Tuesday, March 9, 2010

When Dinner Means Bathtime

Aisyah is a very independent baby; a trait that she possesses even when she was still in my tummy. For a start, her name had actually been decided by the little madamoiselle herself ok? I read a few list of names that I liked, and she didn't kick to any of them, until it reached what had become her full name now. Re-read the list, and no kicks until I read her name again. Kick kick. Ulang beberapa kali pon dpt result yg serupa. Very decisive.

Anyway, I believe this is a trait that she inherits from her Ayah, and also because a lot of the time we encourage her to be so. Example paling obvious is when we are eating. At age 8 months, she had already been feeding herself kiddy food, not the baby puree food anymore. She didn't like them, and her health visitor advised us to introduce her to real solid, bkn mashed, bkn porridge. And we did. And she ate. Plus suka la dia dpt main dgn sudu garpu apa semua.

Yes, Aisyah pandai mkn pakai sudu garpu dah, since I don't know when, much to the horror of my parents yg sesekali nmpk over our weekly video chat session hehe... But still with supervision la. It gives her the space she needs to explore the taste and texture of her food, an invaluable learning experience in itself.

Kecah mmg kecah la, x bole dinafikan. Kat atas tray, atas highchair, atas lantai, atas baju dia, atas lengan dia etc.. etc.. Aku dulu pon jenis panic2 gak kalo benda2 kotor dsb nya, tp Hubs is a very cool guy, he's like, "Kalo basah tukar, kalo kotor cuci, kalo sepah kemas." Sedikit demi sedikit aku pon jadi lebih loosen up sket, and dah x de la lg stress ke sesak2 dlm kepala bila tgk rumah tunggang terbalik dikerjakan Aisyah. The bonus point is that Aisyah sees us cleaning after, and she normally helps as well. Even babysitter dia pon mereport yg kalo dia di rumah sitter tuh, kalo dia amik sesuatu brg, lps tu mesti dia letak kat tempat tu balik. Alhamdulillah la kalo gitu...

Tp parents kena byk2 bersabar, kekadang ada je adegan spt di bawah ni. Ye, when dinner time equates to bath time. Kemain girang si Aisyah nih dpt main air. Kalo dah mcm ni mmg x leh buat apa la. Shower aje la jawab nya huhuhu. Siap la balik Msia aku bawak dia gi swimming pool. Heh.










10 comments:

Queen of Pirus said...

cute nya..tapi kalau akak kan norriz...tak sabar...better bersuap dari bersepah.hehehe...lain org lain caranya kan...but it is good to train her to be independent.

isabelle said...

hahaha.sebijik mcm adam...skrg ni kalo time mkn, elok jgn berbaju. kalo x, ya rabbi...
smlm i ingat dia mkn byk.bila angkat nak basuh tangan..rupanya udang, nasi semua ada byk kat highchair..hahaha
btw, i loike it when aisyah picked her own name. very obvious eh?

isabelle said...

hahaha.sebijik mcm adam...skrg ni kalo time mkn, elok jgn berbaju. kalo x, ya rabbi...
smlm i ingat dia mkn byk.bila angkat nak basuh tangan..rupanya udang, nasi semua ada byk kat highchair..hahaha
btw, i loike it when aisyah picked her own name. very obvious eh?

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

cutenya aisyah..dah bsr ner..smkn bijak..

lin muhamad said...

aduh..sakit jantung aunty tgk..huhuhu...
anak i pun cmni la...kadang tu mandi mi...huhu

keindahanalam said...

ahhaha...aku paham sgt bath time tu...heehhe..tu la tiap kali makan tukar baju dan mandi..hihih good practise.

Oyis said...

QoP:
saya dulu pon mcm tu kak, tp cik abe sporting. dia byk tolong kemas, kalo saya sorg yg kemas, sorry la... plus mmg dia yg lebih sabar, so kita ikut je la. skang ni dah terbiasa. one thing yg kita noticed la kan, bila gi umah org or kat kedai, x payah tgkkan sgt dia mkn, sbb dia leh mkn sendiri. pastu pandai plak mkn sopan2, kat umah je dia buat mcm highchair tu swimming pool. ish!

isabelle:
andai kat sini x sejuk, mau nya aisyah pon mkn shirt-less! tgk la kat msia nnt camne. hehe... 1st thing nk beli bila sampai msia are high chair and carseat :)

mamadanish:
tq.. dah besar. mmg bijak, bab main air hehe... ;P

lin:
tergezut kan? haha.. walhal toleh kat tempat lain kjp je, sekali pandang kat dia balik dah jd mcm tu. tsk... kena byk sabar jd parents ni ek, lin... :)

keindahanalam:
tu la. serius pembersih anak dara i nih. even mid winter pon, 2 kali SEHARI tau mandi, BUKAN 2 hari sekali.

azzamoro said...

yerp i pun buat benda yang sama. biar je dia cuba untuk makan sendiri, then kalau sepah ker kite kemas la. at least dia learn something kan..

p/s xute aisyah makan time basah2 .hehe

3yearshousewife said...

Oyis, mmg la budak2 kecik suka main air. Ajam Aqim & Dot dapat air mau banjir bilik air ku ini...tu dia org tak sabar nak pegi swimming pool kat Msia. Dah siap sedia swim suit dah tu.

Oyis said...

3yearshouewife:
wah advance diorg, dah beli swim suit semua. bagus2. tp x tahan kat msia tu kalo gi swimming pool kjp je dah gelap. x de yg indoor macam kat sini ek?