Wednesday, March 25, 2009

Shopping Ordeal With Aisyah

As a mother, I began to learn that as Aisyah grows, she develops a lot of wants and needs. No longer can I schedule my life, as my schedule currently follows her mood. Tgk aje la, masa bg mkn sat ni, dah pandai merayap, x mo mkn dlm high chair mahu pon walker. Demi nak tgk dia mkn n membesar sihat, Ibu ikutkan jg. Membontoti dia dari segala penjuru rumah,a sal aje dia mkn. Mkn mmg mkn, tp singgah jap dpn TV, kembah2 DVD. Then pegi tepi kotak mainan, kluarkan beberapa toys. Pastu merangkak lg gi tepi meja study, tarik2 wayar laptop. Aiseh, kena alihkan. All the while tu nak abiskan bubur semangkuk aje. Tp tu x pe lg, pe'el dlm umah kan?

Ha, ni citer psl ada budak tu dah pandai wat pe'el dlm supermarkat smlm. Ya Tuhan, sabar je la... Semlm kluar ngan Hubs, tp hubs ada urusan sket, so tinggallah aku ngan Aisyah. Setengah jam pertama molek lg dia duk dlm stroller tu. Lama2 dia merengek2. Masa ni kat post office nak byr bil. Pastu sampai tahap dah sakit telinag dgr dia meraung tu, bawak la dia kluar dari stroller, dukung sebelah tgn, tolak stroller sebelah tgn. Berat! Dah la bwk stroller tunggang langgang mcm org mabuk, nasib x langgar org. Nak shopping? Mimpi la...

Cuba masuk changing room, tgk2 x berak. Bg susu, minum sket aje, sampai habis kuyup baju dia sbb isap main2. Susu tgh byk, mana bole stop2 kan? Dia sengih2 je, pastu menggeliat2 nak turun dari dukung. At this point, tahu dah, budak ni nak main kat lantai.

Cuba utk pegi ke Early Learning Centre sbb kat situ mcm budak2 bebas main je kan. Tp x sempat, dia nangis, nangis, nangis. Masuk balik Primark, letak dia atas lantai. Lantai sah2 la x bersih sgt kan, tp apa bole buat? Hah, merangkak sakan dia. Sengih2 lg. Masa tu org tgk wat x tahu je la. Capek.

Pastu dia mula tarik2 baju dekat display. Takut kena marah ngan salesperson dia lak kang, angkat la budak tu. Apa lagi, meraung la dia. Ingatkan dia lapar, so naik tingkat atas skali gi Food Court, order Jacket Potato. Aisyah suka jacket potato. Order Kids Meal, bubuh cheese. Makan la dia dgn girang nya. 2/3 potato tu dia mkn. Air mineral lak 1/4 botol dia minum (buh dlm cwn kertas). Ingatkan lps ni settle la, perut dah isi kan?

Rupanya tidak. Masuk stroller nangis lagi. Dah x suka diikat. Siap mmg kaki dia menendang2 tu, marah. Hangin betul la aku... Mujur la urusan Hubs dah settle, so dah bole pass baton kat dia and start la shopping. Adoi la.... kena blaja sabar dgn lebih lg aku ni...

Ni gmbr cik adik tu golek2 kan duvet dlm kedai. Masa ni tgh diskas ngan Hubs nak beli duvet cover yg mana. Biar la dia, asalkan bahagia.



Ni plak dia tunjuk kaki tanda x puas ati kena tambat. Tp sbb Ayah dia ada, tu yg x nangis. Tp still x puas ati. Side kick Ibu la tu konon...Amboi2...

5 comments:

yzmahoney said...

...aisyah dah panjang akalnyer..ade jer idea nak kenekan ibu die..heheh tp klu dgn ayah die, aisyah ngamuk jugak ke x? nway awak happy mother's day..i'm so proud & happy that we both already become a mother 2 a wonderful child..Syukur Alhamdulillah.. kite masih lg simpan sms kate2 semangat awk bg kat kite mase we both preggie..love u 2 bits!

Jia said...

baby aisyah nmpk cerdik sgt..kt shopping compleks pn dia nk ngemas..kuikui..appy mother's day utk noris, izma, lia n ina..n utk sesapa yg baca komen nie..being a mother was such a wonderful moment!alhmdulillah..:)

Oyis said...

yzma:
dgn ayah dia sama aje... tp kdg respek sket kot huhu... awak email la balik kita tulis apa, ingt2 lupa dah plak... supaya di masa geram ngan dia bole ingat kan diri bahawasanya apa lah sgt cubaan membesarkan anak dibanding dgn anugerah Allah yg Maha Besar ini! :)

jia:
yup, n happy mother's dat to you too jia. n to all mothers out there!

Lia Sakinah said...

Pandai budak aisyah tolong ibu & ayah pilih brg2 shopping yek...heh heh heh...i've been there noris...dun worry, u'll get use to it...hehe

Kitorg skrang dh jarang bawa stroller time shopping sbb sejak budak qystina dh dapat kaki, x hingin dia nk duk lama2 dlm stroller. Masukkan dia dlm troli shopping tu je...tu pun klu dia dh boring, mulalh aksi panjat memanjat tu muncul. Nk x nk, tpaksa kasik chance dia jalan sndiri wlupun nti kita jd bz nk control arah dia jalan pulak... tpi x apelah asalkan diorg sihat & cergas... biarlah kita susah krn melayan anak2 melasak...drpd kita susah hati klu anak2 pasif or x mampu bergerak... nauzubillah...

happy mother's day to all of u...dan selamat bersabar dlm membesarkan anak2 :-)

Nabil said...

Apsal mak2 je komen nih...bapak takde komen? :P takde geng lah