Monday, October 4, 2010

Passage of Time

Sedar x sedar, dah masuk pon October, yikes! Cpt betul masa berlalu. Signs of time passing by everyday tu mmg ada, tp kdg2 x gak sedar2, terlalu absorbed and wrapped up dgn aktiviti kehidupan seharian. Pokok2 kat luar tu kalo di tenung2, mmg dah kekuningan semuanya, tp x sempat nak bergambar golek2 ala Hindustan, sbb last week all week mmg hujan lebat and ribut, so kebanyakan pokok2 dah gondol, daun2 fragile dah kena tiup angin and luruh abis. Tp hari ni Alhamdulillah cuaca cerah.



Satu lg tanda masa sudah beredar, is that rambut Aisyah has grown long. Halfway through her back dah pon, sbnarnya, kalo di stretch kan. This can be seen masa rambut dia basah after mandi lah, kalo rambut dia dah half-dried tu, alamatnya mmg bergulung2 semula, nmpk mcm x pernah pjg2 sejak umur dia setahun hihihi.... but it's now long enough kalo nak buat plait. See for yourselves...







Not only has her hair grown longer, her feet have grown bigger too. Last Saturday gi beli dia kasut baru. Lps di ukur professionally, she is now a size 5.5G. Alahai, kesian nya kamu Aisyah oi, dok pakai kasut 1 size smaller all this while, walhal baru 3 bulan lps beli kasut baru. So now dia dah ada kasut baru lg. Saiz 6 lagi, haa, biar tahan lama hehehe. Beli yg ada gambar Dora kesayangan dia, supaya senang nak pujuk pakai kasut cpt2 kalo nak keluar.



Skang even beli T-shirt pon semua yg ada cartoon character yg dia kenal (Dora, SpongeBob), otherwise susah nak pujuk dia suh pakai baju. Dah la kat sini lamaaaa baju2 ni nak kering sbb dah nak masuk winter, so bkn bole basuh-pakai-basuh-pakai sekerap Msia. Plak xde yg brand tipu murah2mcm kita bole beli kat pasar mlm di Msia, kena beli ori punya, yg Nickelodeon punya brand, so skali ternmpk ada 70% off kat baju ni terus la rembat.



Also, for comparison's sake, jg ditunjukkan gmbr kasut masa umur dia setahun (last year).



And I think she has grown taller, although I do not have the stats on this. Sbbnya? Well, hari ni for the 1st time, beliau berjaya mengayuh basikal ke depan dan jg gear reverse. Sejak basikal tu dibeli oleh Tok Ayah nya July of 2009, beliau x sampai2 lg nak kayuh. Hari ni, at 2 yrs and 3 months, misi berjaya. Sbnarnya, basikal, walker or a lot of toys and even baju2 kat UK ni saiz dia adalah mengikut saiz omputih kot, so mmg besar sgt. Kalo walker yg kitaorg beli kat Aisyah tu, sampai budak tu pandai jalan, dia leh nak push lg walker tu ke depan kalo di dudukkan dlm walker. Rumah pon pakai karpet all around kan, lg la x berjalan tayar dia tuh, friction, x mcm kalo kat Msia, lantai tiles or marble, laju je meluncur. So x heran la kalo basikal pon dia x leh kayuh sampai umur 2 tahun. Her height masa last ukur is around 83 cm, by now maybe dah naik jd 85 cm I suspect, which I think is average pon. Xpe la Aisyah, now that you have discovered the joys of a tricycle, sila kayuh sendiri ok? No more, I'm stuck! I'm stuck! dlm beskal, mintak di push dari blkg (gmbr x de).

That's all for today. Smg yg adult ni, semakin hari semakin wiser la jg, setimpal dgn masa yg berlalu :)



Oh, perkongsian of the day: Jumpa solution nak dgr classical music in the background selain drpd play dkt YouTube, sbb kdg2 YT slow sgt. It's here (please click)

Aku kalo dgr classical, cpt sket mengarang report or reading journal or coding whatever.

Happy!


6 comments:

isabelle said...

cptnya masa berlalu. masa jumpa aunty aritu, rambut aisyah pendek lagi.
tgk anak pompuan ni gedix rasanya terbayang kalo aunty dpt babygurl. harus i lambakkan dia dgn brg2 pink & dora. hehehe

mama zharfan said...

comel sungguh rambut aisyah tu..me tak de gegirl :p rambut my ariff pun dh panjang..muka dh nampak mcm girl, papanya sibuk nak bwk pegi barber :p

azura said...

oyis, i have stop blogging for the time being. but i still follow ur blog and read it. my daughter pun giler dora ni, segala2nya dora! boots, baju, winter coat..suma sekali lah! btw, apa nama FB you? mind if i add you kat FB?

take care

Oyis said...

isabelle:
mmg scan ari tu nmpk girl pon kan? hehe... then not long now dah bole merealisasikan that dream of overdosing yourself with pinkiness and dora-ness!

mamazharfan:
hehe.. saya potong sendiri je rambut aisyah kak, leceh nak gi salon. pegi skali hr tu dia x duk diam, pastu sbb kita kena pangku abos rambut atas kita2 skali kena. sudahnya potong kat rumah senang cerita zap zap zaaasssss...

azura:
i've added u kat FB. eh, mcm mana u leh kenal zahanim eh? (nmpk dlm our mutual fren). she's my cousin :)

tun said...

i love sports direct too! dptlah beli barangan murah tp cute

azura said...

zahanim tu kawan masa kat mrsm pc dulu :)