Tuesday, May 15, 2012

Creative Play

Beberapa entry lps duk bercerita psl aktiviti2 bersama Aisyah yg aku buat sbb dia dah balik nursery awal kan. Hari ni adalah salah satu event yg aku dah booked awal2, it's called the 'Creative Play' session, anjuran Plymouth Arts Centre. Event start pkl 1.30 ptg, sampai lah pkl 3 ptg, and costs only GBP2 per session. Aktiviti dia bebas je sbnarnya, tp mostly crafts. Suka la Aisyah kan. Mari check it out...


Mula2, kita buat craft dulu. Volunteers pada hari itu adalah bernama Sue dan Kathy. Diorg guna salad spinner utk buat corak abstrak atas paper plate. Yg kat blkg tu Aisyah punya la tu. Masa ni x ramai budak2 lg, so dpt buat sampai 3 kpg dia sorg.




Then dia nak buat painting plak. Diaorg letak kertas putih besar atas lantai and dinding, so get creative ajo lah.






Bila tanya Aisyah ni apa yg dia lukis ni, dia kata 'Jack and The Beanstalk'. Yg bunga besar kat hujung tu aku yg buat. Seronok gak melukis ni ek, therapeutic, especially bila bukan kita yg kena kemas. Ehem.





Then ramai budak2 laki join (actually Aisyah sorg je pompuan that day), so Aisyah pon stopped melukis and started main sorg2 kat kitchen corner (kot). Aku pon ikut sama, tp aku telangkup kan tin2 tu pastu ketuk dgn senduk kayu, ala2 berdrumming plak. Terus budak2 lain pon ikut sama. Biasalah, jiwa muzik kan... (perasan)





Lps tu, Sue and Kathy bwk kitaorg semua pusing2 keliling gallery tu. Ni adalah kali ketiga aku dan Aisyah ke sini. Kitaorg pernah jgk la dtg tgk exhibition sblm2 ni, cuma x pernah perasan ada art workshop utk toddlers sebelum2 ni. Exhibition kali ni adalah bertemakan Contemporary Chinoiserie. So budak2 ni dpt tgk video psl China a bit:




Pastu kitaorg dibawa masuk ke cinema dia. Sblm ni aku pernah gak nak gi tgk show yg dia tayang kat sini, tp asyik x sempat. Lg pon show dia start mlm, after 7.30 pm, aku rasa mcm susah jgk nak pegi. Show dia murah2 je, dlm GBP6 gitu tiketnya, so not bad lah if it's your cup of tea. Sempena tema Chinoiserie, filem yg ditayangkan pon adalh film2 popular China spt 'In the Mood for Love' lakonan Maggie Cheung dan Tony Leung, and also yg paling glamer, 'Farewell my Concubine' lakonan Leslie Cheung, Fengyi Zhang dan Gong Li. Masa kat dlm teatre ni Aisyah mcm nak tertido kjp (sebab selesa dan gelap, pastu tayang gmbr beach woth background sound camar berkicauan and ombak, perghhh... ), padahal duduk 10 minit je kot. Budak2 laki yg lain mmg x duduk diam. Aku rasa kalo aku ada anak boy pon aku kurus cpt lah hahaha...



Lps dah habis tu Sue tu ajak masuk balik dlm studio, pastu kitaorg duduk dlm bulatan. Kitaorg main pas2 Chinese massage ball. Mmg menarik sbb bunyi yg bebola ni keluarkan apa bila digolek adalah sgt healing and Zen (again, kemaruk audio punya org). Rasa mcm nak beli satu je.





Lps main golek2 tu, last activity was to write a letter to your self. Aisyah went and painted her postcard, suka sgt dia mengecat2 nih. Then masukkan kad ke dlm sampul, tulis alamat and masuk dlm postbox. Sue kata, nnt tggu ye surat ni sampai kat umah masing2. Aku yg teruja lebih. Aku rasa Aisyah x tau apa2.





Lps tu kitaorg tidied up and it was time to go home. Aisyah adalah sgt letih and a bit cranky di sini, siap ckp, 'No, Mummy!!!' bila suruh posing. Even volunteer naik dlm pushchair sbb x larat nak jln dah. Dia penat kot, sbb nursery abis pkl 1 ptg pastu terus aku bwk dia ke Arts Centre plak. Tp aku paksa jgk dia tgk kamera sbb aku rasa lawa plak perkarangan art centre ni, feeling ala2 lazy European street gitu. Maybe it was the Sun, who knows, but I fell in love with the surroundings.





Next month ada lg aktiviti ni, and Insya Allah we will sign up for it again!



 

4 comments:

MRM said...

Wah, Aisyah yang lukis the tree and the stalk tu? i'm impressed, well done Aisyah!

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Miss this moment so much..so oyis..sementara masih di sana gunakan peluang semaksima mungkin..bila dh kembali ke tanahair masa sgt2 cemburukan kita utk spend time dgn anak2 tercinta for such an activity..

*missing norwich!!!!

yatie chomeyl said...

rajinnyo aisyah nukis...meme oyis, kalu jago boy metar jah buleh duduk diam..betul la kot, ado anok boy ni cpt kurus hehehee

Oyis said...

MRM: tak, yg tu dia cat aje. jack and the beanstalk dia tu yg dia lukis atas lantai tu hehe

k sufee: oo akak dah balik eh? Alhamdulillah. tu la, bila dah masuk keja nnt, sure dah x flexible jadual. risau jg fikir mcm mana la nnt

yatie: ni nok keno ada sorg dua boys ni pas ni ;P