Wednesday, December 8, 2010

Shut Me Silence

Ni entry psl Aisyah punya jawapan kepada pertanyaan2 aku yg byk kali menjadikan aku terdiam sendiri. Geli hati ada, impressed pon ada gak.

Case #1
[Aisyah was painting earlier on, and I left her be. Tiba2 nmpk dia ada 'projek' baru. Dia duk guna air drpd bekas celup paint brush dia tu utk dia basah2kan newspaper, pastu digentel2 kan newspaper tu kecik2. Basically, dia tgh buat sepah]

Aku: Aisyah, what are you doing?!!
Aisyah: (dgn penuh konfiden) Working.
Aku: Erk...

Terdiam aku ok. Well, I can't very well disturb a genius at WORK now, can I?


Case#2
[Aku tgh menggigil2 lps amik wudhu', nak cpt2 capai tuala and telekung, tp Aisyah duk block jalan plak gi bentang selimut kecil dia tgh2 jalan]

Aku: Aisyah, what are you doing?
Aisyah: Sir-lart (mcm sebut Selat)
Aku: What?
Aisyah: Sir-lart (dgn penuh konfiden)
Aku: Come again?
Aisyah: (irritated) SIR-LART
Aku: Oh.... solat....
Rupanya dia faham aku masuk bilik air amik wudhu kemudian nak solat, so dia pon cpt2 bentang selimut dia konon2 sejadah dia la tu, nak solat bersama. Aduhai anak ku, sejuk hati dan perut ibu yg mengandungkan mu!


Seronok plak bila bole berinteraksi dan berkomunikasi secara dua hala ni, tp kdg2 ada gak miscommunication, maklum lah, belum pon dua tahun setengah lg Aisyah ni. This is the cheeky girl herself. Skang ni byk pakai mcm ni ke nursery, guna technique layering to shun the cold. Pakai T-shirt kat dlm, then long sleeved T, pastu pakai leggings, with knee-high socks, then on the outside pakai skirt. Apparently it's the in look at the moment. Personally, I think that suits her very well, apa tidaknya, I am her stylist :)




Her hair has grown long now, kan? Sblm ni she went through a phase of x nak ikat rambut, so when tiba2 dia OK kan last week, I was quite surprised to see the length of it!



3 comments:

isabelle said...

makin bijak aisyah ye...
adam mmg sebut solat, tapi sebelum tu, amik 'mudok' dulu... hahaha

Ayin Masliza said...

alaaa..... comeynyer dia.......

Oyis said...

isabelle:
ehehe pandai lil adam ni, tahu psl amik mudok ye. dah amik mudok x leh kentut tau, nnt batal ehehe

ayin:
thanks. dia peringkat tgh pandai nak smile kalo org nak amik gmbr dia. time cooperative mmg dia posing abis lah... :)