Monday, November 16, 2009

Post Prototype Demo

Baru habis meeting ngan SV.

Knp ntah, lps meeting kali ni, x rasa hap sgt. Padahal ni la saat yg aku tggu2. Saat Prof aku ckp, "Ok, that's good, it's working. That's enough of coding", kerana protoype sudah berjalan lancar. Demo td mmg x de masalah. Tp tu la, x impressive la rasanya, sbb lama berzaman aku buat benda tu. Dan music composition yg keluar pon, obviously using simple concatenative rules aje, x leh nak expect gempaks mcm Beethoven's nyer composition kan. But it took me tiga, empat bulan gak aku buat benda tu. Masa ni mmg la terasa kedaifan diri, kenapa la aku ni sangap sgt bab coding. Knp la aku x de skill programming yg kaw2 supaya bole buat prototype overnight je? Chiss, bunyi mcm org x bersyukur plak aku ni heh. Syukur Alhamdulillah la dah siap. Kalo x siap2 gak? Or worst, kalo terpaksa tukar direction ke, dah masuk tahun dua dah ni, mau melalak gak aku. So, mmg a big Alhamdulillah is due to Allah.

Tp Prof aku ckp, biasa la. Nak start balik coding tu, takes time. Cheh... kata2 memujuk tu. Tp as I went back utk tgk aku nyer progress dlm buku log, mmg nmpk la progress nya, albeit slow(ish) in my opinion. Teringat balik zaman awal2 yg sgt2 stuck, pastu intimidation sbb x de background classical music, inferiority complex and extreme loneliness masa awal2 dulu. Then nmpk progress dgn coding, and along the way you found out who and what really matters in your life. What sincerity means. Emotional rasanya belek2 balik achievements tu kjp.

Anyway, mungkin sbb lama berdo'oh wat coding ni tu yg dah x feel lg dgn hasilnya. Sbb nya mcm ala2 terlewat dah ni pon ye jgk. Patut dah nak submit Transfer Report dah. Tp, aku baru nak compose the report la. Idea2 di awang2an byk, nak kena put pen to paper ni yg amik masa. Pastu yg buat aku nyer happiness siap coding itu hilang adalah sbb Prof ckp nak draft report by end of November. Yikes! Mampu kah?

Dah la tu, aku dgn menggelabahnya pegi la baca panduan utk Transfer Process tu. Dlm Faculty aku, mula2 kena siapkan report (3000 - 5000 words). Bind lawa2 and submit. At a set date, kena present orally summary report tu either in a Group Seminar, Faculty Training session or even invited audience (read: open to public). Yg wajib hadir and menilai the presentation and report will be the Research Committee (yg terdiri drpd SV, co-SVs), dan jg seorg Moderator. Ni ayat nya, dipetik dari Postgraduate Students' Rules Handbook.

"This is a scheduled meeting attended by the student, the supervisory team and, if appropriate, the Moderator. The purpose is to discuss – in depth and as a dialogue – your progress to date and future research, using your Transfer Report and (if appropriate) research presentation as starting points. You may be asked to clarify, develop or extend some points. This will give you the opportunity to respond to issues the supervisory team may raise, as well as to ask questions. The Transfer Review should be seen as a constructive engagement by all concerned with the material you have presented."

Pendek kata, mmg mcm viva la. Mana x rasa nak terkencing dlm seluar?


Alhamdulillah, dlm memerap rasa ketakutan itu, ada Hamba Allah ni sudi menolong. Member ni baru melalui Transfer Porcess ni jgk. Sgt2 berguna la nasihat dia. Baru aku tahu yg sblm ni, cara aku menulis tu adalah kurg tepat (at least kpd Examiner sini la). Diorg x berapa suka penulisan yg start dgn heading 'Chapter 1: Introduction', 'Chapter 2: Literature Review', 'Chapter 3: Methodology'..... blah blah yg aku dah sgt2 accustomed to. Penulisan di sini rupanya lebih nak kpd jalan cerita. No wonder la x rigid sgt struktur dia. Yg penting, ada flow chart nak bubuh cerita apa dkt mana.

Tips no 2 ialah bila dah ada flow chart tu, tulis dulu bhg2 yg kita dah tahu, e.g. Methods ke, Results ke. Part2 yg x tahu tinggal lopong je dulu, nanti tackle balik. Skang ni niat mesti kena keja dgn efficient. At least kalo SV mintak draft, part yg kita konfiden tu dah tertulis. Kalo nak tggu start from mukaddimah, mmg 2,3 hari gak dok tenung2 blank screen udahnya.

Terima kasih skali lg buat mu sahabat yg murah hati bg tips. Doa kan aku berjaya! So esok tau la aku nak start dgn apa, yakni merangka flow karangan aku nih.

