Saturday, March 6, 2010

Kesamaan

Last week on PhDComics.com ada komik strip yg ni yg aku tergelak sorg2 bila baca (the comic always has that effect on me, anyway)...



Haha.. kelakar tp agak tepat kan? Altho bab afternoon napping and cookies for lunch tu x dpt buat lah. My time kat uni is already limited, and kalo nak tido, baik balik umah aje. As for cookies, well, seminars kat sini x hidang apa2 pon. Honest. Bawak balik ilmu sahaja semata2. Cuma last week masa perasmian minggu Muzik Festival tuh, ada la dia served crisps and peanuts. Ye. CRISPS and PEANUTS sahaja. Kalo kita kat Msia, perasmian bg bihun goreng org sudah mengata dgn penuh kekejian dah haram x pergi dah next year. Tp tu adat kat sini la. Oh, and they served wine. Lotsa wine. Pelbagai colour. Yg burgundy, yg pink, yg kuning. Ambo? Ambo telan oren juice je la yo. Rasanya ramai2 tu, 3 org je minum orage juice; aku, Anna (sbb dia pregnant), dan Al (sbb dia volunteer tegar group Alcohol Anonymous - support group tolong org membasmi ketagihan arak).









Enough about that. Sempena title post 'Kesamaan', remember my last entry on baju yg aku nak beli sgt tu? Well.. smlm tgk cerita Ali Setan ngan Hubs, skali baru perasan yg si Asmidar tu ada pakai la baju yg ala2 aku nak. Siap pakai skinny jeans mcm yg tgh hot skang nih. Hok aloh! Mmg la aku tahu, the 80's is making a comeback, tp bila tgk sendiri di skrin laptop, wahahhaa... ketawa x dpt dibendung2 lg, especially Hubs la. Hopefully the big hair and the shoulder pads aren't going to be the next trend! X sanggup haku. But since fashion is always revived, and we always seek inspiration from the past pon kan? So that will not deter me from shopping today nyeh nyeh nyeh...



Kalo nak tgk ceritanya klik video bawah ni. Kalo nak tgk bajunya, scroll ke minit ke 4:20 mcm tuh. Nih dah halfway through cerita dah. Kalo nak start dari awal, cari la Part 1 kat YouTube tuh :)



Ok la. Lastly, nak sudahi dgn satu pic yg (I think) menunjukkan satu kesamaan antara aku and Aisyah (lagi!). Even Hubs yg amik gmbr pon kata it's a bit freaky sbb kitaorg tgh wat gaya sama, mulut ternganga, mata dua2 tgk kamera, pastu tercegat gaya sebijik je. What do you guys think? Same kah?




11 comments:

minona amar navi said...

cute dan same :)

tun fatimah said...

i pon baru baca comic tu semalam, alih2 u letak kat sini.. hihi.. and yes, kalau kat mesia serve meehoon, haremmm tak nak pi conference next year okei. Siap kalau conference kena buat kat hotel, padahal kat sini conference buat kat school ajorr.. lagi best kan sebenarnya, and taklah membazir. actually kita kena bawak balik budaya baik mcm ni. Ilmu is ilmu, no matter where we choose to share it. :)

Oh, and cerita Ali setan tu selalu mengusik jiwa i haha. sebab ubie student architecture (like ali) and me student mass comm (like asmidar) and location pon kat USM gittew.. hihi.. coincidence kan haha..

ps: i dont think shoulder pads are making a comeback at all.. sangat huduh okei.

Alfian_Troxion said...

wallaweh... sungguh sama gaya kamu berdua :D heheheh

Noris... apakah nasihat kau kepada bini aku yg bakal nak sambung balik kerja PhD walhal kena kasik susu ibu for at least 6 months ini :D

tq tq

walpolpo said...

wah oyis....:P nak balik malaysia dah yer...jangan lupa update blog ok? cerita ali setan? ohh boleh layan weekend ini...best2

kak sara said...

sama tp x serupa..
sama comel lote lah
bila oyis balik msia? how long?

sumpit said...

btw, aku pon nak beli baju2 ala2 kotak2 camtu. 15 years ago, tu la trademark aku, tp pakai buat salin kulit time masuk compound uni je (sbb long sleeves itu wajib, ok, keluar je, trus simpan dlm bag).

Tp skarang tht it's making a comeback, aku pon gak ler. Tp mahal pulak, mabuk betol ka, padahal cotton bodo je, potong lurus je, kalu dok kat mesia, mesti mak aku bole ajar aku buat sendiri, geram betol!

sumpit said...

aisehmannn... silap seyyy...

- comment kat atas tu is for entry kat bawah :p -

isabelle said...

the comic strip is very very true la...i suppose. wpun i xbuat Phd lagi.

Oyis said...

minona:
hehe tq.another like mother like daughter moment kah? hehe..

tun:
or shall i just call u asmidar from now on? haha... seriously, kalo i jd u pon mesti cerita tu sgt meninggalkan impak gittew... hehe.. and no to shoulder pads! (walau kecik2 dulu ada my dad belikan baju2 blouse dgn shoulder pads. sungguh hideous. what were the designers thinking?!

Oyis said...

alpyan:
nasihat plg utama aku ialah, keep on pumping! sbb body kita read how much the demand is, so makin kerap pumping, makin byk susu insya Allah.

pastu hati kena bersmgt waja la, sbb cabaran BF ni lebih drpd bg formula, e.g. bgn mlm lebih kerap (sorg2 plak tu), kena selalu pump,etc.

invest in a good auto pump, sbb kalo manual takut penat = malas = give up

klo bole cari pumping buddies or forum online bagus jg, utk motivasi masa down.

musuh utama - formula! bila introduce je formula, even campur /selang2 ngan breastmilk, nnt susu bdn drop sbb it reads, ooo dah x perlu susu byk ni, so stop la pengeluaran.

i think dgn buat PhD we r quite lucky sbb jadual flexible kan? it's when masuk keja yg aku rasa lebih susah n rigid.

klo nk byk kan susu, amalkan bacaan surah al-hujurat. insya Allah. from time to time, bole je tanya aku apa2 :)
good luck to kak wan!

walpolpo:
dah layan lom ali setannya? hehe..

k sara:
blk 2 mggu lg for 3 weeks, kenduri kawen naufal :)

Oyis said...

sumpit:
tu la kan? mahal gile skang harga2 dia. almaklumlah, in-trend. ko balik msia x korek2 ke baju lama2? mana tahu jumpa. wah, siap pakai yg original lg. eh, sungguh dah tua la kita kalo bole kata a statement that starts with '15 years ago...' huhu

isabelle:
i pon rasa true jgk. terasa begitu sama dgn aisyah gitu hahaha