Friday, December 10, 2010

Late Night Christmas Shopping

Lps entry yg ala2 depressing td, mari mari mari kita buat retail therapy. Ala, bkn utk diri sendiri pon, 'terpaksa' round town kjp nak cari hadiah sbb esok member2 British kat sini nak main 'Secret Santa'. Konon2 nya tukar2 hadiah sesama sendiri la, tp x tahu drpd siapa, ala2 lucky dip. So kena la beli hadiahnya and balut. Pastu esok bertukar2. Hmmm...

Bila dah terjah town baru teringat, oh hari ni Khamis mlm Jumaat. Kalo di Plymouth ni (and maybe other towns in the UK as well), dekat2 nak Xmas mcm ni diorg ada buat late night Xmas shopping, so utk one night in a week tu, kedai2 dibuka sampai pkl 9 pm! *gasp*. Fuhhh lewat la sgt tu, kat Msia hari2 pon tutup pkl 11 pm x de kecoh. Kalo hari x dkt Xmas, mmg pkl 5.30 pm kedai dah tutup ye, mmg tertekan, especially in the summers sbb hari masih cerah tp kedai2 semua dah tutup. Winter ni x la terasa sgt.

Anyways, sempat la snap sana, snap sini. Sblm ni mmg byk kali gak gi town mlm kjp2 since the Christmas Light On hari tu, tp x pernah nak amik gmbr sbb ingt nya nak gi sendiri ngan Hubs and Aisyah, tp memandangkan cuaca sejuk melebih2 skang ni, diorg tiada lah mahu utk berjimba2an di town di kala sejuk2 gedi ini. Puas dah ajak gi shopping larut mlm (larut mlm la sgt), tp tetap lah kecundang. Maka amik lah gmbr sorg2.

Yg paling best hiasan lampu2 gemerlipan dia la. Pastu ada mcm bazaar2, standard la, kita nak raya pon ada Bazaar Ramadhan kan, so diorg pon jual mcm2 la, baju, seluar, skirt, topi, scarves, rantai, anting2, pet gifts, blah blah... Gerai jual makanan mcm pasties, doughnuts, burgers, grills, babi golek, macaroons and jajan2 mcm nuts and sweets pon ada jgk. Jg ada kiddie rides utk budak2, the ferris wheel yg laju mcm apa, then ada helter skelter, ada carousel, etc. Oh, and this year, ada outdoor ice rink kat tgh2 gedegang piazza tu. Mmg happening la. Thursday nights mmg packed, so kalo duit byk harus la best bershopping2an. Read: Ku bilang KALO.



















Tapi kalo nak puas hati shopping, tunggu Boxing Day la. By then elaun pon dah masuk harga brg2 mmg dah kaw2 reduced. Setakat nak nak menjamu mata bole aje, tp selalu kena tepis perasaan ini. Mmg godaan yg agak besar kalo study kat Plymouth Uni, tgk aje gmbr di bawah. Yg arrow kuning tu merujuk Drake Circus Shopping Centre, yg arrow merah tu merujuk bangunan Uni dah. Kentut kalo x cover2 pon bole dgr agaknya. Bgnan tu betul2 sebelah bgnan aku, so mmg kalo nak apa2, zasssss je gi town. Mmg rata2 student kat sini duduk area town, sbb di Plymouth ni, properties yg lg jauh dari town (i.e. countryside or beach front), lg mahal sewa dia. Tp rumah kitaorg semua pon one-bed flat (flat satu bilik ajo), sewa nya semua GBP400 ke atas, kalo umah 2,3 bilik imagine la berapa. Patut la xde family yg anak 3,4 duduk sini sempat ongkos mmg ngakk murah. Yg gmbr tgga tu plak adalah menunjukkan tunrun je tangga ni, cross jalan, terus la sampai dpn Drake Circus itu. Pantas gitu..





Eh termelalut lak. Tunjuk sket beli apa td. Ye, honestly beli ini aje spt yg di plan awal2 td.



Oh, confession! And these, sbb lapar. Ye la, bkn senang nak crack algo, abis energy drained nak memahamkan. Plus figs kan food for the brain, so apa salah nya, ye dok?



Have a nice weekend all. Smg aku berjaya dgn misi cracking ku!


5 comments:

Nadiah Sidek said...

eh, sama mcm sini la..kedai tutup awal. pelik je masa mula2 duk sini. ingatkan duk negara maju lagi le lewat kedai tutup rupanya lagi awal! ada bbrp kedai la yg buka sampai pukul 9 malam, yg lain tu pukul 6 tutup dah. tapi mungkin kat sini sbb kawasan kampung..tu yg tutup awal

yatie chomeyl said...

good luck dlm misi cracking mu itu

isabelle said...

slmt maju jaya la ye...(ayat cikgu skolah rendah sungguh).

to me, cracking to boleh ditukar jadi cracker-ing. hehehe.mengudap jajan smpi keje x siap..hehehe

Wan said...

sedap ke fig rolls tuh? tak pernah nampak lak kat sini..

sumpit said...

nasib baik sini tak main tukar2 hadiah sgt. tu aku rasa america yg commercialized kan kot hehehehe. cam Halloween n valentine's day.

kalu tak, kuar duit la lg nmpaknya aiseeehhh....