Knp esok baru nak start?, anda bertanya. Well, sbb ni dah pkl 6 ptg, aku x mkn nasik lg ini hari, mujur la dpt jg 7 oz EBM ngepam satni. Udah le smlm (Sunday) dari pkl 2 ptg sampai ke 9 mlm di lab, utk memastikan kelancaran demo td. Hubs plak dah gesa balik sbb dia nak gi laundry. Mesin basuh kami rosak sejak Khamis, tp janji nya nak hntr hari ni mesin baru, x dihantar2 jg. Kalo sewa dgn landlord bole la give and take lg, ni sewa dgn agent yg fee tahunan mahal nak mampus pon pandai tabur janji manis mu jgk kah? Mmg bengang tahap dewa. Dah la sewa cpt je potong (standing order - directly debit every month). Bikin panas betul!!!

Anyway, sblm lupa, ni agreed tasks for the next 2 weeks:

1. Finish off writing 1st Draft of Transfer Report

2. Do a review of all concatenative synthesis available.

3. Look up Song-Speech concatenation <----- Ye, tiba2 kitaorg nak bukak cabang baru, yg mcm x de sesapa buat lg, tp itu after transfer punya cerita la. wah excited... Crazy or what?! (Maksud aku di sini, crazy brilliant ye)

Kerja nak sambung hala tuju coding byk gak, tp fokus utama ialah writing dulu. Doa kan segala urusan aku dipermudahkan dan idea mengarang itu dtg mencurah2 ye!!!



Aku mmg suka tampal To Do list dkt filing cabinet ni. List yg lg satu belah kanan tu jadual solat Plymouth.



9 comments:

tun fatimah said...

hi oyis,

i think it's crucial that along our PhD path that we stumbled upon instances that makes us feel little and humble. A wise person once told me that only when you learn about humility you will achieve your PhD. So dont feel so little of yourself. Its actually an indication that you are on the right track. :) Hope this helps!

Oyis said...

thanks tun. everyone needs a slice of humble pie now and again. cuma kekangan masa ni la yg membuatkan kita takut sbnarnya. tp kalo semuanya smooth sailing aje, x nama nya PhD ye x? thanks for the reminder n kata smgt. it helps big time! :)

MRM said...

Congrats, itu demo sudah siap, yeyyy!

Good luck with your transfer! With all the effort that you've put in, InsyaAllah, He will reward you for that :)

And sangat setuju, time2 rasa macam progress hampeh, bila buka balik log book, rasa motivated balik. Itulah gunanya tulis day-to-day diary on our PhD task (and it can become pretty useful time nak tulis end of semester progress report, he he).

Oyis said...

thanks mas!!! u also know what to say when a friend is down!!!

x tau la knp rasa hampeh tu. mungkin rasa takut x siap report tu overshadow perasaan lega yg selalu follow after a meeting kot. this time, xde lega2 sbb masa x byk. in fact, nak qadha tido sbb kurg tido bbrp hari lately ni pon, rasa guilty. tp kesihatan nak kena jaga gak, kang sakit, lg susah... huhu...


and yup, buat log tu dah jd habit. mmg membantu time buat progress report. kalo ada miss sket2 siap leh rujuk blog ni hehehehe...

sumpit said...

that's me! ahaks...

Oyis said...

apa yg that's me nyer eti?

yzmahoney said...

Kite lg terase sgt hampeh bile bace entry ni. Da 3rd year phd baru terhegeh2 nk buat prototype, log book pon xde, progress ntah kemane, sempat ke habis phd ni?? DOWN gile rasenyer :((

Oyis said...

alamak... yzma... kita x de niat nak kasi awak down... awak ada excuse, spjg wat PhD awak 2 kali pregnant and bersalin, mmg different case drpd kita huhu..

awak jgn la sedey2 awak... pompuan dlm pantang x elok bersedih... bahaya...

if anything, kita jeles dgn awak, muda2 dah Allah bg rezeki anak 2 dah awak (jeles yg positif). jgn pikir yg negatif tu. plus if one thing i learn from the next entry (stress reliever - baru tulis) is, it's not about work hard sahaja, but it's about keberkatan as well. mungkin org yg keja lamaaaa gile pon belom tentu byk yg dia bole siap... awak ibu baru bersalin, jaga dua org anak lg, mmg besar rahmat dari Allah. InsyaAllah, lps ni smooth je research awak....

hugs yer awak. fokus on pantang sungguh2, utk anak (susu yg byk, jasmani yg sihat) dan utk suami (pinggang yg ramping, dada yg kenceng ahaks!)

muah muah!

Anonymous said...

лучшие порнофильмы скачать
анальные попки
порнуха групповая
доктор порно рассказ
секс новотроицк