Monday, November 29, 2010

Reflect and Project


Dapat email ni drpd SV terchenta, baru baca pg td. He sent it yesterday, on a SUNDAY. Yeah, SV aku begitu workaholic skali. Sila malu wahai diri.

Anyways, ni tgh terkulat2 mengarang sbb nak get this out of the way cpt2. Selagi x siap, selagi tu nak wat kerja lain pon mcm tergendala. Haih, depressing plak nak buat description of work and how it sets apart from other researchers from the same field. Ye la, dah 2 tahun berkecimpung but rasa mcm it is neither intersting nor impressive pon kerja aku ni. Paling menekan kan diri adalah kena letak skali illustration. Nak letak apa ni? Nak letak gmbr system, system yg ada belom siap, interface apatah lg. Nak letak gmbr semasa conducting experiment, ini bukannya physical experiment, just simulation kat computer, x de apa pon. Nak letak gmbr main gamelan? Eh, x de kena mengena, altho cun jgk la utk gmbr profile tu, sbb it shows that I am, finally, a performer of some sort. Nak letak coding? Sorry babe, coding ku private, bkn sbb kedekut, tp biar aku and Allah aje yg tahu the sloppiness of my programming skills hehe...

Ok lah. Just wanted to get that off my chests. Maybe I'll just bung in together some pics of graphs from my latest results and then chuck in pics of a few waveforms. That ought to do it ngeh ngeh. I'm limiting myself to 90-minutes of doing this (the project description, not blogging), lps tu nak baca paper, cari ilham nak improve the current string matching algo supaya bole masuk dgn musical data that I have plak. Sesekali bila reflect on our work so far, baru la realize, ilmu yg kita ada ni mmg sket aje kalo nak compare dgn seluruhnya yg Allah miliki. Apapon, kena manfaatkan walau sebesar kuman je pon, and semoga di masa hadapan bole aku share kan dgn anak bangsa sendiri utk manfaat bersama, Insya Allah...


4 comments:

mast@work said...

print screen je oyis.. ahahahha..

mas pun baru je submit khamis lepas.. dia nak write-up sikit.. pasni itu juga le report ku pada KPT.. ahakss

isabelle said...

i baru attend kursus research method..
ngeri giler weiiii

yatie chomeyl said...

gambare Oyis-chan :)

Oyis said...

mast:
dah siap dah, altho it took longer than planned for :(

isabelle:
hehe mmg ngeri, tp kalo dah terpaksa buat, redah jeee... hehe

yatie:
eh ganbare, eh cara sebut yg betul? ingtkan org sebut ganbate.