Wednesday, November 3, 2010

Of Gilak and Gang-Bang


Dalam keja byk2 and esok ada seminar tu, masih attended kelas Gamelan Bali yg pertama kejap td. Mmg dasar lupa diri ke hapa agaknya. Tp pada aku, kira mcm therapy la kot, nak prektis therapy shopping, duit byk nak digunakan utk mcm2 lg kan, so better mcm ni, free of charge, ilmu pon dpt.

Mmg seronok, tp terasa jg otak ala2 kena perah (even more so than buat slides utk presentation ni!), sbb kena ingat melodi. Yup, melodi, bukan notes sbb cikgu gamelan nak suh main pakai telinga (by ear, aurally), dan bkn hafal note. So pendengaran kena tajam and mesti bkn tone deaf. Mmg kena asah la otak sekejap td. Kaki pon naik kebas sbb duduk atas lantai kan, on the hard floor lg ok?

Aku ni ada la basic gamelan, tp gamelan Msia. Di sini aku nak list perbezaan antara Gamelan Bali ngan Gamelan Msia:

- Bali lebih byk alatannya
- Nama2 alat semua pon lain2
- Main kemain laju, Msia main slow aje
- Hentak ke main kuat, mmg cikgu suh bwk earplugs next session. Msia main mellow aje
- Interlocking nya lebih
- Notesnya pon lebih. Msia ada 6 notes aje, yg Bali ada berapa ntah x sempat kira
- Lagunya of course la lain
- Budak2 yg main semua omputih, bkn kulit sawo matang cam kat Msia:P

Pendek kata, mmg dah ada ilmu sket2 pon serupa start afresh guna. Best jgk, sbb mcm keep minda jadi tajam balik. Insya Allah next week ikut lg. Cikgu dia garang, tp expected la sbb kelas ni utk undergrads. Yg impressive nya, bkn saja cikgunya bkn org Indo (British kot?), tp bole main dgn hebat, dan bole bertutur dan faham plak Bahasa Malaya (sic). Masa hujung kelas tu mmg dia ngomong abis2an dgn me and another Msian friend ni, tp dia bilang dia hanya bisa ngomong gaya Bali. But that's excellent already! Pastu masa ada ajar satu lagu, nama 'Gilak', aku menahan ketawa (kelas of coz la blur sbb x de makna apa2 pada diorg), cikgu tu senyum dan ckp, 'It's Gilak with a K, not Gila, or Crazy as would be in Bahasa'.

Tp ada gak time aku yg sorg2 blur. Bila cikgu tu ckp kita main 'Gambang', dia suruh students dia pronounce it properly, and budak2 semua snickered. I was like, what? So tanya la budak pompuan sebelah ni, kalo salah sebut jd apa. Dia mcm malu2, pastu ckp, 'It's very rude, you know gang-bang?'.

Ok, mmg la tahu apa itu gang bang (hah, sapa x tahu tu mesti tgh google tu, aku tahu), tp mana la aku pikir ke situ plak. Maybe aku ni innocent, tp to me, Gambang is just Gambang la, Gamelan Msia pon sebut Gambang jg, so x terpikir langsung. Hehe... Fair la yok..

Ok that's all today. Slides are coming out ok, tp x sempat rehearse lg. Doakan esok ok2 aje presentation nya. Dah la hari ni lab ada anjurkan konferens dan konsert utk Music for Education (not really my field, tp patut tunjuk muka kasi sokongan moral sket kat lab), tp aku x pegi nyudahkan slides and berjimba di gamelan session, so agak durhaka di situ. Harap2 SV aku x marah and tahu aku fokus kat seminar esok :P. A little snapshot of what I will be talking about tomorrow:




8 comments:

Nida said...

Seronoknya andai pandai bermain alatan gamelan.... Muziknya pun sungguh mengasyikkan... salah satu terapi utk tenangkan fikiran

Liyana said...

'Gam-bang' tu sungguh biru..hehe...
By the way, I found blogging and doing other stuff (photography for me) is so therapeutic. So busy mcm mana pun, kekadang ada gak updates :)

yatie chomeyl said...

ekekek..ado ko jadi 'gang bang' pulop..pelik2 set dio sebut muahahaha

isabelle said...

gang bang. ye, mmg biru it sounds. hahaha (ke sbb mak buyung mmg horny, jd terbyg mcm2?)

agak2 i yg satu hapa pun x kenal gamelan ni..kalo i ketuk...ada rentak x?

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm.. lama saya tak jenguk blog oyis..sihat x???

Oyis said...

k nida:
mmg terapi sgt k nida. tu yg mcm pegi jgk, even dah tau esoknya ada seminar nak kena present!

liyana:
tu la. to some ppl it's a waste of time, but i think everyone should have a creative outlet la, kalo x nnt mmg betul2 jd mcm robot aje...

yatie:
cikgu dia pon sebut gaya mat salleh jgk, tp respek la sbb fasih

isabelle:
lama2 belajar mesti ok punya. alah, mak buyung isabelle ni masa x preggo pon horny all the time gak kan? tih tih tih :P

mamadanish:
sihat Alhamdulillah. Ct sihat?

zafi said...

lets go tomorrow :D

Oyis said...

zafi:
let's. harap2 masih ingt :P