Thursday, March 4, 2010

Pening and Berdebar...

Tp bkn sbb buat kerja, tp sbb dok buat list of what to do before we board that plane to Msia, what to get (some) people back home, places to go when we get there, day-by-day itinerary, where to go utk melempiaskan nafsu makan nan x tertahan, what to get in Msia before we come back to Plymouth, and obviously, how much can we afford to spend for all this?!?!

Mana x kalut, tinggal less than 2 weeks dah nak bertolak u olsssss! Tu yg gigih qadha posa ni, sbb I have about the same number of days jgk yg harus dibayar (sebelas hari lg). Dgn panas nya kat Msia, and all the commotion that will be surrounding the wedding and all the food to stuff my face down, rasanya x mungkin dpt posa kat Msia. Bila balik sini balik plak, hari akan menjadi lebih panjang, in fact masa akan bertukar and ikut British Summer Time dah, so better la lunaskan skang huhu..

Adat org posa, biasa la, suka tgk gmbr food. Ni from 2 event makan sakan minggu lps - first umah Kak Mazni (Saturday). Thanks to kak Mazni skang aku tahu bahawasanya ikan salmon tu bole wat masak kicap, and asam pedas! Sedap plak tuh. Lg smgt sbb td Hubs bwk balik sepasu pokok daun kesum drpd Mal. Bole la masak asam pedas proper lepas ni. Eh japs, nanti kena cari org jadi plant-sitter la kalo balik Msia, tau2 kang dehydrated pokok aku.






Esoknya makan breakfast kat umah Zali plak. Wah... dpt la aku merasa ikan bilis goreng lawan nasi lemak yg sambal nya sedap x terkira hasil tgn Umei wife Zali, sbbnya stok sendiri kat umah dah lama berzaman habis. Siap dauh pisang tu weih... mana x bangkit selera. 3 pinggan aku tambah. Pengsan la balik Msia org x kenal sbb tembam bagai di pam2.Ramai yg bwk mcm2 utk potluck, ada bihun goreng, tepek pisang, cekodok pisang, cekodok bawang, kek sarang anai2, dan aku plak bwk roti sardin balut telur. Belasah je la labu...

Eh nampak x roti sardin telur aku tuh? Carik jgn x carik, berasap satu dapur aku masak pg2 buta tuh jgn x tahu..


Aisyah wat manja nak duduk atas peha Mal (babysitter dia)


Main sorong pushchair. Dah bole jadi kakak x?



Dalam sibuk2 tu, sempat lg duk usha2 baju2 utk diri sendiri yg harus dibeli sblm balik *shopping mode on*. Wah kemain lg Oyis nih, dalam sibuk2 dan x de masa tu sempat lg window shopping, baik di alam maya mahu pon di alam nyata. Ye la, baju2 yg ada skang semuanya tebal2, x seswai nak wat balik kat Msia, apatah lg setelah semuaaaaa org mereport betapa terik dan panas nya Msia as of late nih. Plak tu, baju2 kat Msia mmg simpan dalam kotak and byk yg dah donated ke lain pon ye jgk before we left, yg aku ingat betul ada baju kurung kerja la berlambak2. X kan nak pakai baju kurng 24/7 kan? Adoiih.. Tp kan, salah satu faktor pemangkin yg buat aku berkobar nak shop for clothes is that skang ni fesyen dia kat UK best la, sungguh menutup aurat gitu - dia punya tops tu dah labuh bawah punggung, lengan panjang, loose, and just as important, made from cotton. Weee... *suka!*







These are from warehouse.co.uk, but I have seen something similar in H&M and also Peacock. Worst comes to worst kalo budget betul2 ketat, beli kat Primark pon tiada lah aku heran. Hehe... The key is to try it on beforehand, sbb baju2 camni kalo salah cutting ada potensi yg tinggi utk menampakkan si pemakai nya nmpk mcm pregnant plak. To be safe, pakai ngan big belt la kot, but org yg torso pendek cam aku kdg2 x seswai. Dah la masa pakai sekali tu aku saja wat belt loose2 sket kan, Hubs ketawakan, dia ckp, 'Org pakai belt dkt pinggang, bukan dkt cip*p'. Ok, fashion mishap sungguh, terlebih loose, sampai londeh x sedar! Anyway, I wonder, kat Msia berapa ek harga baju2 mcm ni?


Ok la, pelan asal nak work from home dah jadi do house work plak. Drpd kemas rumah, lipat baju, basuh baju, jemur baju, masak lg (posa2 pon tp yg dua org lg tu nak mkn lunch jg, nasib la masin ke pedas ke haha). Dah la aim nak siapkan tests before balik Msia. Tp kan.. indah sungguh cuaca kat luar tu. Rasa cam nak kuar bwk Aisyah gi park plak. Gile menggiurkan betul pemandangan kat luar nih *sungguh x insaf!*


13 comments:

3yearshousewife said...

