Wednesday, November 30, 2011

Heart-tistic

Td gi kursus EndNote. Rasa nya dah pernah pegi dulu, tp mcm x faham dan x menarik. Alhamdulillah, kali ni facilitator dia best. Mcm nak emel je dia ckp what a good session td. Hands-on practice pon mmg berguna. Dah faham dah trick2 dia, so Insya Allah lps ni bole terus guna. Apatah lg dah cek kat lab PC bole install and now dah running (uni nya subscribtion) and kat laptop pon bole sync kan dgn EndNote Web. Oh happy2. Sblm ni mmg x bercadang nak guna EndNote sbb dah selesa pakai BibTex kerna berhajat mahu guna LyX / LaTeX utk thesis write up. Now mcm ada doubts sket, sbb coding dia jd time-consuming (sbb aku x terrer) dan rasa mcm kurg support from tech kat Uni bila ada prob. Kalo pakai Words and EndNote mmg ada correspondent / librarians khas yg bole tolong fix kalo apa2 jd. So tu yg gi tgk2 alternatif. As for now, masih undecided. Nnt2 la decide nak pakai yg mana.


Also very happy sbb dpt pegi tgk art exhibition at Cube3 Gallery plak td (masih lg menyempurnakan misi tgk British Arts Show sampai habis sblm tarikh tamat). Yg dkt Cube3 ni by the artist Greg Lucas. OMG, karya dia interesting sekali! Aku suka la karya2 mcm ni, yg kena tgk 2,3 kali pastu nmpk ironis dia hehe. Cth, yg gmbr di bawah ni, Bird House. Kalo korg tgk skali imbas, mmg bird house, tp tgk betul2, rumah tu bkn bird house. Ia adalah sebuah rumah yg jarak nya lebih jauh drpd tiang di dpn tu, which is tiang kpd pagar tu to begin with. See it? Clever kan? Ini org biasa buat dgn landmark spt Eiffel Tower, seolah tower tu sebesar sejengkal je, walhal jarak dia jauh. Or Leaning Tower of Pisa, x sah kalo x amik gmbr ala2 menolak lg Pisa tu sampai kasi senget. Aku pon pernah buat dulu2 dgn Stonehenge, konon2 jungjung batu atas kepala gitu. Kira artistik gak la aku ek?



Or this one, yg nmpk mcm budak kecik isap rokok, tp sbnarnya 2 imej yg lain, yg tgn org merokok tu pantulan drpd imej lain, tp bila skali imbas, it's shocking!



Or these series of shot, psl bridge and pier. Pier ni nama org. Pier jg nama kpd bridge, tp x sudah. So Pier yg org itu beriang-ria melompat mcm budak di bridge. Sbb pier adalah bridge yg x siap (x membesar, x dewasa). Maka sbb itu Pier org tu berlagak kanak2, bagai kan pier yg x jd bridge, org besar yg berkelakuan spt anak kecil. Pastu yg best, catch phrase dia, pier dgn bridge ni, ARCH enemy. Arch. Get it? Get it? Smart gilerrrr....!



Eh ke aku sorg je yg fikir mcm ni? But this is my kind of art :)


Anyway, bbrp gmbr from tht exhibition ada kami snapped di sini. X berani nak bubuh semua yg kami dah amik gmbr, sbb mcm infringement of copyright plak. But for the rest of his work, bole jenguk sini http://greg-lucas.blogspot.com. You guys should really check it out, he is a total artistic genius! Disclaimer: not my pics, not my art work, but just to promote his work and so that you guys get a gist of what's more at his blog. Secondly, the above was how 'I' interpret his work, he may not have necessarily meant it that way when he captured it. And you may have a different interpretation too, which is good coz that's what art is all about.





3 comments:

Nida said...

Salam Oyis..

sebut mengenai endnote ni kan.. puas dah Kak Nida dengar cik hubby duk cerita... tapi kak nida pasang telinga je ler, fahamnya tidak... hehe

Oyis said...

k nida: hehe. nasib berpasangan dgn org buat PhD ye kak nida. agaknya suami saya pon suam2 je dah dgr citer masalah research saya nih. kalo nak suh ulang satu2 masalah kat mana pon agaknya dia bole hafal. korg lah, tunjang kami sebenarnya. sabar ye kak... hehe

walpolpo said...

memang time consuimg with latex....:( tapi tulis dengan latex juga sampai sekarang ....