Wednesday, September 30, 2009

Aisyah's Progress At 15 Months

Smlm x hapdet sbb sedey psl gmbr yg nak ditepek di sini of Aisyah mkn pancakes 6 kpg sekaligus (dia bukak sendiri plastik n amik semua dlm plastik tu -- tp x de la mkn abis pon!) and mkn mcm mkn Big Mac (nganga luas2), itu telah hilang. Siap dpt capture video lg of dia refusing nak bg pancakes tu kat Ibu or Ayah dia bila diminta, siap sorok celah ketiak dia okeh, punya kemut x nak share. I even got the title up in my head dah utk entry tu, 'Sharing Is Caring', tp kan... ada org tu gi adjust time n date setting of my camera yg busuk itew, makanya, hilang semua gmbr. Yg lain I've already transferred, those particular ones je x sempat lg. Fuming la jg, tp tp nak wat mcm mana... benda dah jd.. so x de mood la nak cerita apa2 smlm...

Anyway, ptg smlm gi jumpa Aisyah nya Health Visitor. Last pegi masa dia genap setahun. Now dia dah setahun 3 bulan. Ni dia the little star dgn brave nya naik scale. Kat tepi tu la HV dia, Nurse Emma Wolveridge. Baik dia. Sbnarnya awal2 tu dgn nurse lain, tp tukar slot sbb bising ah nurse tu, kondem kita x bg mkn betul2 kat Aisyah dsb nya, walhal kita dah cuba bg mcm2 tp berat budak tu naik takat tu je kan. Nurse Emma ni baik, x pernah marah2, dan redha aje la dah berat Aisyah mcm tu.

PS: Sila take note tarikh di gmbr itu telah jd betul.




Berat dia?

Jeng. Jeng. Jeng.

.
.
.


A whopping 9.5 kg!!

Hepi rasanya, sbb last timbang dia adalah 7.72 kg shj at 12 months. Dah la sblm tu, tiap2 kali pergi naik 200 gram sahaja, sbb sejak dtg UK berat dia mcm payah sgt nak naik:

Birth (June 2008) 3.84 kg
6 mo (Dec 2008) 6.70 kg
7 mo (Jan 2009) 6.80 kg
8 mo (Feb 2009) 7.04 kg
9 mo (Mar 2009) 7.36 kg
10 mo (Apr 2009) 7.52 kg
11 mo (May 2009) 7.70 kg
12 mo (June 2009) 7.72 kg (ni sbb dia demam)
15 mo (Sep 2009) 9.50 kg <--- Semalam

Health Visitor tu pon suka la, sbb Aisyah dah naik dari 9th centile kpd 25th centile. Tinggi dia pon sama, she measures 74 cm, which is 25th centile jgk, so proportionate la kiranya.

Alhamdulillah....

Before balik, discuss sket psl teeth care and HV sarankan agar Aisyah diberhentikan puting (dummies dia), sbb katanya, after a year old, nnt budak susah nak tinggal dah habit tu. Aiyoo... harus start slowly buang habit tu dah. Reason bg Aisyah puting is bcoz dia suka sgt gigit atau jilat anything around the house, so to stop that, bg puting, dia x jilat la everywhere, BUT nurse tu ckp, better bg dia explore je, coz kuman mmg ada di mana2 pon, even dummies pon leh jd unhygenic sbnarnya. Betul kah?

Anyway, ni gmbr Aisyah the superb little girl. Skang nak ke mana2 kena pakaikan dia topi dah, topi yg proper bkn summer hat utk lindung dari sun too, sbb skang dah mmg terasa la angin Autumn, dah x bole nak tipu diri sendiri lg psycho kata masih summer, sbb angin mmg dah sejuk... Brr...!





8 comments:

yzmahoney said...

berat aisyah same dgn berat rayyan skrg! Tp walaupun berat rayyan mantain naik stil nampak susut.

noris said...

hehe, sbb nya rayyan maintain berisi dari awal kan? aisyah sblm ni cekeding (susut slps lahir, kecuali kat pipi je kekal bam bam mcm Ibu dia), so skang la baru nak nmpk berisi sket bdn dia.

x pe, kalo rayyan lebih berat lg, lebih letih awak nak dukung dlm keadaan sarat2 ni ye x? janji anak2 kita sihat, syukur dah sgt2 kan?

miSs inTerpReted said...

betula oyis...even puting pon ada kuman....everywhere also ada kuman.

mak kita pon cakap bagik jer baby explore. cuma kena careful la dorang tak letak benda2 kecik masuk mulu. :)

*sabb-yg-letih-cos-asyik-kena-vacuum*

keindahanalam said...

auuw...bergaya sungguh anak mu ini! sweet!
nanti bila aunty sue free..aunty pegi kaco Aisyah ye?? :-)

isabelle said...

good progress.
but wait until she gets distracted with her surroundings.
masa tu static je beratnya nnt. mkn pun main2.

noris said...

sabb:
oo yek? slow2 dah cuba x bg dia puting. for a start, dah x bawa pon utk tido mlm. nasib la, kalo jaga, bg nenen, n nenen, n nenen lg...sampai rasanya senget sebelah dah blkg... :P

ye, mmg letih vacuum kan? sini vacuum 3 kali sehari tp masih la ada mcm2 kat karpet huhu T_T

shue keindahan alam:
dtg la kaco... btw, mak aku kim salang kat hang. dia ckp suka tgk gmbr raya ko asyik berposing ngan aisyah. hang ingt dia lg x?, mak aku tanya hehe...

isabelle:
masa mkn mmg distracted pon, tp kitaorg force dia mkn kat meja with everyone, so kurang la sket distraction tu. kena sabar sgt, sbb dia suka main2 ngan food dia dulu, bila org dah siap2 n kemas2, masa tu baru nak mkn properly. ada yg kena tggu sampai sejam kat meja mkn tggu dia abis mkn...

Genki Momma said...

Congrats Aisyah! :)

noris said...

genki momma:
thank u aunty arnie!