ni, I think la... and I mean most UPM tutors la... are starting the PHD wrongly. We dive into things that we ourselves don't totally understand :(

I know they say PhD nanti mmg akan susah... but kalau kita dah ada strong bground, n oso have a certain level of passion for the topic, insyaAllaah,... susah yg kita hadapi tu = susah yg kita cari. :P

But anywayz... tak leh nak buat pe, pasal mmg SEDANG mengalami. N we were the ones who dug ourselves into this rut. SLowly insyaAllaah, the passion will come :D

TIps aku... well... takde sangat gak la... sebab kita serupa Noris. Idea bernas susah nak datang....

But from my other experiences... macam men tenis... masak dll... I find that having a good grasp of the background knowledge, and the literature... can help a lot to make the creative mind work overtime even... So, maybe kau leh cuba sedaya upaya fahamakan literature... n related papers. Search for papers with a target in mind (e.g. macam aku, Event Detection techniques in video).....
Go thru SELECTED journals... e.g. IEEE Video Technology and apa ntah... or ACM IMage and Video Processing and Analysis (ada ke..? anywayz...U get the point) :D

But of course, ground work for doing the ground work mmg agak banyak. Mmg quite a NON-steep learning curve (non steep I mean slow... hehehe. ni machine learning nye analogy). But kena baut gak la kot.

heheh. tatau la help ke tok. but the better u understand the literature... the more U can MEREPEK about it :D Many papers are merepek ones anyway. But at least they've merepek-ed to be published. hehehehe.

Anyway... apa aku repek panjang2 pon tatau. maybe sama tensen ngan kau gak kot. sama2 buat Pemelihara Hantu Dogol (PhD) :P

Okes Noris... Good Luck...Assalaam aleykom WBT

- Alpian

Nabil said...

Creative thinking ni tak perlu nak sakit kepala sbnrnya...kadang2 bendanya dtg dari sesimple2 idea...cuma kadang2 kita dok tercari2 idea2 yg kedengaran gempak sampai lupa idea2 yg simple ni.

Kadang2 tak perlu pk out of the box..celah box pun bole :D