Friday, September 18, 2009

Hanging Still...


Helo helo...!

Yup, aku masih di sini... It's Friday afternoon, and I'm still working hard at the lab hehe.. Miraculously, while a part of my brain is already being consumed by the festivities of it all, my other half of the brain is still working and even excited utk siapkan this one piece of work before the end of today. Judging by my trusted YM friends' list, I gather that most people in Malaysia have already gone back to hometown, or at least have taken Friday off from work. Raya is so around the corner! You can feel it in the air, even in Plymouth!

Nak update sket aje la, nak bgtau perkembangan Aisyah. Alhamdulillah, she is feeling a lot better, tp still ada hingus and needs the odd CalRub rubbing on her chest and back at night. Kali ni dia punya la x suka mkn Calpol, susah sgt, compared to the last time mcm langit dgn bumi - dulu sampai tahap nak minum sebotol pon bole agaknya. Ntah la, budak2 ni, sekejap aje selera nya bertukar. Apa2 lah....

Jap lg nak gi amik Aisyah daripada Ayah dia sementara Hubs nak gi Solat Jumaat. Harus remind Hubs utk byr Zakat Fitrah. Sini rate dia GBP 4 sorg. So 3 kepala GBP 12 lah. Not bad. Hopefully, the wind x menjadikan selsema nya lebih teruk. The weather is slowly changing. Autumn is creeping in. Angin laut dah mula kuat. Pokok2 pon mula kuning sket2 daun dia. And yet we are all still clinging to the last bit of Summer yg masih ada.

Kat lab ni org masih penuh. Tiada sapa pon menyambut Aidilfitri, so pada mereka it's just another Friday. Selain berhenti memblogging kejap, aku tgh troubleshoot apasal la webcam aku x jalan ni *panik!* X tau ke org nak video conferencing masa raya nnt, masa ni plak nak wat hal. Cukup2 la org serata UK ni yg demam sbb pertukaran cuaca dah, webcam pon ikut nak sakit sama kah. Hiii.... Doa2 kan la benda ni work after this.

Anyway, kat luar sedikit bising, sbb Freshers dah masuk (OMG, is it the last week of Sept already? Come October dah nak masuk 1 year aku di sini!). Kurg syok sket la, sbb dah jd sesak dah Uni, (toilet pon penuh nak amik wudhu kena tgk2 n budget x de org masuk baru leh basuh kaki dlm sinki hehe). Plak tu ada aktiviti apa ntah tgh berkompang betul2 kat court yard dpn bangunan aku. Acah je, bkn la berkompang tp ntah la apa aktiviti diorg, mcm bergendang2 plak kat luar tu. Sakit kepala aku mendgr nya. Even pasang lagu raya kuat2 kat headphone pon x dpt menangkis bunyi yg annoying tu.

Tp x pe la, faham... Masa ni la budak2 baru masuk nak have a little fun mengenali Uni kan? Teringat zaman I muda remaja and how fun it was jadi Fasilitator and organized loads of activities n ragging (just kidding) budak2 baru. I can really say it was the best time of my life la --- pre-marriage la kan, of course. X leh la nak lawan after-marriage, what with the wedding, the pregnancy, the childbirth apa semua.

Ok, ok, melalut. Nak bgtau we are doing fine and trying to be strong la this raya. We thank all your wishes and prayers baru2 ni. Di Plymouth ni, aku agak la, the celebration will be minimalistic as far as raya is concernedd, kalo nak compare ngan area2 di UK yg ramai Melayu lainnya, spt Nottingham ke, Manchester ke, Bristol ke. Hopefully, raya is still raya la... Sedih la plak kalo it's not any different than any other days.... *closing eyes real hard and praying*

Oh ya, mlm ni rakyat Melayu Plymouth akan makan2 di Restoran Al-Busyar. Katanya, utk diskas2 arrangement hari raya ni, umah sapa, bila, apa, etc... Sadly, aku sefamily x ikut kot, bcoz it's a bit too late for strolling and berembun to the said restaurant in the cold autumn night. Biar lah yg rakyat2 di umah aku kurg sihat itu recuperate kat rumah dulu. Hopefully, by the time Aidilfitri is here, they will all be 100% sihat and ceria. Don't want to risk it :)

Ok la, keep checking this area out. I won't be off just for raya. Maybe even updating more often sbb x de keja / places utk ziarah this raya T_T. Later!





4 comments:

chefadh said...

alololo..siannya dengar citer pasal mek kecik tu hingus meleleh..takpe2 asalkan observe sll and mandikan dgn air suma hujung rambut ke hujung kaki insyaallah cepat recover..and also the juices should expedite the recovering process..mu doh nok masuk setahun dah mek? where did teh time go? emm..mulalah cuak ni! tapi tak kira now ni tgh mood raya so i allow myself to take that excuse without any guilt! heheh..alasan..oklah mek, selamat membuat persiapan raya okeh! and hope all of you there cepat sembuh okeh!

yzmahoney said...

suke sgt gmbr awak dlm post nie..sgt ceria okkei..plus nampak selim melim gittew... nway as for me raya this year ingat nk raye sakan..yerlar last year kan kite dlm pantang mase raye... unfortunately kite blh plak bleeding tetibe...Dr sendiri xtau ape sebabnyer...Dr budget kite byk sgt jalan & buat keje...hmm terpakse melepet lar jwbnyer..tp apepon kite bersyukur sgt sbb baby in a good condition. Alhamdulillah...awak slamat hari raya maaf zahir batin...rindu sgt2 kat awak! take care!

noris said...

tu la mekkk! dah nak masuk setahun yo... pantas sungguh masa itu berlalu...

ingtkan x de feeling nak raya tahun ni, skali gi shopping brg dapur semlm, pergh... jd x sabar plak hehehe.... selamat hari raya ya ina... maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki. ingt nak telepon mung esok or masa raya nnt... tgk la camne eh. bristol raya bila? mcm ahad je kan UK ni ye dok?

noris said...

yzma:
i miss u toooooo!!!!

eh nmpk slim keh? kembang2... hehe, tp tang flabby arms tu payah la nak kasi kecik dah, kena angkat dumb bell agaknya huhu...

awak, awak sakan shopping kot? masa kita preggie kan aisyah, yg kita kena masuk wad seminggu sbb bleeding tu pon, ada lah sbb kita bershopping sakan sblm tu, beli brg baby kat the Curve. So awak kena kurangkan lah ye. Take rest byk2. Plus Dr kata, cik abe kena 'puasa' la tang tu ;P but that was me la. x tau la ur case mcm mana kan hehehe...

But if kalo awak nak shopping jg, mcm kita kan, kita gagahkan gak, pastu guna wheelchair. kalo kat midvalley ke, jusco ke, mmg ada. bg deposit RM10 rasanya, guna la berapa lama pon. cuma org msia jek la, jakun, suka stare. tp peduli apa kan... nak shopping punya pasal...

kita pon nak wish slmt hari raya aidilfitri kat awak. maaf zahir & batin jg ye. muah muah!