Saturday, April 4, 2009

Lawatan ke Bristol Kali Ke-2

Lama x meng'update'. Sejak balik Bristol hari tu, mmg hectic sgt. Kerja byk, badan pon penat. For some reason, mmg by 11 pm dah kiok dah tiap2 mlm. Ntah la. X tau ada kena mengena ngan tukar jam ke Daylight Saving Time ke x. Btw, skang beza UK - Msia is 7 hours shj eh. Nnt winter balik jd 8 jam semula.



Ok, sedikit summary ttg jln2 di Bristol br ni. Bertolak naik train pkl 9.25 pg, sampai 11.25 pg kat Bristol Temple Meads Station. Harga tiket dlm 20 pounds utk Hubs, kalo ada Student Card cam aku dpt 13 pound. Not bad la. Lagi awal book, lg murah sebenarnya. Pemandangan kat luar train dari Plymouth ke Bristol mostly biasa2 aje, but from Taunton ke Bristol tu cantik. Ada org dpn aku tu ckp from Taunton ke Bristol ni dpt Best Scenary Awards utk railway line yg paling cantik pemandangannya. Pemandangan laut dan mcm tasik gitu. Ada bot2 parking mcm marina. Then, naik train ke Stapleton Road ke rumah cousin aku, Iz. Tiket dia sepound setengah, train every half hour.



Ok first day spent kat rumah Iz. Ptgnya dia bwk kitaorg jln2 sekitar Easton. Kawasan ni mcm Luton tempat aku duduk dulu2. Mmg byk Muslim, masjid senang, makanan halal senang. Kitaorg sempat beli Lick'n Chick'n lg sbb the one in Plymouth dah banckrupt c.o. Juga sempat jln2 ke Ikea. So jd rambang mata kjp, sbb byk benda nak dibeli, tp memikirkan naik tren mcm mana nak usung, so dibatalkan shj niat suci murni tu. Lain kali dtg Bristol mesti naik kereta huhu...



Esoknya Iz n Hubby dia hntr aku gi Frenchay Campus, University of West England. Spjg hari tu aku duk kat symposium. Mmg best giler la speaker2 dia. OMG! It was soooooo worth the trip! I didn't even realized that time flew by at all. I did not even once felt sleepy or bored. Mmg rasa beruntung la sbb dpt join symposium nih. Nnt di lain entry akan aku coretkan apa yg best sgt tuh. Sementara tu Hubs and Aisyah lepak2 kat umah Iz lg, dan ptgnya gi Continental Shop, beli Bihun dan kicap. Then diorg sekereta jemput aku balik. Gi dekat Suspension Bridge yg terkenal di Bristol itu. Also gi dpn Riverfront and then gi pusing2 sekitar kawasan University of Bristol. Ye Che Fadh, kami dah lalu2 skodeng kamu di depan umah kamu itu, tp kamu x perasan muahahahah... Malam tu spent lg one more night umah Iz.



Esoknya, aku lepak umah Che Fadh plak. Rumah Che Fadh dah bkn umah dulu lg, dia dah pindah town. Umah Uni gitu, convenient la pada dulu, sbb dekat ngan Uni n easy to maintain. Sempat minta Che Fadh jd my hairdresser kejap, potong rambut tih tih tih... Mcm professional you... Lps tu picnic di garden rumah beliau, makan nasi ayam you allz, imagine la betapa superwoman nya minah ni, bole potong rambut n masak nasi ayam within the same hour, and bkn utk aku sefamily aje, tp jg Kak Kin, a family of five, yg stopped by jg. After all that baru la kitorg (my family, Che Fadh's family)n also Iz sekeluarga pegi jenjln ke Bath.


Almost all the way dlm perjalanan tu Cik Aisyah menangis x suka duduk dlm carseat. Kemudian sambung nangis masa tolak dia dlm stroller. Saja tulis kat sini, biar dia besar2 nnt tahu pengorbanan mak bapak dia. Ingat Aisyah, jd anak yg solehah ye...!


Esoknya, pg2 dah balik naik tren pkl 9.13 pg. Sampai kat umah pkl 12 lebih. Terima kasih org Bristol!


Sekian.















2 comments:

chefadh said...

hahaha..nice to have u guys around! ns elamat melaram dgn rambut baru you tu!! rugi la tak adventure sket into bob cut! next tiem kay! but book la iz awal2, dia tu sah2 ada certificate..aku ni tukang rambut kg ajo! heheh..

yzmahoney said...

BESTNYER!!! JELES! JELES! BILE LAR KITE BLH BUAT REUNION MCM NI!!!