Wednesday, September 16, 2009

Aisyah Kurg Sihat

Smlm x dpt ke opis mahupon meng-update kerana anakanda Aisyah dearie kurang sihat, mcm selsema and suam2 sket badannya. Demam ni tiba2 n x disangka2, sbb tiba2 aje tau2 idung dia dah tersumbat. Sebelum tu okay aje. Dari semalamnya asyik merengek aje, kesian sgt... sbb lubang idung dia tersumbat, nak tido pon x bole. Sampaikan nak minum nenen pon dia terpaksa terberenti2, utk amik nafas melalui mulut, sbb idung dah blocked. Hubs pon begitu juga, makanya kena jadi Superwoman la aku, handle dua org yg x sihat sekaligus.

Aisyah x mengerti kenapa harus makan ubat yg x sedap itu and tepek 'Cool Fever' di dahinya.



Muka monyok



Namun masih sempat memberikan senyuman istimewa




Ptg nya, utk berbuka, masakkan nasi dgn beberapa lauk spt biasa dan juga gorengkan bihun sbb masa lunch siangnya, dia mcm kurg mkn. Mungkin tekak dia x sedap sgt kot. Alhamdulillah, taktik menjadi kerana dgn adanya bihun goreng, byk jg dia mkn. Siap tambah 3 kali lg (tp baby-sized nya portion la kan, plus ada yg jatuh2 ke lantai tu standard la). Cuma obvious dia suka bihun goreng!

Sempat juga aku bakarkan kek coklat, saja dtg angin rajin. Hikmahnya, Aisyah suka sgt kek ni, walaupon x a kembang tggi dan x bubuh topping hapa pon. It's the thoughts that counts, kan? Tgk la tu, ucapan, 'Get Well Soon' atas kek dgn icing utk anak n suami tercinta. Siap lukis love tu kat tepi hihi... Buat penuh kasih sayang ni tau. Usually x bg sgt Aisyah mkn kek, especially the ones bought from shop kan, manis ya amat! Tp kalo buat sendiri aku x wary sgt, sbb nya mmg aku akan kurg kan segala sukatannya, like kalo kata gula 5 sudu aku bubuh 3 aje. Same goes for chocolate powder, siap bubuh serbuk Nesquick yg budak2 kecik minum tu je, bkn cooking chocolate pon. Utk susu cair, aku bubuh freshmilk, ha, kan sihat tu. Plus kalo minta insane amount of butter tu aku bubuh minyak masak aje, agak2. It works just as well. Ala... bkn nak jual pon kan. Utk family sendiri, bole la... hihi




Alhamdulillah, hari ni nmpk nya Aisyah dah okay sket, bole la gi lab, tp tu pon gi lewat ptg dah ni. X pe la, try to cram in as much as possible. Kitaorg bg dia mkn Calpol (Liquid Paracetamol for Babies) and sekejap2, especially bila nak tido, sapukan CalRub (ni mcm Vicks VapoRub, tp khas utk baby 6 bulan ke atas - very mild n x la panas sgt utk kulit diorg yg nipis tu kan). Alhamdulillah, lega sket Aisyah bernafas lps tu, and tido pon x terjaga2 sgt dah. Siap bole tolong2 Ibu dah around the house. Ni video dia tgh tolong aku load the washing machine. Nasib la front loader, kalo top loader, adeh, jenuh nak ngangkat dia. Dia siap ingat tu kena masukkan 2 detergent, one tu clothes detergent, the other one fabric softener. Selagi x bubuh, selagi tu dia jerit2 tunjuk dkt 2 botol tu (botol letak tggi, takut dia main).




Dia skang dlm fasa, 'Aisyah see, Aisyah do'. For instance, lps aku sapu CalRub tu kat dada dia, dia amik bekas tu dalam konon2 tonggeng bekas atas tgn Ibu (botol tertutup la tp), dan kemudian dia sapu2 dada, perut dia. Ala2 main doktor2 la tu. Siap buat sound efek lg, "Tish, tish tish..." bunyi ubat keluar dari botol. Heheh... sama la kalo kat dapur, abis senduk and tupperware dia sepah2kan kat lantai, dan dia main masak2 sorg2. Kalo aku konon2 buat x tgk, mmg nmpk la gaya chef dia tu keluar. Dikacau2 nya dgn senduk tu dlm bekas tupperware. Masak apa la dia agaknya...

Tu je la update kali ni. Kalo rajin, doa kan la agar kami semua sihat sejahtera di perantauan, tambah2 lg dah nak hari raya ni. Mmg x pikir langsung psl menu ke hapa ke, shopping utk bahan dapur raya pon x sempat2 lg. Nanti2 lah... Mmg beraya dgn sgt ala kadarnya la rasa utk tahun ni. Alah bisa, tegal biasa la kata org. I will probably still be blogging after today, sbb x ke mana, heck, even niat nak g lab sampai Jumaat la kan. But if you guys are going away soon (balik kg etc), Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari Oyis sekeluarga dari Plymouth ok?





4 comments:

ar.nie said...

Pandainya Aisyah buat laundry! Seb baik front loader yer. Hehe.

Tgh baya2 aisyah nie, mmg tgh cepat pick up kan. Seronok tgk diorang belajar something new everyday. Lagi surprised kalau kita tak expect pon dia boleh faham apa yg di ajar & suruh tue.

BTW, get well soon ya Aisyah! Ibu aisyah siap buat kek khas tue.

To Oyis & family, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf salah silap yer, kot2 ader antara komen2 yang tak sedap di baca. Malam nie kami balek kg. Cuti sampai Rabu depan. :)

noris said...

Slmt Hari Raya Arnie. Maaf Zahir & Batin juga. Drive safely.

tun fatimah said...

Get well soon Aisyah! Kesian tengok muka monyok kena tampal ngan cool fever. :(

noris said...

tun:
tu la... sedih sgt muka dia masa tu. tp skang dah beransur baik dah... cuma hingus je susah nak kering betul2.. so kena keep on giving her calpol :(

dia dah sihat sket ni baru ada masa nak pikir psl menu raya hihi... itu hari masa ur entry psl nak beli grocery utk raya tu, my mind was pre-occupied sgt x leh nak fikir apa pon...