Saturday, September 19, 2009

Pre-Raya Shopping Madness



Aisyah & Aqil semasa Play Date


Asalnya niat nak study sakan smlm, tp kan, lepas Aisyah n Aqil punya playdate kat umah Eton, lain plak jadinya. Masa sampai2 umah Eton tu, diorg sekeluarga tgh unload kan kereta diorg, baru balik dari belanja dapur utk raya. Apparently, brg2 kat kedai Asia kat town dah mcm byk out-of-stock. Even serai pon tggal bbrp btg je lagi.

Hah?! X leh jadi ni. Aku kat umah, bwg sebijik pon x de, mcm mana nak raya nih? Ingatkan nak shopping hari Sabtu aje, tp kalo brg kat kedai pon dah x de, mcm mana kan? Dah la tgk Eton beli mcm2, lemang segera, udang kering, santan... wah! mmg terasa ke-rayaan nya dah! Patut la luar td nmpk ramai org bertudung (bkn Melayu) flocking town / Uni. Ingatkan budak2 baru masuk. I was like, 'oh bagus nya University of Plymouth ni, byk amik pelajar Muslim / International dah skang. Nak naikkan ranking kot?'. Rupanya bkn student daaa... tp desperate housewives yg tgh shopping raya last minute. Ces!

Tanpa berlengah lg lps Hubs balik dari Solat Jumaat, terus pujuk2 dia gi Kedai 88 dekat Barbican. Langsung tinggal aje laptop kat opis! Masuk je kedai tu, mmg benar, serai tggal 2 peket je lg. Oh cuak2... Tp Alhamdulillah, brg2 dapur yg nak guna utk wat mkn2 di hari raya ada lg. Lg hepi sbb dpt 5% diskaun kalo tunjuk NUS card *happy!*

Dah gi kedai 88 (kedai cina), gi plak kedai Worldwide kat town, beli ayam Halal frozen lg 3 ekor wat tambah. Itu hari beli ayam fresh kedai Sanjida's, tp stock kedai x cukup. Dpt beli half je daripada hajat asal. Lps tu call kedai Sanjida's tu lg sblm beli ayam frozen kat town tu, tp kedai tu ckp ayam dia tggal 2 ekor sahaja, and esok buka 2 jam aje. Malas nak gamble sbb kedai tu jauh. Kang sampai2 je ayam nya dah disambar org. Maka ayam frozen pon frozen lah... Then pegi beli paper plates.

Selesai urusan di kedai Worldwide kat town, singgah plak Sainsbury's sbb brg2 dapur yg bkn oriental (spt telur, sayur, etc) ni lebih murah kat sini. Humang aih... ramainya manusia. Siap trolley tinggal 2,3 ketul je lagi, habis dah org guna. Biar benar... Aik, pelik nya. Dah la hari Jumaat, bkn hari weekend. Kenapa plak org ramai nih? X kan la ramai bebeno org Islam di Plymouth? Di manakah kamu semua menyorok spjg tahun ini ha? Tp suka jg tgk ramai2 org berhijab nih, pemdangan yg x biasa anda lihat di Plymouth. So keja aku asyik dok ucap, 'Eid Mubarak' la kat semua yg aku bertembung. Gila excited kan? X kenal pon aku leh sengih2 mcm kerang busuk wish2 raya apa semua. Nmpk sgt kemaruk nak raya...

Serius ramai, sbb bwg murah yg aku selalu beli dah habis, terpaksa la up sket beli bwg kelasss. Pastu garam pon bole habis? Apa korg nak telan garam berbotol2 ke mentang2 la raya kan. Rasa mcm kat Msia plak, pre-raya punya kesesakan tu. Ish ish... madness I tell u!

Rupa2 nya kesesakan tersebut pon adalah disebabkan budak2 dah naik Uni. Budak baru naik minggu ni, budak lama, Isnin dpn. So aku assume both budak baru and lama dah start flocking pekan Plymouth la. Patut la... habis la, bar2 kat Mutley dpn sana akan penuh dah semula....

Oleh kerana ni adalah pembelian impromptu, maka gigih la nak bwk balik brg tu dgn stroller, sampaikan Aisyah tuan stroller kena dukung aje sbb stroller dia nak convert jd trolley on the way back. Alhamdulillah, brg2 asas yg nak masak tu dah ada la dlm stock. Insya Allah cukup la kalo nak wat mkn kecil2an. Mujur la si Eton bg tau keadaan sebenar di kedai, kalo x tghari ni la baru aku terhegeh2 nak ke town. Plus, satu hikmah ber shopping smlm ialah hari ni leh stay rumah and kemas from end to end la, x yah kluar2. Kalo raya Ahad x dah terkejar2 (mcm konfiden je raya Ahad). Dan aku bersyukur sgt kerana elaun mcm masuk cpt plak this time, so ada la peruntukan utk raya, kalo x, tersgt tight la budget nya. Cuma kena beringat la, tu je bahaya dia kalo masuk cepat kan. Nanti kang habis cepat melepet lps raya. Dah la bonus x de (nak jgk masukkan bab ni).

Oh, sempat jg merembat a pair of cutie hairclips utk anak dara I yg sorg tu. Nyaris aku lupa utk menjangok kan anak dara itu sbb konfiden baju kurung n kasut raya dia dah ada, Malaysia mari lg. Mujur lah aku kat UK ni, setel satu shopping madness, kalo di Msia pastinya gilo lg mana nak beli baju raya sendiri berpasang2 dan baju raya anaknya apatah lg kan... X masuk aksesori, tudung, kasut, kuih raya, bla bla bla... Terasa kesederhanaan sambutan di tempat org ni...

Itu sahaja coretan kali ni. Msia konfem raya Ahad ke?





Sneak preview of Aisyah's hair clips. Ni saje letak kat topi dia sbb cuaca sejuk kat luar, so kena pakai topi. Just becoz x nak kemekkan hairclips tu, maka pakai kan la di topi hihi...


2 comments:

tun fatimah said...

oyis, nasib baik sempat rembat barang2 nak masak for raya. I dah serik sebab last 2 years mmg tak dapat stok yg mencukupi.. hihi.. tapi tahun2 lepas tak kemaruk memasak macam this year. NAyways, selamat memasak malam ni *i confident raya esok* heehee..

Oyis said...

hehe.. tgh ikut your chore list ni. sadly, i suck at kemas mengemas, and baru sampai peringkat lipat kain sahaja. nasib baik baju dah gosok. other than that masih yilek! aiyo...