Thursday, November 19, 2009

Alkisah Beg

X tau la knp, lately thing suka bebeno fail on me. Oh ni bkn rant psl kerja dah, ni psl alat2 elektronik. Mula2, it was my mobile phone, nasib baik ada insurans dpt la yg baru. Pastu aku bising2 psl mesin basuh aku yg dah KO (which, Alhamdulillah, ada representative drpd Property Agency dtg pg td utk tgk mesin tu, kata nya nak bawak dtg mesin ganti esok, kata nya la, tgk la sejauh mana org tu berpegang pada janji kan). Pas tu mouse laptop aku plak kong. And then, smlm, beg laptop aku tu plak x zip. Sampai aku ter miss bus yg slalu aku amik, sbb berpeluh2 kat atas sorg2 x leh nak zip beg tu. Sudahnya mmg aku balik rumah dgn beg ternganga tersengih menunjukkan laptop di dalam. Nasib baik la x hujan, kalo x, x tahu lah mcm mana smlm.... Btw, Eti if you are reading this, ko beli x beg Belkin masa order Dell tahun lps tu? Beg ko ok lg ke?

Jadi nya pg ts smlm ke opis, terpaksa la cari beg ganti. Mula2gi Argos, survey baseline harga beg tersebut. Yg jenis backpack tu, ada satu jenis je. Tu pon harga nya 34 pound lebih. Ok la kot. Aku ni mmg x pernah beli beg laptop kat UK, dan jg x pernah beli beg tu on its own. Sokmo nya beli beg tu masa order laptop daripada online as accessories sbb slalu dpt murah mcm tu, tu yg agak buntu tu. Aku rasa kalo order online lg murah kot, tp aku nak beg tu SEKARANG, so kena la beli off line. Aku kansel niat beli kat Argos sbb x feel la beli x telek dulu brg nya (Argos ni kedai order pakai nombor katelog, nnt dah byr, dia bwk kluar dari warehouse dia kat blkg store n bg kita). Leceh la. Dah la x tulis spec dia bole muat skrin gedabak aku yg 15.4” ke x. Kang beli2 x muat, satu hal kena pulang kan.

Next, gi kedai Staples yg supply stationeries. Kat situ beg jenis executive tu ada byk la, yg backpack ada 3 jenis je. Satu 34 pound, satu 39 pounds. Ni lebih kurg la tgk. Yg ganas sket buatan Swiss 79 pounds. Er... idak la kot yg tu. At this point, call Hubs mintak pendapat. Hubs kata, try la gi market ke, Curry's ke, kedai2 lain, sbb Staples ni mcm mahal sket.

Maka menapak la aku dari ujung town ke ujung lagi satu kat Curry's, kedai elektronik. Ada, tp tinggal sebijik je yg backpack, jg 34 pound. So mmg konfem la rate dia mcm tu. As a last resort, aku pegi la jgk ke market. Bkn la kudukut sbb apa pon, tp aku takut2 ralat. Nanti dah beli mahal2 rupanya ada je tempat jual murah. Pastu nyesal. Plus aku still rasa kalo 30 pounds harga beg tu kalo didarab 6 dah RM180, dah best dah beg aku leh dpt kat Msia. Tu yg bersungguh nak cari yg murah tu haha.

Kat market, beg dlm 9 pounds bole dpt, dlm jenis sling bag tu la. X nak la, berat, rebeh nnt bahu aku. Udah la bkn nya aku ada kereta ke apa ke kan, a good 4 kilometers ada nak sampai rumah. Yg jenis backpack ada satu, harga 14.99, tp padding dia belah dalam je, shoulder straps dia ada lah spt beg kokak aje. Plak tu kaler merah. Hubs mmg dah pesan suh cari kaler unisex n neutral, sbb nya beg aku yg rosak zip tu adalah berkaler pink. Mmg time2 dia nak bantu aku bawak dia segan sgt2. Bwk la style mcm mana pon, sebelah bahu je ke, dua belah bahu je ke, still x nmpk macho haha... tp ngenangkan harga dah murah tu... Hmm... buntu. Lg skali called Hubs, in which dia ckp, beli yg senonoh la sket, nak pakai lama...

Ok, izin dah dpt, makanya kembali la aku menapak ke Curry's. Tag ckp 34.99 pounds. Pasrah je la. Bawak la beg tu ke kaunter utk dibayar.

“That would be 19.99 please”.

Hah? Terkujat aku. Terpaksa suh org tu repeat skali lagi harga. Mmg sah 19.99. Rupanya diaorg tgh wat promosi beg tu. Oh suka nya aku. Nasib baik la aku x beli beg kat market yg 14.99 itu. Tambah 5 pound je dpt beg yg amat proper... Alhamdulillah! Terus beli mouse skali.

Ni la hikmah mendengar ckp suami agaknya haha. Hari ni patut gi Nursery Rhymetime Aisyah, tp sbb dah balik dari town lambat, mcm terkejar2, Hubs suh kansel aje, dia mmg anti tergesa2. Oleh sbb dia terbukti betul utk bbrp perkara, terus ikut je la hehe...

By the way, beg lama tu jadi hak milik tetap Aisyah. Tgk la sendiri betapa ready nya dia nak gi sekolah dah.... Ye, siap isi brg2 dia dlm tu dan kendung beg dah... hai,.. mcm dah besar plak tgk gelagat dia hehe..














4 comments:

Mummy Harith Hannah said...

Oyis, rezekinyaaa! Alhamdulillah.

Ehh, dah beberapa n3 Oyis cakap pasal "berkat ikut cakap suami". Dan, ternyata mmg berkat, kan? Kiter pon kdg2 ketegaq nak dgr cakap hubby. Tapi, bila skali skala dengar tue, mmg lbh byk success dari failure. Confirm sebab "keberkatan" nie. Kihkih. ;)

Oyis said...

arnie:
betul tu arnie... heheh... tp kdg kala terlupa jg nak buat mcm mana... :P

isabelle said...

hahaha.patut la terhidu bau kedai smpi shah alam ni. bau beg baru rupanya.kihkihkih.

i pun ms kat OZ, ada beli bagpack vol.com kaler pink/putih. beg tu lawa lagi berbanding dgn beg adidas adik i yg i rembat b4 fly.
tapi mrhubby tetap nak guna yg adidas buruk tu. elehhh...nak kontrol macho le tu, xnak guna yg pink karerrrr...huahuahua

Oyis said...

itu la psl kan is? i tried coaxing him, saying, "pink IS the new macho kaler, all meterosexual guys wear it", tp x mkn la. haha... last amik la kaler itam... hmmm