Thursday, March 11, 2010

Running Around

I have always told people and myself that I am not going back to Msia this week, I am only going back next week. So sokmo la duk psycho dlm kepala yg I have another 2 weeks la kan. But rupa2nya, bila kira hari, eh dah less than 7 days dah! OMG!!! *freak out*

Oleh itu, cabut sekejap bila Hubs dtg town suh selesaikan a few errands. On our way there, terserempak ngan Kak Mazni, terus terjadi ala2 girls day out plak hehe (me, Aisyah, K Mazni - Hubs went hunting for his jeans secara solo)... Bkn apa pon, gi Railway Station (baru teringat kena renew my student railcard, expires on the 24th March), then gi post office, then gi minum kat Subway, and lastly gi shopping sket2 utk brg nak bwk balik Msia. Kak Mazni ni pon nak balik Msia collect data end of March ni jgk, and it so happened dia mmg nak renew railcard dia jg, then nak beli stamp, then dia pon sama2 terlapar, so molek lah.

Btw, did you guys know bole wire duit from UK ke Msia from the post office? Usually, kalo nak buat mcm ni I would go to the bank, but they would ask for an IBAN number (ni kena call bank Msia and ask for the bank's own IBAN number, then bg diorg account nama kita, and you usually get the money within 5 working days. But of coz la ada komisen. Kalo x silap, for GBP100, kena dkt GBP30.
Pro dia: sbb kita x yah physically handle duit, dia main tarik drpd system dia (account kita).
Cons dia: kena tunggu lama, caj tinggi, dan kena ingat nak bawa IBAN number.

Td baru tahu kat post office pon bole buat jg, thro Moneygram. Yg ni 10 minit dah sampai dah duit ke destinasi, terus bole amik. Tp kena gi dkt Moneygram nyer agent la kalo nak collect duit tu esok2. Caj dia lebih murah drpd bank kot, kalo dalam GBP300, kena GBP30. Plus x yah ingat number account bank or IBAN, but kena bawak ID like passport kita and info of receiver tuh.
Pros dia: cpt, murah berbanding caj bank, x yah bawak IBAN number
Cons dia: kena bawak cash, passport, dan hanya sesetengah tempat je kat Msia yg jd Moneygram agent

Satu cara lg ialah tukar terus duit pound ke duit Msia. Ni kat bank bole, kat post ofis pon bole, tp pandai2 la survey rate dia dulu. On the spot dapat cash.
Pros dia: Dpt duit cpt
Cons: Hati2 la bawak duit cash tu yeeee... <---- utk makluman kami TIDAK akan guna option ini. Don't get any funny ideas now.

Ni share info aje. Tidak bermakna nak transfer duit atau makcik kayo ke apa.



Ok la nak balik rumah. Pening kepala la. X de mood nak tulis pjg2... Aisyah illustrates how I am feeling right now dgn segala spot on nya:

[1] Adoi... pening la... keja byk x terbuat!




[2] Oh no, pengsan la, masa dah x byk!





8 comments:

a wife, mother and an employee said...

aisyah is so adorable :)

Oyis said...

tenkiu mrs ridz :)
esyal zahra and asrar haqqi pon x kurg comel nya. kjp je dah besar diorg ek?

sumpit said...

berlebihan ke duit kat sini?
aku cam cukup2 jer...

Mummy Harith Hannah said...

Oyis,

Cuma nak komen tang moneygram. Rasanya, ada byk agent moneygram kat Mesia, one of them yg kiter slalu guna is Maybank. Aper lagi, utk anta duit cik-maid-molek kiter ke cambodia. Heheh. Kalau xsilap, semua branch Maybank ader.

Pros : Agree with u, mmg super cepat. Within half an hour the other party dah boleh collect duit.

Cons : Nama recepient punyer spelling kena extra care, xleh silap spelling even 1 huruf pon.

p/s : Selamat kembali 'sementara', Oyis! ;)

Oyis said...

sumpit:
x lebih, tp ikat perut x ingat nye. tu psl dah lama giler x de entry gi jln mana2. pastu bukan nya bawak balik berkoyan2, tp cukup la nk tampung minyak kereta, kos brg dapur, mkn pakai anak beranak semasa kat msia. even x cukup pon kena allocate jgk la, sbb nya x kan la mak bapak aku nak sponsor lg dh tua2 gini hehe.. dah la adik aku nak kawen, diorg nak cover kenduri lg... gitu la alkisah nya...

mummy h&h:
oh gitu ke. tenkiu for letting me know ye arnie. harus careful sekali tulis nama nanti. thanks again!

ummiluqman said...

wah wah wahh..dah tak lama nak balik malaysia.. memang kat malaysia tgh panas sekrg. bestnya bole jalan jalan cari makan la..apa plan nanti? selamat bershoping untuk balik kg. semoga semua di permudahkan

sumpit said...

sama la cam aku gak hari tu,
tp kat sini aku dah apply credit card yg cucuk duit without any charges kat mana2 saja di donia,
tp kalu nak beli barang xleh pakai card tu sbb charges dia melampau tinggi... pelik betol deal dia, tp janji x bwk cash merata, aku ok saja, tak berani aku.

Oyis said...

ummiluqman:
jalan2 cari mkn tu dah pasti dah, ummiluqman hehe... shopping tu sket2 ada la. amin, amin... duk harap semuanya smooth sailing aje nih

sumpit:
ooo aku ngan saiful skang tgh anti-card credit hehe. sejak duk UK ni it works la, the plan tuh. tp x tau la camno kalo dah jejak msia nanti. takut2 terbabas gak x tahu la... huhu... mintak2 jauh kan.. x larat nak byr lps tu