Thursday, November 17, 2011

Perception


Korang kalo tgk simbol mcm kat atas tu, baca mcm mana? Utk pengetahuan, simbol ni embedded atas simen kaki lima jalan, so aku baca sbg huruf E dan L lah kan? Mungkin initial tukang wat simen tu i.e. maybe nama dia Eliott Lane ke, Eddy Longthrottle ke, Ethan Littleoowds ke, agaknya la kan.


Tp pada Aisyah kan, bila aku tanya, dia jawab, '3 and 7'. Terkejut kjp sbb x expect, dan sbb aku x pernah pon interpret simbol tu sbg nombor.


Aku suka bila benda mcm ni terjadi, sbb akal budak2 ni mulus, belom tercemar atau tertanam benda2 yg society expects or mould, x macam kita yg akan bg jawapan mengikut things that we dah learnt along the way (learnt perception). Kiranya, idea mereka original la kan. Sbb tu kalo dia melukis, aku x pernah suruh/ajar dia lukis mcm tu mcm ni (i.e. asal lukis rumah je mesti buat 4 segi pastu atap siap bubuh tiang kat bwh rumah and pokok kelapa sebatang kat tepi, mcm kita slalu2 lukis tu masa sekolah rendah). Sbb aku nak tgk keaslian yg belom tercemar lg drpd dia. Nak tgk how does she perceive a house, a car, a cat, etc...


Ok tu je aku nak share hari ni. X dpt tulis pjg2, ptg ni ada seminar, aku dilantik jd AJK menggantikan Al (naik pangkat x psl2 dpt keja lebih). Hari ni cuaca molek and mood buat kerja pon mcm bagus sket. Sbb ada seminar, harus lah pakai baju yg semenggah sket, so aku put on baju baru stripe2 gitu kaler plum, feeling2 vogue kjp sbb aku rasa kaler plum ni masuk plak dgn aku yg semakin plump ni. Ke tidak?



This is my princess dgn crown dia buat sendiri hasil tgk Mister Maker kat TV (mcm Art Attack). Dia tiru sebijik2, ditaburnya glitter sebotol ke atas gam yg telah dileser ke atas kertas, pastu remnant glitter di-shake2 supaya area ada gam sahaja melekat glitter tu. Baki glitter jatuh ke mana? X lain x bukan jatuh atas karpet, kusss smgt.... Menyumpah2 aku dalam hati kat Mister Maker sbb mengajar benda mcm ni. Mister Maker tu ok la buat mcm tu, glitter tu TV production dah sponsor, sepah atas lantai tu ada cleaner khas kot cuci. Haih, nak marah x jd sbb Aisyah bersungguh2 buat. Org tgh smgt mcm tu x bole dimarah, nnt terbantut kreativiti dia. Aisyah ni kalo dibagi chance, hari2 pon dia nak wat art work. So cantik kan crown dia? (minus tolong gunting sket and lekatkan selotape in the end, semua dia buat sendiri. Ok x?). Tgk dia senyum mcm ni, bersyukur sbb mulut ku terkunci drpd memarahi dia. Ongkos glitter: 50p (kot?). Ongkos letrik sedut glitter atas karpet: ~10p. Tgk anak senyum bangga dgn hasil tgn sendiri: priceless!




 

5 comments:

Mama Zharfan said...

comelnya aisyah :) memang kids are born suci murni :)

MRM said...

That's definitely a priceless smile, comel!

Nida said...

aduii.. kalaulah glitter jatuh atas karpet.. mesti sakit hati nak membersihkan...

Betul tu Oyis, lain org lain tanggapannya.. bak kata pepatah, rambut sama hitam tapi hati lain-lain.. hehe

Lia Sakinah said...

Alololo...cair tgk senyuman puas aisyah yg comel tu...mmg priceless! :D

Oyis said...

MZ: a ah. harap2 kita x mencemar kan kesucian mereka tu sgt. berat amanah menjadi parents ni kan

MRM: thanks. skang fasa suka sengih sampai pejam2 mata

k nida: mmg tension jgk, tp nasib baik masa bersihkan tu saya sendiri pon x leh solat, so kalo cool la sket menguruskan. kalo dgn kita2 kena mandi, salin seluar baju apa semua, harus la lebih tertekan

lia: thanks lia. berbaloi kepenatan mengurus and mengemas project art work dia ni hehee