Thursday, March 19, 2009

Guilt-Free Oyis

1st Guilt = Makan X Ingat Dunia


Aku sungguh x malu kerana telah membeli Subway Foot Long (Veggie Delite). Btw, did u know ada Subway yg Halal kat UK? Tp kat Plymouth ni kena amik veggie la, paling dekat pon Swansea je cawangan Halal. Pokoknya, benda alah tu ada lah sepanjang satu kaki, dan masa aku menbondong bawak sandwich itu balik ramai pelajar lelaki yg mengerling (ke arah sandwich la, bkn aku). X padan dgn pendek, nafsu mkn besar hahahah! Mungkin org laki je kot yg mkn sandwich satu kaki nih, org pompuan kalo nak mkn pon cover2... x pon amik aje 6 inch, spt yg slalu aku buat (ye, makna nya sandwich aku 12 inci wo ho ho). Ah, peduli apa kan... aku yg byr. Lg pon aku nak mkn half lg ptg krg. Tapi kan, skang ni dah abis one half, rasa cam nak mkn lg yg lagi sebelah tu huhu... sehingga lah aku ternampak ianya tertulis di internet - foot long subway = 810 kalori. Aiseh... kata nak kurus... cam ne nih... Tp aku baru mkn separuh ye, so baru 405 kalori la hehe...



Mujur la aku masih BFing so guna la excuse tu utk menyedapkan hati hehe... Sebut BFing nih, aku agak tergezut sat ni sbb masa masuk kedai Herbs utk beli ginseng dlm capsule (sbb lately asyik ngantuk ptg2 depan PC, rasa nya sbb x cukup tido mlm kot - baca last entry kenapa). So konon2 nak boost energy la. Dah syok2 borak ngan org kedai tu ttg khasiat ginseng, n dah nak beli dah nih, tau2 dia x rekomen plak kalo BFing. Hok aloh, letak balik la, x jd beli. So skang letih ke, x letih ke, I must survive on my own. Ok la, lps ni harus lebih istiqamah amalkan baca Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar sblm tido utk meningkat kekuatan badan di siang hari. Kdg kita ni laju je nak cari ubat, lupa plak sunnah Rasulullah. Apo la....

Second Guilt: Work Vs Family
Yg best sket nya ialah skang aku ada study regime yg baru. Minggu ini sudah terbukti berjaya n aku harap kekal la, Insya Allah. Plan nya gini, aku lps subuh terus tumpu kat study (kat umah ni), sampai Aisyah bgn around 9-ish a.m. Lps tu salin pampers dia, baju dia, bg mkn breakfast dia, n main2 kejap. Dlm pada itu Hubs bole mandi, mkn breakfast dsb nya. Dlm pkl 10.45 pg tu baru gerak ke lab, Aisyah pon masa tu dah ready utk nap dah.

Then wat keja la sampai ptg, tp balik awal, dlm pkl 7 dah ada kat umah, sbb dah keja dari awal pg, even tho masuk lab lambatkan. Begini la baru aku leh berasa tenang, sbb dari segi keja pon aku x rasa guilty tinggalkan kerana nak stay jap ngan Aisyah, dan dari segi kebajikan keluarga pon aku x rasa bersalah, sbb masa tinggalkan Aisyah ngan Ayah dia, dia dah kenyang, dah dpt nenen, bersih, wangi dan kering... Kalo dulu, nak gi lab awal sgt, kesian tinggal kan Aisyah dlm keadaan comot atau masih tido x dpt tgk muka Ibu sampai ke ptg, jg kesian kat Hubs kena wat semua benda... Nak tunggu Aisyah bgn pkl 9 lebih (selama ni aku tido bersama2 dia hehehe...mmg teruk aku nih), masuk lab plak pkl 11 pg, rasa bersalah, so buat keja sampai pkl 8 mlm, konon nak qadha, pastu balik umah rasa bersalah lg ngan family, sbb masak lewat = mkn dinner lewat, plus tinggal less than 3 hours je main2 ngan Aisyah, pastu masing2 dah krooohh... benar lah, the bird who gets up early gets all the good worms, or something like la, you know what i mean.... Syukur la Allah bg ilham utk urus masa sebegini, and doa kan la aku ni istiqamah melaksanakan pelan strategik aku nih...

Ok la, nak sambung keja. Got a schedule to follow, kan? Dah la ari ni nak balik awal sket, nak gi kelas berdansa Salsaaa.... ! Got to burn of that half foot long calories nyeheheh....


4 comments:

MRM said...

He he, don't worry Noris. Kita pun hari2 yg lapar tapau foot long Subway from Mines tu ha :D (konon nak lagi healthy drp tapau nasi from Jas cafe ler tu...). Plak tu, bukan veggie delite tau but yang ada turkey ham, which has more calories! (coz I love turkey n sini halal kan) But to make myself feel better, kita tak letak sauce la, he he. Mmg ni ler main food kalau hari2 yg buat kerja kat fac coz I love Subway pun anyway. Tapi hari yang lapar tahap biasa, 6 inch je la.

There's such a thing as 'Subway diet' pun kan. Try google it to see how you can diet with it.

Enjoy your veggie delite :)

dLyn aZmi said...

aler..
akak kalau beli subway mmg slalu beli foot long..
sgt jrg dlm kejadin beli pendek2 ni hahaha

Oyis said...

MRM:
tu la, bila mkn nasi x tau la plak berapa kalori nyer kan? ntah2 lebih :P

kita x leh x letak sos, sbb sos la antara sbb kita nak beli subway tu haha... paling suka deli mustard or honey mustard... yum!

k dlyn:
ala... jeles la... k dlyn mkn 1-footer tu hari2 pon x gemuks... maintain slim... apa rahsianya?

Shue said...

heeh tengkiu share subway tu..eheheh best!