Wednesday, March 3, 2010

Post co-SV Meet

Baru je lps meeting dgn co-SV. Utk makluman, co-SV ni mmg busy org nya, setahun sekali pon belom tentu dapat jumpa, honest! Hinggakan member2 se-lab pon duk wat lawak la smlm, siap ckp, 'Wow.. you got (him) to come down and have a meeting with you. I am impressed!". Chesss... sengal je budak2 ni eh.

Anyway, co-SV aku ni mmg berjiwa muzik betul. Dia adalah typical stereotype musician jalanan tau, pakai selekeh mekeh je, T-shirt berlubang kat ketiak, seluar khakis, muka mcm x shave 3 bulan, pastu meeting aku plak pkl 1.15 ptg, dia siap bawak sandwich, kacang, ngan air juice tu susun atas meja aku. Makan sorg2 x pelawa sambil2 aku explained kan kerja. Wahhh...sempoi aje ek dia nih? Tp dah ada PhD dah la, kalo x, x kan la jadi co-SV plak kan.

Aku ingat sbb dia lamo non-ado dlm pembikinan research aku so far makanya light2 discussion ajo bule la ek. Present semula slides yg hari tu guna masa presentation Januari lepas ke. Rupanya, walaupon dia ni mmg hampir2 non-existent dlm penyelidikan aku, tp thesis upgrade aku itu hari dia baca tau. Woh.. so dia x berapa heran dgn slides tu, and a third of the way thro' sesambil kunyah kacang tu terus mem-fire2 soalan2 yg bermain di benak nya sejak baca thesis aku tuh. 'How are the notes segmented?', 'how long are the segmented units?', 'how are the segments ended? - is it through enveloping.. bla bla..', 'what is it that you are trying to come up with?', 'is temporal factor plays a part at all?' (ni soalan bhg signal processing).... why? why? why? ... (sbb nya dia dah baca tp dah methodology aku drpd thesis upgrade tuh, tp dia nak tahu justifikasi aku dgn lebih lanjut lg). Nasib la byk jg yg bole jawab, walaupon mcm tergagap2.

Actually, I took my time utk menjawab setiap soalan dia dgn menjawab sepatah2, so bkn mcm conversing tp mcm robot pon ada jgk haha. Sbb I needed time to think, think, think! Admittedly, aku pon ada byk persoalan yg x terjawab lg pada masa ni. Syukur lah, dia memahami, dia kata biasa la, tu nama nya research, the more you dig, the more at lost you'll feel, but it will all come together in the end. Also, he said that he'll help dalam bidang Music nya side, especially music literature sbb tu specialty dia, and as I would have it, my ultimate weakness lah.

I am very pleased sbb in the end, although we never got an answer to the abstract question that had always been bugging me, which was 'how to measure that the music produced by my algorithm is more aesthetically pleasing than others?', we managed to swerve a little bit to a more concrete ground and focus on providing better flexibility in composition to the composers.

3 part yg perlu di-test: (1) Audio Feature Extraction, (2) Segmentation / Durational Aspects, and (3) Unit Selection Algorithm. Mmg sgt2 terasa like tahun 2 dah wohohoh. And I asked him, kalo aku berjaya cover 3 area ni, dah bole dpt PhD ke? Dia kata, Yes. Wah.. bunyi nya mcm kacang je kan? But I am aware that things can always crop up oh-so suddenly in the eleventh hour, tp buat2 x tahu je la dulu, malas nak pikir. Tambah beliau, PhD ni, nak 2 benda je, (1) it is OUR work, (2) ada original contribution. Meaning, bkn kerja SV kita repeat, and bkn la coming up with a new theory of relativity. Hehe...I feel better coz it suddenly looks like the cloud has parted and nampak mentari!

Sblm aku lupa, dia jg ada suggest aku utk lebih loosey goosey sket, yakni berani kan diri trial and error dgn sound, even if sound yg terhasil itu adalah mcm hampas aje. For instance, try different segment size, different arrangement, then go crazzzyyyyyy..... Kiranya mcm bkn kerja PhD la, but suak2 just utk dpt kan rough idea of things. Ok.. akan dicuba, tp I don't know how much my main SV appreciate this idea, sbb mcm mkn masa study haha... But it doesn't hurt to try.

And now aku nak challo dulu coz it is nice and sunny out, and Hubs and Aisyah are on their way to the lab. I have asked Hubs to be my 1-hour photographer today - I am hoping to be able to produce a photo of me looking very robust, happy, but at the same time having a little geeky, coy look for my artikel yg telah dipilih utk menghiasi ruangan Student Profile dalam newsletter fakulti. Wah mengada2 betul...

Ye la, x kan nak kasi gmbr ni kot? Kes sadis sungguh gmbr nih huhu... Baru aku sedar rupanya gmbr2 aku sorg xde la, semua berkepitttt dgn Aisyah hihi...



8 comments:

miSs inTerpReted said...

wahh....sangat best baca ur perkembangan research!!

p/s: ala...sedihnye nampak dalam gambar ittew...macam somebody stole your cookies..hihihi

Mummy Harith Hannah said...

Congrates with the new updates (on research) Oyis> Mesti dah makin terang mentari, kan?

Tapi, cool lah your co-SV. Siap dtg bawak kacang? Hihihi.

p/s : Yep, nmpk sedey jerr Oyis dlm gambar tue. Cam menghitung hari menanti seseorang. Hihihi... ;)

isabelle said...

gmbr tu ke nak letak dlm newsletter tu? hehehe

Oyis said...

sabb:
someone stole my cookies eh? sedih kan?

perkembangan tu, idea aje, in theory. secara praktikal nya, masih di tahap lama la coz nothing is done yet.

mummy h&h;
tq. terang la sket drpd sblm hehe. tu la, mmg sempoi aje org nya. sandwich dia tu siap letak terdedah je atas my desk! x de alas apa2, ingat nak offer gak pinggan plastik ke, tp x nak interrupt meeting, plus he looked happy je. nasib la dia mkn sandwich salmon and cheese tau (tgk packaging dia), imagine dia kalo dia makan bacon or ham sandwich. aiyooo.. x psl gigih kena menyamak desk lepas tu huhu..

isabelle:
x. i dah submit dah artikel n foto tu tau. amik gmbr muka boring gile, tp at least x sedih mcm dlm gmbr tu hehe... susah betul la nak pilih gmbr, yg over excited kan nmpk mcm x study. yg ok sket plak pakai baju coat tebal nmpk overweight, yg decent byk nya bersama aisyah. hadoih... mcm lg susah drpd menulis artikelnya tau!

ummiluqman said...

fuh best baca your progress..mcm saya tak berkeinginan lagi nak sambung takut kang pecah kepala lak hehe

Oyis said...

ummiluqman:
eh, x de la.. mesti ok je nanti kalo ummiluqman sambung pon. tp kalo sambung kat sharjah kena buat dlm lughatul arabiah lah yeh? hehe

tun fatimah said...

hey oyis! lama tak comment sini.. almaklum bz (ye lah tuuu). anyways, very excited to hear your progress! It seems that you are on the right track and moving smoothly with your research. Well done you!

ps: co-sv you mesti ala2 prof din beramboi hitu.. hihi

tun fatimah said...

hey oyis! lama tak comment sini.. almaklum bz (ye lah tuuu). anyways, very excited to hear your progress! It seems that you are on the right track and moving smoothly with your research. Well done you!

ps: co-sv you mesti ala2 prof din beramboi hitu.. hihi