Wednesday, November 11, 2009

Bonfire Night (Last Week)

Ni adalah entry yg agak basi, tp x pe la, tempek aje gmbr sambutan Bonfire Night hari Khamis minggu lps. Sebenarnya nak cerita psl 'Effective Reading' Course yg aku baru saja pergi, tp malas la plak, sbb nak escape jap dari work. Pening2 lalat plak rasanya. Nanti la ada masa aku share ye.

Anyway, every 5th November ada sambutan Bonfire Night ni di UK, followed by a firework display. Sambutan ni mcm tradisi satu Britain la, utk memperingati Guy Fawkes si terrorist yg cuba nak bomb kan Houses of Parliaments pada tahun 1605. Malangnya, percubaan beliau tidak berjaya, malahan beliau ditangkap. Sbg tanda bersuka ria, rakyat Britain pon bkr la patung Guy Fawkes ni. Dahsyat eh bersuka ria, sampai 3 abad dah still carry on lg tradisi nih. Siap ada puisi lagi.

Remember remember
The fifth of November
Gunpowder treason and plot.

I see no reason,
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot...


Nak baca lebih, bole klik sini.

Kitaorg ni pon gigih la menongkah sejuk beku malam, saja... firework punya psl. Start pkl 6.30 ptg, tp mmg dah mcm mlm sgt la. Sambutan mcm biasa, buat dkt the Hoe.

Sampai2 show dah a quarter of its way. Firework not bad, tp skjp sgt. Jauh lawa lg Putrajaya buat. Aku rasa isu duit la, council nak jimat. Mmg the recession is hitting UK hard. Tp tetap la fun. Ada la excuse utk balik awal dari lab and spend time with family, hihi. Manusia mmg ramai, sesak n padat. Nak beli donut pon beratur gile lama. Kualiti gmbr adalah so-so, sbb pki camera phone sahaja. Tp still ok la, utk wat kenang2an.









Smeaton Tower di waktu malam



Masa mlm tu ada mcm2 rides and fun fair. Mula2 mmg rasa teruja jg nak naik semua benda, tp ngenangkan dah tua and kalo bole naik pon, kena gilir2 ngan Hubs sbb sapa nak Aisyah, maka x jadi la. Mana syok naik sorg2. Plus pki tudung, kadang kena yg jaga tu picky, dia x kasi naik, unless bukak tudung. Hazard la katakan. Tp tgk tempat la. Pernah gi Blackpool mcm sesetengah rides ada isu, so x leh naik. Masa kat Disneyland Paris beressss je semua bole, even Space Mountain. Rezeki la kiranya.








Hubs x ghairah sgt nak naik rides, cuma suka2 mencuba nasib je, main games. Sayang nya x dpt menang teddy bear utk Aisyah :P




Last2 sebelum balik, Hubs ckp, naik la Spinning Tea Cups dgn Aisyah. Aku pon apa lg. Malangnya, x sampai 30 saat selepas lift off, aku rasa nak jerit suh berhenti. Sbb nya, pening yg teramat sgt. Aisyah relax je. Budak dpn aku dua org (dlm 8 tahun kot), gelak2 kesukaan, siap goyang2 lg tea cup dia suruh pusing la laju. Adeh!!

Belum naik bole senyum2


Dah naik, pucat lesi!


Makanya rides yg 3 minit tu rasa mcm 30 minit. Hazab!

Balik kena telan Paracetamol 2 bijik. Sampai ke tido pon kepala still berdenyut2. Hubs ketawa x ingt dunia. Katanya, "Nak naik rides yg laju2 konon, naik tea cups pon kena telan panadol". Hehe. I dah tua seh!

PS: Esok ada event pasang Xmas Light On kat town. Kalo berpeluang, rasa cam nak pegi :)


3 comments:

yzmahoney said...

mase awk tgk seronok tgk bunge api ni kite tgh mengerang sakit lahirkan Hadif..hehehe

Maslina Zolkepli said...

i read in a newspaper article recently yg ramai org yg takut naik thrill rides pilih utk naik teacup tapi sebenarnye teacup tu pun menakutkan jugak.. hahaha..

n k.noris buktikan artikel tu mmg betul... kelako2..

tula masa gi disneyland dlu bole je naik thrill ride dia dgn tudung tp saya tak naik la space mountain tu. naik indiana jones punye roller coaster tapi menangis.

tetiba teringat kat disneyland.. haihh..... nak pegi lagi..

noris said...

yzma:
masa tu awak dah selesai op. tp as awak bgtau awak nya sakit dtg after bersalin, then yes, masa tu awak tgh kesakitan yg amat la kot hehe...

btw, tiap2 tahun bday hadif nnt ada firework la (kalo sambut kat UK hehehe)


maslina:
mmg!!!! takut tu x la, tp pening sgt. ibaratnya kalo kita drive keta laju2 ok jek, skali start drive slow, langgar mcm2 heheh :P

knp nangis naik indiana jones? horror ber do oh ke?