Wednesday, October 26, 2011

You Happy, I Happy

Half-term is here and Aisyah's nursery is closed for a week.


My God, a week!


Lama tuuuu....



So the first few days adalah haru-biru, keja ke mana, rumah ke mana, and 80% of the time aku bertukar menjadi Incredible Hulk.


Tapi tu citer dulu. Skang dah tau tektik.


Tektiknya, pagi2 dah kena bawak Aisyah kuar2 rumah. Then dlm lunchtime gitu balik umah. Lps tu baru Aisyah akan main toys ke, tgk TV. Masa ni leh wat keja. Masuk pkl 3 ptg or 4 ptg, suh dia tido. Slalunya dia akan tido 2 jam mcm tu. So leh wat keja lg. Kalo x kuar rumah, pg2 lg dia dah bg dia main toys, by 11.30 pg dia dah bosan and mula la buat pe'el menggoyangkan meja laptop atau memanjat kepala aku. Satu lg advantage kuar rumah ialah, paksa dia jalan kaki, bg penat. Nnt terguna habis energy dia, x la aktif smcm kat umah. Hati aku pon senang, pagi2 dpt merayap dulu, supermarket pon jd la, janji xde la terkurung je dlm rumah jd singa.


Kebetulan hari ni ada bbrp benda nak kena buat- book tiket tren kat railway station, gi bank, so mmg kena kuar. Cuaca pon cantik. Museum pon ada wat program 'Cutting Edge', workshop utk kanak2 sempena cuti sekolah, so apa lagi, bawa kan dia kat situ, main gunting2 dan tampal2. Alhamdulillah, dia seronot, aku bertambah2 la seronotttt!





Esok Insya Allah nak gi lg, janji dgn kawan aku Li*a dan anaknya J*mie yg sekelas ngan Aisyah. Aku rasa better spend half day kat luar (ala2 burn waktu study), tp balik bole study, drpd cuba study one day, x kuar2 rumah, tp sudahnya mmg x menjadi satu hapa sbb anak jeles dgn laptop.


Moralnya, it's NOT the quantity if time you spend dpn PC that matters, BUT it's the quality of work you dpt produce at the end of the day that does.


Kdg2 aku masih lupa borderline antara wife, mummy, and student, and that it should always be in that order. Apa la ... :P


And satu lg yg bapak aku dok pesan2 sokmo, isu keberkatan.


Tapi nak berkat hati mau redho.


Jgn dah plak nanti, dah la masa nak wat kerja mmg x byk, plak bila buat x de keberkatannya. Konfem sia-sia. Nauzubillah...



5 comments:

yatie chomeyl said...

thanks 4 sharing this tips. nanti kalu keno buat kijo di rumo, pastu SN peel..ore nk apply retep taktik ni.hrp2 berjayo hehe

Oyis said...

yatie: try jgn x try. tp winter2 ni mudah sket la nak depressed kan? kurg zat vitamin D nih bekali, so kena tubik jgk hehe

isabelle said...

wife > mummy > student.

aisey...camna nanti i nak prioritize ye?

Nida said...

Salam...

Kak Nida memang kagum dengan mereka yg ambil PhD, dan pada masa yg sama menjadi isteri dan ibu... moga Oyis berjaya dalam apa jua lapangan

Lia Sakinah said...

wah...good job noris! Suka tgk taktik noris menjadi...:D