Tuesday, March 9, 2010

Checklist

Collect train tickets to London - checked!
Collect tube passes when at London - checked!
Book and bayar accommodation in London - checked!
Call MAS psl Aisyah nya food order on the flight - checked!
Call MAS psl early check-in - checked!
Gi International Student's Office mintak dokumen psl Visa - checked!
Gi Graduate School's Office mintak surat confirm upgrade - checked!
Bawak turun bagasi yg berdebu and clean them off - checked!
Gi shopping brg2 utk nak bawak balik - half-checked!
Dpt kan result testing before minggu dpn - NOT checked! <--- Oh no!


Phew... ! Kenapa x de sapa ckp betapa banyaknya kerja sebelum nak berlepas balik ke Msia, walhal balik 3 minggu je, mcm balik 6 bulan brg2 yg nak bawak hohoho. And shopping for (limited) gifts and such, pon jangkau 3 digit gak la. $$$. Adeh... Byk lg yg kena buat, like gi money changer ke, agency rumah ke, bla bla, tp yg ni yg mcm priority dulu. Kalo dpt result testing before berlepas, sgt la ideal, makanya bertungkus lumus (tp mcm lemas pon ada jgk) wat coding and this that. Same goes utk ganti posa. 9 more days to go. About the same number of days I have before nak bertolak dah. Sgt ideal kalo leh ganti habis before balik. Bisa jd tertekan guek ooo... with all these deadlines...



Psl beg2 tuh kan, ingatkan lg awal pack, lg x kalut ujung2 nya, tp nmpknya lg awal bawak kuar beg tu, lg kacau jiwa sbb psycho nak balik dah, nak balik dah. Ish ish... Last week manjang gi shopping, sampai makan pon kat luar, hehe. Aku sengih aje, apatah lg psl Hubs belanja makan kat Nowruz, kedai Kurdish ni kan. Aku mkn Lamb Shwoarma, Hubs amik Lamb Biryani, and Aisyah makan Naan dgn Chicken Shival. Gmbr kelabu sbb kamera HP aje. Makanan x semenggah dah sbb dah ngappp sblm mamarazzi sempat nak snap gambr, lapar la katakan, ke hulu ke hilir carik brg. Tp suka tgk anak dara tu mkn ayam, selera sungguh. Dah la kedai ni x de kerusi baby, terus dudukkan dia atas kerusi org tua, wah.. mcm budak besar sungguh dia. Dia pon feeling2 dewasa la tuh, Aisyah si pipi Sin Chan hehe.












Udah bershopping wat balik ni ha, segedang penuh. Sneak preview sket.






Mujur lah masa tidak mengizinkan sgt masa tgh nak beli baju Aisyah tu, sbb kedai dah nak tutup and kitaorg pon nak kejar solat Asar. Plan asal nak beli bbrp helai gaun utk Aisyah, since winter ni she's been living in jeans aje. But when I went through her wardrobe balik tu, baru perasan she has 5 brand-new dresses yg masih belom pernah dipakai lg. Ye, NEVER tuh! Ni termasuk la yg aku beli zaman mata keranjang dulu, or beli salah saiz (terbesar), but mostly yg org bg baju2 towards the end of summer last year (for her bday bash last year), but Aisyah's frame was too small to fit them then. Thank God, now they fit her perfectly. Not to mention ada at least 7 psg dresses yg hanya pernah dipakai once. ONCE! Mostly sbb x berjalan ke mana utk pakai baju2 special gitu and also coz ever since winter, dah main dah dresses2 ni. So ok la, apart from the one dress Ayah dia belikan last weekend, Aisyah dah cukup attire dia utk Msia punya weather, unless ada sale kat baby's department di Msia plak.

Sila tgk si Aisyah yg tgh bahagia menolak wheelbarrow yg baru dibeli Ayahnya ke hulu ke hilir. Feveret toy dia nih, jgn x tahu. Bestnya, x amik port pon psl kemas mengemas and persiapan segala!