Oyis,
memberi inspirasi membeli baju baru nak balik Msia.

Liyana said...

Woohoo.. nak balik dah! Enjoy!!
Yes, pasal baju yg cutting mcm baju pregnant tu, mmg I pakai belt. My hubby pun cakap, "Eh, tu bukan mcm baju mengandung ke?" ;)

Since my hubby kat Msia, my home in KL is still a home. Meaning I have 2 sets of wardrobe, kat Stockholm & kat KL. So balik tak bwk baju sgt, cuma souvenirs etc. Tapi mcm biasa lah, balik sini luggage penuh makanan.

tun fatimah said...

aahhh jelessss!! jangan lupa bawak balik budu! hihi

MRM said...

This Warehouse you are talking about, is it the same as the one in 1 Utama mall tu? If it's the same brand, mahal mcm-terkejut tengok-katak kalau kat sini...
So kalau kat UK murah, you should buy there girl! :)

But kalau in general, and don't really care about the brand, I think you can get good ones at a reasonable price pun kat M'sia, depends on your budget. Plus cutting dia sesuai utk body figure org M'sia sikit kot. Hari tu while I was abroad ada juga try2 baju, konon ada hati la nak beli but sadly most baju tak sesuai, coz mcm extra panjang (or bahagian dada cam kena tambah sponge, hahaha). So end up pergi 'kids' dept, boleh tak... :P.

Whatever it is, enjoy your shopping! shopping! session babe :)

MRM said...

Oh another thing, kalau pergi 'holiday' ni, perempuan standard la, mesti rasa macam nak membeli/berbelanja on something, kan! kan!. So if you decide to buy mostly there in UK, probably you should keep some allocation to spend on clothes too while in M'sia. So terasa juga la ada beli something while you're here. In a way, takde la rasa macam 'extra' cost coz you do plan to buy them anyway. Just a thought :)

isabelle said...

i pun ada beli baju ala2 flare gitu, tapi pakai belt la. kalo perut besar nnt, baru pakai as is.

ish..jeles tul i terbayang ke'syok'an u bwk aisyah ke park.

Oyis said...

k As:
jom boroooonngggggg!!!!!! hehe ... :D

liyana:
oh untungnya... patut la slalu travel light. in my case ni, mmg konfem travel heavy. sbb satu hand luggage aje dah utk brg2 aisyah - diapers, wet wipes, toys, books, crayons, baju salin.. tgh anxious jg, takut dia meragam / bpring atas flight huhu..

tun:
i didn't know u were a fan of budu?! :p

Oyis said...

mas:
x sure la is it the same ke apa, but i checked their website kn, mcm cater utk europe je, so honestly, i'm not sure.

takuuuut je bila pikir bab duit. takutnya kluar laju mcm air bila balik msia, then balik sini ikat perut mkn nasi lauk sardin 3 bulan! huhu..

is:
tggu perut besar? another one on the way dah kah? ;)

Queen of Pirus said...

yum yum yum...sedap nya makanan2 tu. kepala ikan salmon atau isi ikan salmon masak kari pon sodap gak. akak pun last weekend byk betul org jemput makan...murah rezeki. akak suka baju putih yg the 1st picture tu...agree with u, byk baju kat sini skrg ni sopan santu..senang nak membeli & byk choice

Queen of Pirus said...

lupa nak tanya satu lagi soalan..mcm mana dpt benih daun kesum tu...ajar sikit.

Oyis said...

QoP:
kan? sblm ni kalo bajunya pjg, lengannya pendek, pastu kalo lengan nya pjg, baju nya singkat, hok pendek dan singkat tu jgn cerita la. time2 ada baju yg labuh dan lengan pjg, kain plak jarang, x pon cutting kat leher luas sampai nmpk habis tali bra. adoi la.. suka sgt sbb yg fesyen skang ni ok la rasanya kan hehe...

sebenarnya kitaorg amik tu satu pokok terus, dlm pasu, drpd org msia kita yg dah lama tanam. alkisahnya diorg bawak yg fresh drpd msia dlm flight, pastu kasi cambah akar dlm air, then pindah masuk pasu. sblm ni org pernah bg pucuk suh cambah sendiri, dah dua kali dah, mati. mmg fail la. hrp2 yg drpd pasu ni hidup la... huhu

sumpit said...

talking about shopping time g conference. Hari tu dlm meeting, my SV was telling us about some discussion geng2 senior german had about ways to attract more female participation. Ada sorg mamat tu suggested including shopping in the conference itinerary (ye la kan, diorg conference masa utk bersukaria), pastu terus sorg pompuan ni emo... hahahaha. marah cam pkir laki ingat sume pompuan shallow like dat, alaaa... kalu aku, aku x marah pon, dah nature cam tu, kan?

Oyis said...

sumpit:
lbh baik lg kalo terus bagi voucher discount kat certain shops khas utk conference participants hehe... best kalo gitu...