Tuesday, May 29, 2012

A Thousand And One Aims

Tajukkk... mcm bercita2 besar kan? A thousand and one aims tuh. Apa benda la yg dicita2 kan tu ek, byk bebenor bunyi nya..


Sebenarnya bukan 1001 aims, tp lebih kepada 2 aims je. Yg 1000 tu related to my PhD, yg 1 tu related dgn Aisyah punya homework.


Wah.. Aisyah dah ada homework? A ahh... td gi meeting ibubapa dan guru kat kelas Aisyah. Budak2 nursery ni akan starting this week, dpt satu assignment setiap minggu. Assignment yg dimaksudkan adalah assignment membaca dan menghabiskan satu buku cerita yg cikgu dia suruh bawak balik rumah dan baca sama parents. Satu buku satu minggu.


So td ada la dia terangkan cara2 nak membaca dgn anak2, dan kelebihan membaca bersama. I'm really pressed for time so x sempat nak ulas pjg2, but basically kena cari time yg sesuai, tutup semua TV and other distractions, make it just 10 minutes a day, cuddle2 gitu, and byk kan bg anak2 reka cerita from pictures. Kalo x nak baca dah pon teks, tgk gmbr, or suruh diorg cari karektor2 terlindung dlm gmbr.Yg penting kena istiqomah (make it everyday), and byk2 kan bersabar. Try to make it fun, kalo anak2 asyik nak ulang buku sama, layan kan aje lah, sbb repetition adalah key to success in reading. Pada peringkat 3 - 4 thn ni, kebanyakan bkn read pakai formula pon (the technical way that adults read), more to recognizing word patterns. Sbb tu kalo anak2 mcm hafal ayat dlm buku, galakkan sbb lama2 dia faham pattern and automatically dah bole decode dlm brain dia, Insya Allah..


Alhamdulillah, Aisyah so far mmg bab membaca buku ni at least one book a day tu wajib. It's her bedtime routine, x de bedtime story x bole tido dia. Even when we are on holiday, we will take several books with us, just so that dia bole tido lelap heheh.. I must praise Hubs la on this one, sbb lately aku kan slalu stuck dkt lab sampai wee hours of morning, so upacara baca membaca ni mmg on weekdays serah kat Hubs. Weekends baru aku amik alih. But at least tugas bwk Aisyah gi library utk tukar2 buku tu dah mmg fixed kat aku, so x la rasa bersalah sgt.


So masa meeting td dpt buku log satu utk catat buku2 yg Aisyah dah complete baca kat umah (1 buku = 1 star, 10 star = 1 certificate - mcm2 betul insentif diaorg ni, walhal baca / tgk2 buku je pon). Juga dpt her first book assignment. Kena baca, nnt next Monday cikgu dia nak soal content buku tu hik hik. Mcm book review / book club plak.










Tu je lah pon assignment dia, tp Mummy dia extra excited. Bkn apa, sekolah sini kan byk main, skali diorg dah slowly nak transfer budak2 ni ke Reception Year next September, tu yg pelan2 dah start ajar membaca. Btw, aku rasa kat Msia budak2 dia mungkin lg advance kot, ramai agaknya yg 3-4 years old yg bole membaca. Kwn2 aku siap ada ckp, nak masuk good pre-school kat Msia, budak2 kena at least tau membaca, mengira, menulis, dan membaca Iqra'. Jawapan aku adalah, 'Kalo anak aku by 3 years dah pandai buat semua tu, aku home school kan aje. Cukup mak bapak dia je ajar kalo 3 thn dah pandai semua'. Apa guna yuran tetapkan mahal2, tp nak terima budak yg dah sedia pandai mcm tu. Konfius betul.. Kalo betul dia institusi bagus, patutnya buktikanlah budak yg x tau apa2, within 6 months dah pandai buat semua, baru ye... betul x?


Eh, tiba2 emo plak. Tu bab assigment Aisyah la.


Yg a thousand tu plak, aku dok syok baca blog ThesisWhisperer ni, psl cara speedy nak tulis thesis. Aim kan utk tulis at least 1000 words a day. That's like 2 full A4 pages with double spacing a day. Tp 1000 tu kena yg betul2 refined and confirm masuk thesis lah, bukan yg caca marba ntah berapa kali kena edit lg tu. So if you need 60 000 words for your thesis, katanya, then at the rate of 1000 a day, 60 days bole siap. Tambah lah a few more days or weeks utk SV cek2 etc, correction, then voila, leh submit. Fullamak... on paper best je dgr kan. But it's doable, bcoz it's been done. Penulis tu sendiri took 2 months je from cover to cover. And lulus without major corrections. Impressive, kan? Ada sorg lg tu tulis dia buat 2 weeks aje. Yg tu aku rasa dah bkn impressive, tp keje giler hehehe...


Tp harus lah di highlight kan bahawa kedua2 org yg buat speedy2 writing ni semua native English speakers. And hanya bole buat bila ALL experiments dah habis. Bkn masa halfway through ke dah attempt. Although aku mungkin x dpt nak buat mcm mereka, aku saja la share kat sini, kasi bakar sket smgt kita sama2. Also, walau aku mungkin kurg setuju dgn tulis tesis dgn gaya merempit, aku sokong point dia yg lain spt waktu plg best menulis paragraphs, kaedah chunking and blocking, penggunaan mindmap dsb nya. Mana yg elok tu boleh lah kita amalkan, Insya Allah.


Oh satu lg nak tambah jgk sbb dia ala2 kena dgn title hari ni kan. Aku kalo wat kerja (writing / analyzing), suka giler main lagu A Thousand Years by Christina Perry in the background. Soothinggggg je. Merembes2 idea. Dah boring ulang2 kang, psg Canon in D by Johann Pachelbel plak hihi... Kalo masa coding dulu suka lagu2 from Belinda Carlisle, sbb lagu dia rancak *tiba2*


Semoga tercapai lah 1001 aims kami ni hendaknya... dgn Izin Allah...

4 comments:

yatie chomeyl said...

Insya Allah..ameen

Oyis said...

yatie: smg makbul doa2 kita...

ummihasan said...

kak noris, sokong bab tak patut bl nk masuk pre kene pandai baca tu.. baik dok umah je kan.. pandai baca semua dah..bestnya dapat satu hari satu buku..Abdullah Hasan bl bc buku, dia lagi nak tahan mata. tp bila baca iqra', boleh sampai tertido.huhu..
Comelnya aisyah, kejap je besar kan :)

walk lady said...

tapi seronok jugak kalau anak kita dari awal dah pandai membaca..macam baby ni..BABY PANDAI BACA