Monday, March 5, 2012

Bye Bye Dr Bard

Smlm wat mkn2 kat umah aku, sempena salah sorg ahli qariah Plymouth ni dah nak balik for good (Dr Bard). Alhamdulillah, salah sorg lg berjaya mencapai cita2, mudah2an kami yg lain yg masih meneruskan perjuangan berjaya jua hendaknya.


Spt biasa, kitaorg co-host dgn neighbours (keluarga Sha*fie & Kam), then also hadirin lain byk jg bawak mcm2 lauk dan dessert lain.




Td Bard dah berlepas pulang. Aku bajet, by the time this entry is published, dia dah ada atas flight dah. Harap2 dia baca la entry ni, sbb dia mmg subscribe RSS blog aku nih hehe. Aku rasa kepulangan Bard ni mcm terasa pang dia lebih sket, mungkin sbb dia start PhD 2 minggu sblm aku, so I couldn't help thinking in a parallel world somewhere, if I was moving at the same speed as him, in two weeks time aku pon patut balik Msia lah. But it's not fair to compare kan, when circumstances around us are so different.


Anyway, satu lg yg buat aku tersentuh ngan kepulangan Bard is bcoz kerja aku ngan dia adalah hampir sama, at least, methodically similar (objectives and contributions lain la), compared to the rest of the other researchers, so acapkali jgk aku diskas mcm2 dgn dia. Satu karektor dia yg aku senangi is, dia kalo bab ilmu bole diskas2 dan tukar2 idea. I found that very helpful. Lps ni x de sapa dah la nak bg advice free2 kat aku hehe. Plus he's a neighbour. So lps ni x de sapa lg dtg nak mintak pinjam serai aku lg haha.


Bak kata ore Klate, hari ni aku terasa 'kesik' jugak lah. Bahasa baku nya, sunyi jgk lah. Bkn sahaja sbb Bard dah balik, but I realized that tinggal brp kerat je Msians kat sini. Dgn kepulangan Bard hari ni, officially aku lah PhD student paling *cough* senior *cough* yg ada di Plymouth (tp belum masuk 3.5 years lg eh). Tp yg lain2 yg remaining kat sini pon semua pon dah final year jg, selang 3 bulan or 6 bulan je drpd aku, so basically we're all on the same boat. Student PhD baru mmg dah x de langsung (bar sorg yg buat fieldwork and living in London tp still under UoP), so by end of 2012, maybe semua PhD Msians pon dah x de kat Plymouth. Yg ada, yg bekerja, or buat MSc or degree.


Even td masa cross jln menuju ke opis pon, aku dongak atas (bgnan Portland Sq), bole terlintas, "Eh Shue stay back x mlm ni?", walhal member tu dah sebulan lebih balik Msia. Same goes masa Mael yg satu floor ngan aku dulu balik, kjp2 kalo lintas lab dia asyik lah nak tenung2 meja Mael, hingga lah laki berseleoroh sudah2 la tgk meja Mael, kang nampak 'Mael' betul kang mlm2 (hish ke situ plak dia kan). I suppose dgn Bard pon will take a few weeks jgk nak register yg dia dah x de kat lab tu mlm2 (he was a night owl, stay back kat lab), coz sometimes it is very reassuring to know that kawan ko pon stay back jgk mlm2, walhal bgnan dia nuuuuun jauh nya drpd bgnan ko. Or lg best, syok2 la ko imagine dia pon kat lab, so hati kurg risau konon ada geng, padahal dia molek2 terbongkang bawah duvet kat umah dia since 6 pm sbb flu. Asal x tahu, x pe... Psychology je lebih aku nih heheh...


I guess what I'm trying to say is that, the end of this journey is imminently near. So kena cpt2 la siapkan apa yg udah aku mulakan. Doakan semoga perjalanan ini dimudahkan ye kawan2...



Buat Bard, all the best di Msia. Insya Allah kita jumpa lg, rumah pon satu district je. Ada peluang kolaborasi, jgn hesitate ajak. Yg penting, jgn lupa member okeh?



 

5 comments:

yatie chomeyl said...

good luck to both of us :)

mast@work said...

all the best oyis.. insyaAllah ok punya..

Badrul Anuar said...

thanks :). aku baca ni masa aku kat dubai...skali nak tulis komen.. kuar bahasa arab.. hahahah.. anyway. terima kasih buat majlis tu.. dan gudluck serta selamat berjuang :)

Oyis said...

yatie & mast: amin amin ya rabbal alamin. smg kita semua berjaya mendpt ijazah PhD yg dicita..

bard: hehe, aku dh agak ko akn baca kt dubai. ok la tu, sempat baca dedikasi sblm sampai tanah Melayu hehe

mamaNoriz said...

chaiyok2...

u can do it!