Wednesday, May 30, 2012

Visiting The Pirate Ship 'The Matthew'

Ingatkah anda pada entry last week yg Aisyah dan aku sama2 buat pirate hat itu?


Well last Saturday we went to the Barbican to catch a glimpse of 'The Matthew', yg berlabuh di perairan Barbican ini. It was a very good day weather-wise, sgt2 sunny, and was told it reached 26C. As expected, Barbican mmg padat dgn org, but it was great coz byk children nya attractions going on.







Sampai2 pon dah pkl 11.30 pg kot, so mkn dulu Fish & Chip buat alas perut. Alhamdulillah jumpa kedai yg x pakai beer batter dan minyak goreng ikan semata2 (x campur dgn sosej, etc). Aisyah had a kiddies meal, mmg senyap je dia mkn sorg2 x mau share.



Punya lama duk Plymouth x pernah amik port gerbang ni utk apa. Rupanya, dkt tetangga inilah pilgrims asal Plymouth belayar ke USA. Dan2 tempat berlabuh mereka di sana dinamakan Plymouth, di Massachusette. Ooo.. begitu sejarahnya. Tp mmg Plymouth byk significant nya dlm history, i.e. pilgrims ke USA berlepas dari sini, Titanic nya survivors di bawa balik ke UK from New York jg berlabuh di Plymouth, Charles Darwin (THE Charles Darwin, founder of evolution) started his journey around the world from the waters of Plymouth, Sir Francis Drake (1st English person to circumnavigate around the world adalah org Plymouth dan belayar from Barbican ni jg, Charles Babbage (founder of the modern day computers) berasal drpd sini, Robert Falcon Scott (org ke-2 di dunia yg sampai ke South Pole - bila dah sampai baru dpt tahu org Norwegian dah sampai dulu x lama sblm tu, tragis) - pon asal Plymouth, etc.. etc.. Tp ntah knp la tourism board dia wat dunno, x besar2 kan sejarah dia. Tgk la plaque menandakan tempat jeti berhijrahnya org2 pilgrim ni ke USA pon sebesar A3 je dia letak, alahaiiii...




Ok tujuan sbnar adalah nak ke sini. Nmpk itu kapal? Nmpk plak queue dia? Kena lalu jeti tu, it's at Pontoon 5. It was obvious drpd jauh pon it was quite cramped, tp sbb nekad kan, naik la jg...






Hah, dah naik tu la masanya utk Aisyah memperagakan topi handmade Mummy nya. Siap buat teropong uols, aksesori la katakan. Mmg x berapa nak lawa, tp pasrah je lah dah takat tu kebolehan mak dia.. ;P Syukur lah at 4 year old, dia masih x pandai nak segan dia hasil keras tgn mak dia...





On the ship...













Ok, ada level basement, tp x pegi la. Sesak sgt. Susah plak nak turun naik tangga sempit lg cerun dia. Lg pon, cramp2 sgt aku pon mcm dah pening (it was getting very hot). So kuar ke terminal semula, tgk2 pengadilan pakaian pirate costume terbaik tgh berlangsung. Pak pengadil adalah Captain Jack Sparrow lookalike. Watak dia mmg kelakar, mcm mabuk2 sket tu, kira jd la jgk. Lepak jap tgk sapa menang. Last2 ada budak laki yg pakai costume mcm Davy Jones from Pirates of the Carribean yg menang. Mmg salute la costume dia, hand made, siap buat kepala sotong dan tentacles nya penuh bertenggek lilit leher hehe. X berani nak tangkap gmbr direct muka budak2, sbb faham2 je lah kat UK ni very funny about amik gmbr anak org lain, senang2 kena cop paedophile plak kang.






At another corner, ada re-enacment apa ntah, looked very interesting, tp x sempat nak dgr properly, sbb Aisyah dah resah. Dia sibuk nak tuntut janji. 




Lps tu kitaorg mengotakan janji utk Aisyah. Dia sedari td lg perasan ada face painting kat Cobblestone Corner tu. So dgn smgt nya la beratur 20 minit dlm panas just nak tggu turn dia. Wah... mmg professional face paiting artist lah org ni. Siap Aisyah didudukkan atas kerusi make up yg professional, then terbentang sepenuh meja dia punya colours. Mcm2 kombinasi. Mak andam pengantin pon belum tentu ada set selengkap dia hik hik.. So far the best one we've had done on Aisyah. Sblm2 ni kira amatur je, tu pon dah menyengih dlm tido dah cik kak kita tu. Anyway, bila tanya nak buat gmbr apa, dgn konfiden Aisyah bgtau, "Star!". That's my little Star.








Tp in the end x nmpk sgt la star dia tu kat mana. Ala2 tema Avatar pon ada aku tgk, tp cantik la. Very berhalus org ni buat. 15 minutes tau per person dia amik, x kira la line pjg mana pon, which in a way is good, sbb x efek pon quality dia. Bkn nya nak buat cpt2 ala kadar sbb nnt nak buat duit byk. Oh, setiap painting berharga GBP2.






Lps tu kitaorg pon went shopping for grocery and then balik umah. Belek2 jari, hmm mmg hangus sket dah sbb berapa kali berjemur daaaa td. Notice muka Aisyah yg masam kat blkg tu? X puas hati nak suh amik gmbr dia la tu, kan muka byk lawa ada coreng2 gitu... Ok la, meh sini, kita amik gmbr dia skali lg, baru la senyum...





Ok video muka Aisyah penuh khusyuk kena solek. Hubs kata, 'Mcm solek nak kawen'. Mesti Hubs teringat kat muka pengantin perempuan yg cun melecun masa majlis perkahwinan dia dulu tu... Hehe...


video



4 comments:

Nida said...

wah.... jelesnya auntie kat Aisyah sebab dapat jadi pirate..hehe.

Pemandangannya sama macam Auckland Harbour... byk kapal-kapal..

yatie chomeyl said...

bestnyo aisyah dpt jd pirate. meme comel la face painting tu; anok daro mesti lah tahandi solek wpon lamo. muroh pulok tu deh..meme berbaloi2

mamavogue said...

Muka pengantin perempuan yg cun melecun masa majlis perkahwinan dia dulu?

hehehe.. part tu tak bole tahan nak gelak.
Anyway, Aisyah mmg sgt cumel!

Oyis said...

k nida: Alhamdulillah, Barbican ni dkt je dgn rumah, kalo jln kaki slow2 20 minit dah sampai. katanya, di Auckland jg ada New Plymouth dan Devonport eh? (sy tgk gmbr Farid) hehe...

yatie: murah tu, murah la. tp queue masya Allah...! tp xpe, sesekali, wi hati budak gembira :)

mamavogue: harus lah masuk bakul lebih sket kan. nak2 june ni dah nak anniversary, feeling2 nostalgia gitu hehehe... :)