Tuesday, March 10, 2009

Baby Walker

Aku merasa terpanggil utk tulis psl walker ni psl ada reader yg tanya. Harus diingatkan, ini adalah pandangan aku sahaja mengenai alat ini dan parents lain bebas dgn pandangan masing2, whether they find the advantages overrides the disadvantages, etc, I totally respect your opinion.

Ok. So before I begin, let me just make it clear that I DON'T trust that walkers are safe. Why? You can read it here, or here, or better yet, google la. Mesti ada report pjg lebar punyer.

Eh, bukan kah dalam entry previously ada video Aisyah duduk dalam walker? Hipokrit la Oyis nih. Apa mcm org munafik, ckp x serupa bikin.

Gini, let me explain. Aku n Hubs beli walker bkn utk train Aisyah berjln. Ramai antara kita yg beranggapan kalo pki walker baby akan cpt berjalan. True, they become more mobile and independent quicker, but will probably have gait problems later, and put a delay sket bila time berjalan, ni kata laman web tu la. Ni aku sedar dah lama dah, sblm pregnant kan Aisyah lg. Ntah mcm mana ntah terbaca benda2 nih :P

Then why beli?
Aku beli supaya ada tempat utk letakkan Aisyah masa ayah dia solat or answering the call of nature whilst I am away at work. Aisyah dah pandai merangkak merayap skang, so sgt2 bahaya otherwise. Sblm ni gedebak gedebuk jgk la dia jatuh, hinggakan ayah dia nak smyg pon x khusyuk. Kalo x jatuh pon dia sibuk nak cuit2 soket atau wayar komputer, TV, etc, lagi la bahaya. Skang, Alhamdulillah dah x jatuh mcm nangka busuk dah and bila dlm walker x boleh bongkok nak kutip mcm2 hhehehe...

Tp harus diingatkan, mmg x selamat kalo tinggalkan baby dalam walker begitu sahaja. So biasanya, for added safety, ayah solat dlm bilik yg sama ngan Aisyah duduk dlm walker. X leh dibiarkan main sorg2. Segala benda yg budak2 ni bole capai, kena simpan dah. Rumah ni awal2 dulu ada lacey table cloth, skang, minta mahap la. Togel je table nyer... sbb cik mek tu pandai tarik2. Harus dimention jg, rumah kitaorg ni setingkat je, so Insya Allah isu tergolek kat tangga tu x de la. Otherwise kena take note jg isu tgga tu.

One more thing, kalo harus beli walker jg, invest yg mahal sket, yg properly reserached n designed. Make sure dia punya width tu lebar sampai x akan lps door frame. Kalo x, benda tu akan jd sumber bahaya. Aisyah pakai brand Chicco, besar gabak walker dia sebenarnya, berat plak tu, mmg konfem x lps pintu, setakat ruang tamu je la dia pusing2. Added feature dia lg satu yg best ialah tayar dia hanya bole bergerak ke depan, x bole mengundur, so x de la risiko budak2 ni x nmpk dia nak gi mana, sedap je masuk gear reverse kang, tau2 ntah apa yg dilanggarnya. Sorry la, those yg kenal aku tahu aku ni manusia sempoi aje, bkn jenis yg pki branded2, tp bab baby ni, kena amik extra precaution kot. Kalo yg light weight beli di kedai plastik tu, mmg aku dah pernah tgk benda alah tu terbalik dgn ada baby di dalamnya. Ngeri weh... Tayar mmg hebat bole pusing segala arah, and laju mmg laju la bebudak ni meluncur, tp ....

Satu lg, kalo dah beli / nak beli jg, make sure baby x duduk lama2 dlm walker tu. Takut effect pada posture / blkg dia. Kitaorg letak Aisyah maksimum pon a total of about half hour to an hour la, in a DAY. Aisyah pon x suka sgt duk dlm walker ni, sbb dia x bebas bergerak (mungkin sbb karpet and also sbb berat kot walker ni heheh). Or maybe dia dah associate walker ni as denda/restriction, sbb ada jg time menakal sgt tu, (i.e. korek plaster dinding bila dah berulang kali alihkan/tegur/tinggi suara sket, etc), Ayah dia letak dia dlm tu 2 minit, menangis olok2 minta simpati la si Aisyah. Ni teknik yg diolah daripada cerita 'Supernanny', yg suh ajar budak2 psl time out bila buat salah :) Or maybe Aisyah rasa, 'Eh, merangkak lg laju la nak bergerak from A to B, malas la nak naik walker'. Who knows?

And also try to introduce walker ni bila baby dah bole support blkg dah. We only bought this walker when Aisyah turned 8 months old, and has long since berjaya duduk unsupported. Introducing one at 3 months, for example, is ridiculous.

Ok itu sahaja coretan aku kali ni. Bkn apa, aku x nak org tgk aku beli, n assume that it is safe. I know of the hazards, and hence when we use it, we use it with the knowledge that it isn't 100% safe and took precautions whilst using it. In an ideal world, aku x nak pakai pon walker nih kalo bole, but as of right now, in our situation, the advantages outweigh the disadvantages. Oh, one more thing, in an ideal world, aku jg nak stopkan penggunaan dummy / pacifier Aisyah tu. But as of right now, dia suka jilat karpet, kerusi, remote, etc, so terpaksa la sumbat benda tu skali skala.

Isu ni sama la jg dgn those yg trust formula milk or not, disposable diapers or not, buaian or not, etc. I'm not proud to say that Aisyah uses a walker, dummy, and still wears disposable diapers (my bad!), but I am happy to declare that she is still breastfed, eats home made food, and stays away of the swing. It is really difficult being a parent and trying to give the best to our children, but at the end of the day, we do what we could and hopefully Allah will rewards us la kan dgn segala apa yg kita buat dgn niat ikhlas tu.

So far today, kalo ada salah coretan, terguris rasa, terkasar bahasa, Oyis minta maaf. Yg baik dtg dari Allah, and yg buruk dtg dari Oyis sendiri. I just don't want to see anyone get hurt on their walkers, itu sahaja niat di hati. Those yg berjaya raise their kid without dummy, walker, etc, gua tabik spring sama lu!

Peace!

4 comments:

doNuT said...

hehehe...pjg lebar jgk explanation noris ni. biasa la bdk2 tgh nk membesar mmg cepat n tgkas brgerak. sgt brguna utk pnduan ;)

Anonymous said...

i suka baca pendapat u..memabg betul samalah ngan anak i ni..kekdg dia leh lawat kt kat bilik air..pastu samalah ngan sumer situasi u tu..anak ni ada je perhatian dia nak..tima kasih sbb syer pengalamn


shbt dr oz

PuteriSatu said...

Pendapat ni boleh jadi panduan untuk parent2 dalam membesarkan anak-anak....

Aqilah pun umur 8 bulan dah dok dalam walker...but...just 4 month sajork...coz...genap 12 bulan..dia dah jalan dah...hiks...

Nabil said...

Buat je mcm nenek kat kampung dulu2...diorang bedung ikat pakai tali bengkung...sampai setahun pun leh muat lagi...dah sudah buat kerja bg lepas. ahahaha