10 comments:

rosediana said...

oyis balik m'sia sajer bercuti ke apa? wahh seronok nyer dpt balik ada org tu dah 3 thn x balik2 lagi hahahha.. u know who kan hehe? jahat giler along dorang nih

ummiluqman said...

wah wah balik malaysia..bestnya..enjoy your trip ok

fARahAnNa biNTi rAhmaN said...

jomlah join blog kite...ade giveaway dari saye... http://mybaby-farisha.blogspot.com/2010/03/sticky-mode-giveaway-birthday-present.html

Ammi Sara said...

cute je aishah tolak wheelbarrow.gudluck oyis with all d preparations n ganti pose.
balik msia susah ooo, byk godaan n panas gler skrg. kami anak beranak tiap mlm ber ekon, huhu..tgu bil letrik aa..

sirna said...

aisyah so lovely with her new wheelbarrow..mesti rajin tolong mummy dia nanti=)

Oyis said...

rosediana:
balik bercuti sbb adik nak kawen hujung bulan mac nih. 'org tu' mmg x balik dah 3 tahun, tp x pe, ramai yg melawat dia kat UK hehe. kak diana aje dah 2 kali kan? hehe... Nanti org tu merajuk kak diana ckp mcm tu, sbb org tu mmg nak balik sesangat dah! btw, kata mak akak akan dtg sini eh may nih? mesti meriah kan? x dtg skali ke? dtg bila summer mmg bagus, cuaca cantik, amik gmbr pon lawa.

ummiluqman:
tenkiu. doakan semua slmt, aisyah x byk ragam, dan semua sihat2 aje setibanya nanti eh ummiluqman...

farahana:
will do

k sara:
tq. tu la, katanya panas betul msia skang, mmg pikirkan faktor heat tu la dok ganti posa skang nih. tp mcm x dpt habis semua je. x pe la, janji dah kurg sket...

sirna:
alhamdulillah, si aisyah ni so far nmpk characteristics dia mcm rajin. hrp kekal sampai besar. sirna dah nak due kan? all da best with the delivery :)

Liyana said...

Mesti tengah semangat nak balik now ni. I yg selalu travel sorang pun punya lah byk checklistnya, apalagi with family. Hopefully semua ok. Actually everytime naik flight mesti ada babies/toddler. Memang diorang nangis, merengek etc. Parents mmg kena byk sabar, since I passanger yg memahami and tidur mati, no problemo! :)

Queen of Pirus said...

bestnya nak balik...bila nak balik tu? enjoy sepuas2nya ye..bila balik sini semula? Geram tengok Aisyah...nampak dah besar dah dia skrg ni...padahal baru je rasanya kenal & tengok dia kat alam maya ni.

isabelle said...

how i wish we could meet when u r around, but u must be fully occupied kan?
pandainya aisyah mkn ayam. adam selalu 'gonyeh' ayam tu kat bhgn drumstick, bhgn yg kita pegang (terbalik). apedaaa...
hmm.menarik la wheelbarrow tu. kalo adam ada 1, harus dia rajin sikit ngemas toys dia. eh..entah2 dia duduk je dlm tu.

Oyis said...

liyana:
paling la berharap dia ok je spjg flight. on our way here dulu kecik lg, 4 bulan, so kejanya tido n susu aje. skang dah dpt kaki x tahu la mcm mana. hrp2 passengers lain faham...

QoP:
balik insya Allah 18 mac ni dah. balik sini balik awal april. kejap je kak. tu la, budak2 cpt je besar. mesti org kt msia pon kata benda sama, apa x nya, masa dtg baru pandai meniarap je, skang dah bole berlari and berckp sket2.. huhu

isabelle:
bole je nak jumpa, asal u belanja! hehe, seriously tho', kalo area putrajaya/serdang/bangi/kajang/KL/cheras, no hal punyeeee...

aisyah suka mkn drumstick dia start mkn drumstick at age 8 month (pegang sendiri, gigit sendiri - dia carik2 kan ayam tu ala2 karnivor, dulu la, skang dah sopan sket gaya mkn nya, dah pro hehe). kalo dia kerjakan leh gonjeng ayam tu tau. she is a better eater (ratah sampai licin) than me. this is a quality that comes from her dad.