Monday, September 28, 2009

Hari Ahad Pergi Carboot..

On Sunday, aku sekeluarga telah pegi ke Carboot di Stonehouse Creek. Ni adalah luxury outing buat kami, sbb nak jalan kaki jauh carboot ni, so skali skala je la pegi naik teksi. Ni pon sbb pikir lps ni dah winter kang, lg susah n x byk peniaga plak kat carboot tu. Plus sapa nak tahan sejuk2 gi belek brg2 kat carboot tu kan.

Tujuan utama adalah nak carikan koleksi toys utk Aisyah. Spjg beraya rumah org, dia telah menunjukkan minat terhadap toys budak2 lain yg ada roda. So kitaorg nak cari la mcm car ke, train ke, utk dia. Plus beberapa toys lain yg harapnya lebih interaktif dan membina minda. Sbb toys kat umah tu mcm dia dah boring la. Mungkin dah seswai dgn umur dia, x pon dia dah jemu :P

Alhamdulillah, hasil rembatan adalah amat bernas dan memuaskan skali. All in all under 15 pounds kot, termasuk my stuff, and Hubs' collectors comic. Hehe... sukeeeeeeeeee......!

Ni Aisyah bergaya dgn toys dia. Ada train, ada car, ada moving caterpillar, ada phone, ada drum, ada rolling caterpillar and two books - one tu the touch & feel kind, and the other tu a pop-up story book. A great catch indeed, I would say. Plus, sempat belikan dia bathing suit ni. Comey kan? Masih belom dipakai lg, siap ada tag harga (Mothercare you!), and ada hygenic sticker lg kat bottom dia, so mmg berani gerenti la lom pakai. Konfem kena bawak dia gi swimming ni, baju renang dah ada. Must really order baju swimsuit Muslimah itu skang. Umei, jd x kita order nih?




Also, beli nih - botol air yg ada straw. Dah jelas anak I terror minum air pakai straw, so beli la satu. Yg ni baru, dkt geri jual brg plastik, so konfem la bkn 2nd hand. Aisyah ni dah bole minum from glass without spilling, but beli kan aje sbb nmpk dia cam dah berkenan. Harapnya lps ni x de la dia asyik nak perabis kan air si Aqil bila ada playdate sbb tgk kawan tu nyer botol air ada straw instead of the boring spout yg ada pd sippy cup dia.




Ni gmbr Aisyah pada hari ni (Isnin), pakai baju turtle neck and seluar leggings yg dibeli Sabtu lps (as last two entries). Yg dia tgh berlari tu sbb dia berjaya 'cilok' rempah sup dari kabinet dapur, and bila aku panggil dia, mencecet dia lari. Ewah... berjaya sgt la tu. Siap amik dua plastik, satu utk sebelah tgn.






Yg ni plak dia dok main toys. Mmg dia henjoy habis la toys ni. Berbaloi beli :)





7 comments:

ar.nie said...

Oyis,
Tengok your entries beraya nie, nampak cam kat sana lebih meriah plak dari Mesia. Banyak btol open house ya. Dan yg syoknya, mesti appreciate sgt2 all the foods (sbb susah nak jumpa kat sana) + meeting with friends.

Aisyah,
Auntie jeles laa tgk toys baru Aisyah. Bathing suit tue sgt2 comel! nnt bila aisya pegi swim, update gambar tau... ;)

p/s : Suka baca entry ttg ur PHD journey, and always thought "owh scary nya~". Mmg slalu dgr org cakap, PHD nie susah. But, seems like your SV sgt2 impressed dgn ur great effort. Syok nyaaa. All the best Oyis! ;)

Oyis said...

dari satu segi kan, mmg lebih meriah, sbb nya mmg apa2 pon kita buat 1st hand, so mmg keterlibatan tu secara langsung. kalo kat msia kan kita biasa ikut org tua kita la beraya ke mana kan, so we played a more passive role. but still, rindu la suasana raya kat msia. x sama... huhu.. i guess u would know also, sbb dah pernah raya kat japan kan..

insya Allah... mmg ada plan nak bwk dia g swimming sbb dia suka main air. cumanya x tahu lg bila..

thx. saja je tulis PhD journey ni utk didokumentasikan. Susah mmg susah, tp slalu kena think positive and focus about all the good positive stuff, kiranya cuba utk tidak fikir yg kita x bole buat etc. good luck with ur Master too. Mmg mencabar, tp worth it in the end :)

isabelle said...

oyis,
bestnya carboot sale kat sana. murah2 kan?
i remember my OZ friend who always comes to Msia. bila dah selalu sgt dia tgk org kita gila shopping thruour the year, dia tny- what do Msians do with the old stuff? giveaway or sell them?

terkedu i x tau nak jwb apa.

anyway, i hope aisyah enjoys her new toys. nape x letak gmbr ur stuff sekali?hehe

isabelle said...

oyis,
bestnya carboot sale kat sana. murah2 kan?
i remember my OZ friend who always comes to Msia. bila dah selalu sgt dia tgk org kita gila shopping thruour the year, dia tny- what do Msians do with the old stuff? giveaway or sell them?

terkedu i x tau nak jwb apa.

anyway, i hope aisyah enjoys her new toys. nape x letak gmbr ur stuff sekali?hehe

Oyis said...

ha ah la, i never tot of wht we msians would do with brg terpakai, sbb amalan kita rakyat msia ialah pakai sehingga lunyai, so buang la kot? kat sini diorg bagus betul jaga barang, elok2 lg brh2 carboot tu, plus kalo diorg x bukak carboot pon diaorg donate tu charity. pon elok2 lg brg nya. i can't see tht happening in msia yet huhu...

aisyah mmg enjoy la toys dia tu hehe. my stuff? hoho, malu ah nak tunjuk... baju2 T-shirt biasa je hehe... satu lg, suka gi cari buku novel.. x de keja sungguh!

miSs inTerpReted said...

bestnyer ada carboot sale!!!

noris said...

di wien xde eh? nnt dtg UK, singgah la plymouth dari cardiff. dah dkt tu. ajak emma dtg skali... kita serbu carboot. tp rasanya carboot cardiff lg besar kot hehe...

btw, di wien ada jgk freecycle kan?