Friday, November 20, 2009

Mari Menulis Dgn LyX

How do you guys keep track of all your journal papers etc?

I always have a problem with organizing and keeping thing together. But I would like to share with you a way that I think solves it all (at least for me). A lot people are happy enough using End Note, and as a Ubuntu user, I feel left out sbb nya it's developed for Windows user.

I used Zotero for a while, tp mcm x best la. Sbb nya kena guna online shj, leceh la plak. I am scared of using LateX, tok sah tanya kenapa, maybe sebab berpuluh kali gi kelas dia tp x pandai2 jgk. Sebenarnya I blame the instructor, sbb nak cram 40 org per session, pastu mula la timbul mcm2 masalah, different computer literacy skills, disfferent OS la, different version la ... sudahnya tiap2 kali pegi pon abis masa dgn instructor nak setelkan masalah teknikal student aje. Patut la x pandai2...

Nak guna pelbagai lg free software di alam Linux ni mmg bole utk organization of papers, tp mcm mana nak cite kan dia dalam paper / thesis / report yg kita tulis? Sbb guna Ubuntu, maka my option utk tulis anything is Open Office Word Processor. Okay mmg ok, tp utk tulis tesis je la. Kalo nak cite, dah... kena tulis secara manual segala titik, segala noktah, segala koma... sbb x leh link ... aiyo... penat oo..

Dgn petunjuk drpd seorg budak dalam lab ni, I found a solution guna LyX (pronounced licks); which is a halfway solution between Words and LateX. Utk org skill bertaraf sederhana mcm aku ni, molek berdo oh doh.

Ok, mula2 kita bahagi kan kerja kita kpd dua. Satu, writing material kita, kita tulis pakai LyX. Ni dari terminal just type

$ sudo apt-get install lyx

Nombor dua, bibliografi kita (yg sokmo nya org tulis pakai End Note tu), kita tulis dlm Text Editor bodo2 je cukup, i.e. Notepad atau Emacs, ikut keselesaan la ye, tp follow BibTex nyer format la ye.

Kita approach bab bibliografi dulu la ye. Kalo x tahu mcm mana nak dpt kan BibTex nya format, kita gi dulu ke Google Scholar. Cari paper yg kita nak. Dah jumpa? Maka klik dkt link yg kata 'Import tu BibTex', spt ini:




Bila klik situ nanti kluar BibTex file mcm ni:





Save BibTex file tu dgn extension *.bib


Ok, now kita start tulis artikel kita pakai LyX. LyX ni bkn WYSIWYG, but What You See Is What You Mean. For info bole wiki la hehe.. But it's pretty straightforward. Ni interface dia. Kita tulis, title dulu, then pegi dkt cursor tu, select 'Title'. Automatic dia set Font, Centralized utk Tajuk paper kita tu la. Of course kalo ada setting2 yg nak diubah, bole buat beforehand. Plus, kalo nak tulis format apa pon, bole set - tulis buku ke, jurnal ke, thesis ke, report ke, letter ke, bla bla....




Kemudian test letak nama author plak. Pilih 'Author' dkt tempat yg ada cursor tu. Automatic dia tarik ke tgh, ni x buat apa2 pon, just tulis Oyis seketul je (which I started off from left margin), dia caps terus, certalized terus.




Kemudian tulis la apa2 yg nak tulis tu...




Tiba la part nak cite... Mula2 kena register dulu kat mana kita simpan BibTex file kita td. Nak buat tu, gi dkt Menu Tab, Insert > TOC > BibTex Bibliography > Add. Then browse directory kita tu and select la file kita yg diberi nama *.bib td tu



Kemudian klik balik dkt tempat yg kita nak insert citation tu. Then gi semula ke Menu Tab > Insert > Citation. Highlight option citation mana yg ada kena mengena dlm *.bib td. Tekan Add, Apply, OK.



Rupa skrin penulisan anda adalah begini skrg. Comot, hodoh, semua la.


Tp pegi ke icon yg ckp View PDF (pdfLateX), maka ini hasil nya:



Profesional kan? Ok lah, mmg sgt busuk lg sbb nya tulis sesuka hati, but at the very least, tang references tu dah siap and konfem to the dot betul siap kita ambik drpd Google Scholar sendiri... lalalalala!

Maaf la kalo entry ni x kena mengena pon. Sbnar utk diri sendiri, sementara masih panas dlm otak, takut lupa lama2 nnt. Kalo tulis, esok2 still bole rujuk. Becoz sharing is caring, maka itu la nak share. If you guys have a better way of doing things, sila la share kembali dgn me ok? Open source gitu ye dok? Btw, kalo u look at this and say, eleh, ni aku pon tahu -- x pe la, nak buat mcm mana, saya budak baru belajar, mmg bykkkkk lg ruang utk diperbaiki. Btw, semoga bila dah berjinak dgn LyX utk penulisan report, smg lepas ni dah lebih berani guna all out LateX terus utk penulisan thesis, insya Allah...

Oh, utk electronic papers dah resolved la isu nya. Utk paper hard copy, kena sendiri buat sistem aaa... hehehe...



12 comments:

walpolpo said...

salam..

found urs from shu's blog.....good starts with Lyx...nanti buleh try latexing!!!

noris said...

salam perkenalan walpolpo!!

insya Allah... slow2 nanti akan terconvert jua... hehe

yzmahoney said...

kite suke entry ni!! buat kite smangat nk writing!! kite nk cube lar..awk tp lyx boleh untuk windows user x? nanti klu kite xphm kite tanye awak yek!

walpolpo said...

hi yzmahoney...kalau nak pakai for windows boleh try texniccenter (www.texniccenter.org/)...

Don't forget to install Miktex first before texniccenter since it needs to link with latex compiler (miktex.org/), just follow the instruction there...

Happy latexing all!!!

Queen of Pirus said...

bagusnya norriz...nanti akak nak cuba la.ingatkan nak guna endnote je + words. pas ni nak cuba la Lyx ni.kalau ada masalah nanti tanya ngan norriz ye..thanks for the info.

Anonymous said...

I want to quote your post in my blog. It can?
And you et an account on Twitter?

Oyis said...

queen of Pirus:
sila2... nanti kalo stuck ke bole je tanya :)

anonymous:
yes, of course. I have twitter, but it's not active (I have wayyy too many things that distract me from work already hehe). But if you need to reach me, plz do so at oyis08 [AT] gmail [com].

hope this entry helps you with whatever you're doing

Anonymous said...

Sangat posting baik..

Anonymous said...

Hi my family member! I wish to say that this article is
amazing, great written and come with almost all vital infos.
I would like to peer extra posts like this .
Also visit my website ... vertical horizon

Anonymous said...

Your means of explaining all in this paragraph is actually fastidious, all be capable of without difficulty be aware
of it, Thanks a lot.

My blog post ... account

Anonymous said...

Αftег read this I found іt tо bе veгy
insіghtful.. I сheriѕh you finding the time to put this material up.
I reρeatеdly discοѵer myself
personally wasting way toο much time
both rеadіng and/or commenting. Αbsοlutеly
wоrth thе timе, hoωever.



My webpage: doherty

Anonymous said...

I understand thiѕ is comрletelу unrelatеd but
I ωas wonԁeгing іf you
κnew somewhеre І could pоssiblу get а captcha plugіn
for my comment form? I'm employing the same blog system as you and I'm havіng troublе
getting onе?

Here is my weblοg :: http://www.amazon.com