Friday, March 2, 2012

Celebrating Completion of the GTA Course!

Kelas General Teaching Assessment tu dah habis smlm, Alhamdulillah... Sebelum balik sempat bergambar dgn ahli kump (Bec*ca, Hu*w and Kay*leigh). Also bergambar dgn cikgu kitaorg, Jen*nie. Terima kasih di atas ilmu yg diturunkan. Cikgu tu ada jg suh kitaorg sambung amik PGCAP600 (accreditation utk mengajar yg recognized by the UK Higher Education Authority - course ni jg FREE), tp memandangkan aku and Kak Mazni sama2 dah final year, x la kot. Nak fokus kat writing up tesis. Ramai yg dlm kelas tu nak amik, but they all mostly 2nd year PhD students, so byk masa lg. Cukup lah dpt certificate of completion. Dlm masa terdekat, University of Plymouth nak buat so that even kalo nak ngajar jd demo or tutorial, kena ada certificate GTA yg kitaorg amik tu. Kalo x de, x leh ngajar langsung. Aku rasa kalo di institusi mana2 lain ada offer ni, amik lah from 1st year. Sayang sbb tahun akhir dah x brp sempat nak commit. It's a very good course, and Insya Allah, akan diprektikkan kalo ada chance mengajar balik nanti (hopefully I still have my job!).




Kak Mazni ingat nak celebrate smlm ngan aku, tp sebab aku posa, aku propose kuar hari ni (Jumaat). Lg pon on a Friday, Aisyah mmg x ke nursery, so I don't go to the lab anyway. Memandangkan Ice Skating Rink yg dipasang pada November hari tu di Plymouth ni akan ditanggal pada 5 Mac ni (it's hardly winter dah skang ni), kitaorg decided utk ber-skating lah td. Wahaha.. dah lama x main, mmg licin dan takut2. Walhal dulu2 aku kalo skating kat Mines (skang dah x de rink dia), or Sunway Pyramid mmg x agak2 sbb dah biasa naik roller skates/blades.


Tp benar lah penemuan kajian Psychology menyatakan bahawa makin tua seseorg itu, makin rendah pengambilan risiko nya. Sohih! Dulu galak je skate laju2, eksen. Kalo jatuh gelak2, sket x heran. Skang, walau pon mungkin bole skate, still nak pakai balance tuh (sorong Aisyah). Mcm2 dlm kepala, kalo jatuh kang tergeliat la, jatuh kepala dulu kang pitam or haemorrage la, jatuh pinggul kang jatuh peranakan la (sbg saintis bole pakai lg statement ni? Tp sbb dah dimomok2 kan ngan cerita mcm2, aku yg skeptical pon percaya la jgk sket2 hehe).


Anyway, Aisyah org paling happy kena tolak atas 'Seal' tu. Convenient gak ada benda ni, leh cover mak pak yg x brp nak ada balance nih hehe. Anyway, aku x pasti kat ice rinks kat Msia ada x benda ni. Dolu2 mcm x pernah perasan, but maybe dah ada, tp aku x aware, sbb masa muda2 mana amik port psl benda2 yg melibatkan kanak2 ni kan. Tp kalo ada mmg senanglah, both utk mak bapak dan anak2. Sekecil 2 thn dah bole masuk ice rink. One more thing, price dia quite murah la, utk Aisyah GBP2 je. Kalo ada student card GBP4.50. Tp td dia kira one lump sum utk aku, Aisyah and Kak Mazni dpt GBP10 (family ticket). Jimat dah GBP1 kat situ.


So yes, aku dah tua (sket).


Tua and gemuks.


Sbb lps skate tu mentekedarah x ingat kat Pizza Hut. Ntah apa2 la, dah baik2 nak kurus sket sbb berpeluh skating (it was warm campur adrenaline rush melawan kelicinan ais), bole pegi buat projek tambah lemak sejurus slps itu. Kena plak time kitaorg pegi tu ada Buffet offer, hah, eat until you pass out la kan. Aku blame Kak Mazni sbb dia telah menggoda aku mkn berlebihan had hehe. Slalu lunch aku mkn sandwich ajo, tp kali ni amik buffet, so mmg bertambah lah kot lipatan2 babat perut hmmm...


Apapon, it was a great day out. The weather was extremely nice. For a little while td, I had to take off my coats sbb dah resa2 nak peluh. Look at the sky, cantik kan awan dia, SubhanAllah...



 

6 comments:

miSs inTerpReted said...

the dessert looks scrumptious!!

Oyis said...

sabb: mmg pon, tp manis sgt la.

Asmida said...

gosh....happy tengok org had a lovely day out. I ni dah lama tak menghirup udara segar.

Mama Zharfan said...

beshnya main ice skating!

yatie chomeyl said...

ore jak dulu mme xreti ice skating..doh tu meme nakut bangar. maso kat germany siap gi kat olimpic ice skating ring tapi pege tepi rail jah. last2 ado pokcik german pegeg tange bawok pusing ring tu sbb dio sie tgk duk pege kot tepi jah hahahaha

mamaNoriz said...

kat sana sos cili kena byr ke free cam mlysia...

lomah sket klu ke oversea ni sbb sos cili di caj sbb mereka sana lebih gemar pada ketchup kan...