Tuesday, September 1, 2009

How Did You Spend Your Merdeka Day?


Aku gi beli grocery. Highlight of my Bank Holiday. Heh.

Kalo ikutkan smlm mmg memenatkan, tp sebab tgh khusyuk wat keja ni, x terasa masa berlalu. Yg x syok nya, rasa cam dah dpt solution, berapi2 buat, pastu, eh dead end. Xpe, cuba approach lain, buat, buat, buat... calculate. calculate, calculate, eh, x menepati ciri2 yg diingini jg. Macam mana ni? Last2 memblog la, lagi baik... haha... dah 3 jam straight dah ngadap benda tuh, amik break la kejap...

Smlm gi grocery shopping kat Sainsbury's. As usual, stroller penuh bergantung2 ngan brg2 dapur. Hajat di hati nak beli ala kadar je, last2 beli stok byk la terus, sbb byk benda on offer plak. Kat UK ni, aku perasan, harga dia sentiasa berubah2, so kalo nmpk je dah murah, and mmg staple items la kan, nak pakai selalu and tahan lama like, beras, minyak, or diapers, rembat aje time2 tu jg, baru jimat. And aku notice kalo pegi hari x weekend lg murah. So maybe la sbb smlm Monday kan, x tau la ada kena mengena ke x.

Anyway, dah membeli2 tu, kena la sendiri ingat nak hangkut wat balik kan. Berpeluh jg dibuatnya.

Sampai2 rumah, terus mengidam nak buat Nasi Dagang. Bkn senang dan bukan cepat, tp tekak punya psl, hentam la buat jg. Ketung ketang ketung ketang, kukus nasi, buat gulai ayam, sambal nyior, rebus telur, potong timun, etc etc... Alhamdulillah la menjadi, walau bantai pakai beras Basmati aje sbb lupa beli glutinous rice atau pon brown rice semasa di Sainsbury's td huhu. Ni la kali pertama dlm idup wat nasi dagang, sbb before this mmg mkn yg org lain masakkan aje, walaupon anak Kelantan, sbb mudah sgt nak dpt and slalu sgt mkn :P

Also berbuka dgn kuih bakar yg buat smlm dulu. And yes, ini jg kali pertama buat, kudos tu myreseipi dot com nyer site jd chef plak aku. Kat Msia kuih bakar ini I x pandang pon you, terlalu sokmo la jumpa merata (Hi... angkuh tu, x tahan!). Alhamdulillah la menjadi jg kuih tu, x bentat ke keras ke, dah la x main timbang2 or sukat2, main agak2 aje hehe... Plus nasi dagang n kuih bakar tu pakai santan serbuk je, sbb x de santan pekat kan... Begitu la hidup di perantauan ni, terpaksa la berdikari. X pandai pon, kena pandaikan jg. Gagah la buat mcm2.... Masa suntuk ke, penat ke... belakang kira... janji yg diidam2 kan dpt hihi....

Anyway, nak coret sket pattern tido smlm:


10.30 pm – tido sbb nak tidokan Aisyah
12.00 am – bgn utk Solat Isya' & Teraweh
2.00 am – tido
3.30 am – bgn sahur
4.00 am – tido2 ayam sbb Aisyah tersedar tgh2 org nak bersahur tu
4.10 am – percubaan menidurkan semula Aisyah gagal. Sambung sahur
4.40 am – teman Aisyah tido sbb dia dah garuk2 mata
5.30 am – bgn balik sbb td x solat Subuh lg
5.50 am – sambung tido
9.30 am – bangun sbb Aisyah dah kejutkan


.
.
.

dan siang ku bermula la, pendek kata. Haru betul jadual tido smlm ish ish...

Syukur Alhamdulillah x efek keja hari ni. If anything, lg gigih wat keja, tp sayang, mcm stuck plak huhu... Ok la nak gi solat Asar, dah nak pkl 6. Setengah jam lg nak kena balik dah. Alamak, hujan la pulok kat luar tu!

Oh ni video Aisyah main escalator smlm kat Sainsbury's. Sukeeee sgt. Berkali2 turun naik turun naik. X takut / tersadung tu. Tu belom naik merry-go-around tu hohoho....








2 comments:

ar.nie said...

Rajinnya Oyis!!! Kiter pon tak pernah buat kuih bakar tue (tapi suka makan). Siap buleh wat nasi dagang tue. Fuhhh.

Dan, lebih kagum tengok jadual tido tue, yet still manage to do tarawikh. Really superb mom! ;)

Oyis said...

arnie:
ala, arnie pon pernah duduk di perantauan kan, so tau la camne tiba2 terasa nak sgt2 sesuatu mknan tu. ha... masa tu mmg menggila la kat dapur... jd x jadi blkg kira, ye x? hehehe.... kalo kita kat msia, jgn harap la kita nak masak, sbb nya pasar ramadhan melambai2 hehehehe.... :P