Thursday, March 29, 2012

Masa Bekerja Sebelum Cuti


Baru lps jumpa SV. Haih... semangat, biasa leee... hehe


Alhamdulillah design utk last test (performance test guna human subject) tu dia dah bg greenlight. Tinggal siapkan answer sheet and debriefing sheet utk dihantar ke Ethics Committee. Mcm2 kekdahnya ye rupanya kalo nak involve human participants. Syukurlah aku punya test ni non-intrusive, and x de amik data2 peribadi ke hapa, kalo x lagi lama nak approve. Ni pon x tau brp lama, aku berdoa pada Allah smg cpt. Sbb nya tomorrow last day sblm cuti Easter 3 minggu, takut2 org berkenaan x de dlm opis utk sign sob sob. Kalo lulus cpt Alhamdulillah, dan aku bermohon jg pada Allah biar lah ada human subjects aku present, sbb nya takut cuti2 gini org2 'expert' yg aku aim turut bercuti sama. Tp kalo x leh nak conduct lagi pon x pe la, aku fokus kat thesis writing sementara itu.


Kdg2 aku panic mcm x cukup contribution, so lps jumpa SV mmg rasa lega lah kalo dia bg clearance. Cuma dia nak aku tulis in a specific manner, ie. kalo betul skip satu part study tu, kena tulis jgk kita aware of the issues, tp ada time limitation x sempat buat. PhD ni betul la dasat learning curve dia, hujung2 ni aku rasa kadar ilmu tu growing exponentially. Masa ni mula la menggetus dalam hati, "Kalo lah aku masih di tahun 2 (but with the knowledge that I have now), kan bagus...?" Tapi cpt2 tarik balik fikiran mcm tu, nnt termasuk kategori x redha plak dgn ketentuan Allah. Aku rasa mana2 student PhD pon mesti fikir mcm ni, with the exceptional few yg mungkin mmg dah byk siap di tahun dua lg la kan hehe.. Tp rezeki aku Allah bg hujung2 ni, aku dah bersyukur sgt. Lain org, lain bhgian, lain cabaran, lain kisah PhD nya... semua nya unik. Aku berdoa agar Dia terus menerus membantu aku dalam urusan menimba ilmu ini... Smg ilmu yg ditimba ini jg bermanfaat dan dpt disampaikan kepada anak didik ku kelak, insya Allah:)



Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya

Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar...

Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya

Opocot, SV baru masuk lab semula. Siap sempat tegur kami2 yg tekun buat kerja, 'X keluar ke? Cuaca elok ni. I'm surprised you guys are still in the lab.' Ecehhh.. nak suruh kuar ke, Prof? ;)


2 comments:

yatie chomeyl said...

SV bg pernission doh tu...nk suruh tubik gi posing ambik gmbr dgn bungo hahaha

mast@work said...

waahh sv dah bg permission tu maknanya dah ok la tu.. good luck oyis..