Wednesday, March 10, 2010

A Clear Sky But Scrambled Thoughts

For almost a week now, we've been blessed by this really nice, sunny weather in Plymouth. Pada waktu siangnya, mmg best sgt around 9-10C, quite warm and a light jacket is all you need, tp mlm2 still around -1C or 0C mcm tu, but nevertheless still ok la. Here are several pics taken today of Plymouth, on my way to Uni.

[1] Jalan berbukit ni lalu dua kali sehari


[2] Winter ari tuh beku tau air nih. Nampak itik2 dia main ice skating


[3] Park dkt Uni. Sudah ramai yg bercanda and mkn lunch di situ td


[4] Suka tgk reflection logo UoP (bulatan oren) di dinding kaca bangunan Roland Levinsky


[5] Walaupon gambar ni makes my nostrils look lopsided (oh kenapa kah?), tp tepek jgk sbb langit dia, Subhanallah cantik and clear skali. Mcm bole wat background passport, what do you think?



I must admit I am slightly nervous (ok la, i ngaku, VERY nervous), psl nak balik Msia. I heard that Msia tgh panas garing yeh skang ni? Not to sound snobbish ke kacang lupakan kulit ke apa, and aku tahu la hell fire tu lg panas, but I worry most about my darling daughter tu la, yg skang tido mlm pon tendang2 kaki dia tolak duvet tu. Very the omputih one.... pemanas!

Ha yg ni mmg ciri2 di inherit drpd Ibu dia lah ye. Aku masa ngandungkan dia hidup dgn berkemban aje. Kalo x ke mana2 dlm rumah mmg berkemban shj. Buruk gile ok. Sampaikan my Dad terpaksa install air-cond kat bilik yg me & Hubs tumpang tido masa duduk umah my parents tu semasa mengandung. Ngada2 eh?

Well history repeats itself bila this time, my Dad skali lg came to the rescue and memasang air-cond di bilik umah kitaorg plak. Demi cucu, kata beliau. Wah... terharu sgt. Harapkan kitaorg mmg x terpasang lg itu hari, sbb nya rumah tu baru duduk sebulan dua dah kena pindah ke UK. Terima kasih Ayah!

Sbnarnya byk lg yg aku anxious and nervous about. Meh aku list kan:

1. Traveling to Heathrow- bags, stroller, yg kilik, yg dukung, yg sandang

2. Traveling with baby on the flight- ear pressure, nak berjalan, meragam, etc

3. Weather adaptation- ruam, demam, acne breakout, diaper rash (Aisyah)

4. Food adaptation - cirit-birit etc (especially kalo terus terkam mkn kat kedai)

5. Time Zone adaptation- jet lag

6. Duit mengalir mcm peluh - ini sudah tentu!

7. Rewang- this time no catering, my Dad insisted buat sendiri. Capek! Respek!

8. Kemas rumah- rumah kitaorg bakal disewa. So kena kemas brg2

9. Momentarily hiatus of kerja PhD- Konfem la x buat kerja la di Msia!

10. Driving semula - dah setahun lebih x pegang stereng ooo

11. Saying Bye Bye to our family once again slps 3 minggu itu - it was hard the 1st time, but with time it healed. Kali ni pon mesti susah jg nak say good bye skali lg, apatah lg bila Aisyah sudah semakin keletah gelagatnya. It's gonna be so heartbreaking!


Apapon, psl sedih nak berpisah balik tu x yah la pikir lg, pikir psl kegembiraan bersama tuh dulu. Dan aku juga yakin yg nervousness tu sengaja aje terlebih2, biasa la, aku ni suka over-analyze the situation. Aku berdoa agar Allah permudahkan segala urusan aku dan keluarga ku, serta memberikan kami kekuatan dan kesihatan untuk menempuh segalanya. I must admit ada jg smgt berdebar2 nak balik tu. Sbnarnya dah excited2 terlebih, tp budget la cover hehe especially tang nak reunite with families and friends. Dah ada beberapa plans dah. Bak kata Shue (my fren kat sini), jasad aku je kat sini, sbnarnya fikiran dan hati dah melayang2 sampai tanahair dah hehehe...

Ok la. Harus get back to work. Glad I got that off my chest. Doakan semuanya all right eh? Thanks.

PS: Pound sterling tgh jatuh teruk ni .. Time org nak balik dgn duit pound la, time dia jatuh jadi 1 pound = RM 4.90++. Dugaan... mungkin belum rezeki kami. On the plus side, sesapa nak dtg UK sila la dtg cpt2, beli duit pound siap2 dulu ke...


8 comments:

3yearshousewife said...

OYis, all the very best for the journey.

isabelle said...

dont worry too much, babe. everything will be fine.insyaAllah.

keindahanalam said...

Oyis, jangan risau.. just go with the flow. baca Rabbi Yassir wa la tu'assir wa tammim bilkhair byk2 serta selawat ke atas nabi :-) you will be fine.

Liyana said...

Your worries sounds logical too me. Bukanlah paranoid sebenarnya.As 'keindahanalam' said, go with the flow. Just enjoy your time while in Malaysia. memang berat nak berpisah ngan family again (in my case, my hubby..huhu!). Jangan lupa beli mknn byk2. I selalu beli sikit2, so takde lah panic nak beli semua benda bila dah nak balik.

I rasa blog ni tak akan (kurang)berupdate masa u kat Msia..hehe

Queen of Pirus said...

bab duit tu mmg betul...ni la time nak bawa duit malaysia mai sini..tup2 balik malaysia esok naik sampai 1 pound = RM7. nervous jgn tak nervous...sebab skrg ni UK dah jadi kampung & malaysia dah jadi tmpt percutian...enjoy ur time there..& duit mengalir dgn deras itu harus...sebab mcm2 nak dibelanja..semuanya benda nak dibeli. huhuhuuuu

MRM said...

Hope you'll have a safe and smooth journey back home to M'sia.
When you've settled down in M'sia (dah habis jet lag, rs macam dah puas gomol family, relatives, etc), don't forget to give us a buzz, we sooo want to meet you and gossip2 together! (kita pun dah suka cakap perkataan gossip2 ni, Hizma punya influence ler ni! :P)

See you soon!

tun fatimah said...

it was heartbreaking everytime we had to say good bye. Esp for Diya. sedih sangat tengok dia nangis sampai i pon nangis sekali. :( kadang tu pikir lebih baik tak yah jumpa sampai dah balik for good (so that we dont have to say good byes so often). tapi i selalu nak my family datang visit :p

Oyis said...

3yearshousewife:
thank you. same goes to you K As. Dah habis memborong? ;)

isabelle:
thank u dear.

keindahanalam:
thanks. ko doakan la sama ye...

liyana:
hehe.. x tahu la update ke x. tgk kelajuan internet. ni pon salah satu isu yg i dread jgk ni. we have been taking the speed for granted here, asal klik je terus dpt page yg kita nak. skali klik je x yah tunggu buffer pon dah bole streaming tgk movie tanpa masalah. tu wireless tuh lg tuh. balik msia... belom tentu! huhu... oh malaysia ku!

QoP:
tu la kak. lom apa2 org dah tuntunt present. mcm mana ni?

MRM:
yes!!!! kita wajibal ghunnah jumpa ok? Awak, kita, Yzma, Jia, Lia, K Sal, terutama... rindu la kat korg!!!! gosip itu mesti... agenda utama :P

tun:
agree sgt. mmg kdg terfikir better x jumpa then jumpa kjp then kena say goodbye (again). tp masa jumpa tu of coz la suka kan? i hate perpisahan woooo~~~~